fbpx

Viitorul verde al urbanizării

Suntem martorii unei schimbări mondiale de atitudine şi moralitate: nu numai admirație pentru o alegere verde, prietenoasă cu mediul, ci din ce în ce mai multă presiune pentru a alege să facem dezvoltări considerând mediul înconjurător încă din fazele incipiente.

Arhitectura verde nu e numai despre eficiență energetică și materiale prietenoase cu mediul, ci și despre cum putem construi menținând o conștientizare deliberată a mediului înconjurător, a comunității și biodiversității locale. Mai ales dacă vorbim de construcții în mediul urban.

Grădina urbană pe acoperiș, Bangkok (Thailanda)

Conform datelor ONU, 68% din populația lumii va locui în zona urbană până în 2050. Astfel că ne așteptăm să vedem din ce în ce mai multe inițiative de grădini urbane și ferme verticale. Începând cu decembrie 2019, Universitatea Thammasat din Bangkok, una dintre cele mai vechi din Thailanda, are cea mai mare fermă urbană pe acoperiș din Asia. Designul spațiului de 7 000 de metri pătrați este similar cu terasele de orez din nordul țării. Dorința arhitectei peisagiste Kotchakorn Voraakhom, responsabilă pentru acest proiect, a fost de dezvolta o construcție ce poate contribui la reducerea impactului schimbărilor climatice, cum ar fi inundațiile – fenomen frecvent pe perioada musonului. Grădina este deschisă pentru oricine dorește să cultive orez, legume sau ierburi.

Foto: Porous City Network

Foto: Porous City Network

Concept de „sat urban”, Copenhaga (Danemarca)

Viziunea proiectului „Urban Village” conceput de echipa Effekt pentru Space10 (Ikea) este de a dezvolta case sustenabile, accesibile și locuibile pentru rezidenții urbani. Locuințele sunt construite considerând un sistem modular din lemn proiectat pentru demontare, care poate fi prefabricat, ambalat plat și asamblat rapid pe șantier. Acest sistem minimizează amprenta de CO2 și permite o abordare circulară a managementului și ciclului de viață al clădirilor.

Foto: Effekt

Foto: Effekt

Campus universitar urban – Dhaka (Bangladesh)

Urbanizarea rapidă și supraaglomerația din Dhaka au dus la înlocuirea apelor, a vegetației, a spațiilor deschise și publice cu clădiri și construcții industriale. Situată pe un lac urban, construcția propusă de biroul de arhitectură WOHA se dorește a fi un campus universitar care exemplifică strategiile de design tropical adecvate climatului musonic al regiunii. Dezvoltarea campusului de peste 20 000 de metri pătrați a început încă din 2017 și este programată a se finaliza în 2021.

Foto: Obilia și WOHA

Foto: Obilia și WOHA

Articol publicat în igloo #196_iunie-iulie 2020

Igloo 196_Arhitectura Verde

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0