fbpx

Vidago Palace Spa

Hotelul Vidago Palace, o clădire Belle-Epoque inaugurată în 1910, este una dintre cele mai rafinate destinaţii pentru turismul balnear portughez. Apele minerale din regiunea Vidago, împreună cu distanţa scurtă faţă de oraşul Porto – un drum de numai o oră – au constituit încă din secolul trecut principalele atuuri pentru Hotelul Vidago, aşezat într-o zonă splendidă, înconjurată de păduri seculare.

Text: Catrinel Negru
Foto: Fernando Guerra

Odată cu restaurarea hotelului a fost adăugată şi o nouă clădire pentru centrul spa, proiectată de Álvaro Siza. Gândit ca o nouă aripă a hotelului, centrul balnear cuprinde săli de tratament, fitness, yoga şi relaxare, piscină interioară şi exterioară, saună, hidromasaj şi hammam, toate detaliate în aceeaşi linie minimalistă. Interioarele sunt finisate cu marmură albă şi inserturi de lemn natur, care accentuează sentimentul de căldură. Marmura albă se continuă şi la exterior, placând soclul clădirii şi bordurile piscinelor situate în continuarea volumului principal. Spaţiile interioare sunt amplasate decalat pe verticală, ceea ce permite separarea lor virtuală şi obţinerea senzaţiei de intimitate. Piscina cu hidromasaj este situată mai jos decât nivelul piscinei şi al zonei de plajă principale; sala de fitness este parţial săpată în colină şi are o fereastră înclinată care reia panta exterioară; sala de yoga amplasată la demisol beneficiază de o curte de lumină proprie, plantată.

Ferestrele de mari dimensiuni şi fără parapet permit legătura între interior şi exterior – pardoseala de marmură albă şi suprafaţa grădinii plantate cu iarbă. Din punct de vedere volumetric, centrul spa reia culoarea faţadei hotelului, însă opune stilului decorat şi delicat al arhitecturii anilor 1900 o compoziţie minimalistă de volume simple, masive, voit imperfecte. Arhitectura gândită de Siza nu concurează şi nici nu se adaptează stilului Belle Epoque, ci se alătură acestuia cu o atitudine independentă, însă reverenţioasă.

Unghiurile obtuze, suprafeţele plane, proporţiile aparent întâmplătoare ale volumului nou au ca scop dizolvarea atributelor proprii ale corpului nou şi transformarea lui într-o completare organică a prestigiosului edificiu istoric. Imaginea de ansamblu a compoziţiei celor două obiecte este una extrem de reuşită, clădirea lui Siza punând în valoare hotelul din 1910 fără a se retrage în plan secund. Înălţimea redusă a volumului nou şi tratarea terasei acestuia ca acoperiş verde întreţine atmosfera de parc a ansamblului şi afişează o imagine plăcută de la etajele superioare ale hotelului, destinate oaspeţilor ansamblului.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0