Vila Ducu

Vila Ducu, Mamaia

Aproape de plaja Mamaia Nord, dar suficient de retrasă față de dezvoltarea intensivă a falezei, Vila Ducu se distinge prin arhitectura sobră și luminoasă, precum și prin grădina aerisită care îndeamnă spre după-amiezi leneșe de vară.

Minihotelul cu cincisprezece camere și înălțime mică, de parter și două etaje, s-a conturat în jurul principiilor bioclimatice: orientare optimă față de punctele cardinale, utilizare a umbrei pentru minimizarea consumului de aer condiționat și a energiei solare pentru prepararea apei calde.

Vila Ducu, Mamaia

Astfel, clădirea amplasată pe un teren longitudinal cu acces pe latura scurtă din Vest s-a dezvoltat cu fațada camerelor spre Nord, contrar recomandărilor uzuale pentru locuințele permanente, pentru a beneficia de umbrirea continuă și de răcoarea atât de căutată în zilele de vară. Loggiile camerelor, protejate și ele de soare, sunt extensii plăcute ale spațiilor interioare pe toată durata zilei. Pe fațada opusă, accesul la camere se face pe cursive orientate spre Sud, dar protejate și ele de arșiță de adâncimea mare a consolelor.

Scara de acces la camere, de asemenea exterioară, face legătura pe orizontală între cele două corpuri de clădire, precum și pe verticală între recepția și funcțiunile publice de la parter și etajele destinate cazării. Pereții dintr-un singur strat de zidărie termoizolantă de 40 cm conferă inerția termică necesară arhitecturii pasive și asigură o temperatură interioară plăcută. Finisajele reci – pardoseli interioare din piatră în toate camerele – contribuie tactil și vizual la atmosfera răcoroasă.

Parterul retras permite accesul și înconjurarea clădirii la umbra consolelor perimetrale. Terasa sălii de mese se deschide în mod natural spre verdele grădinii, oferind un spațiu aerisit pentru mic dejun. Spre grădină se deschid spațiile destinate clienților – recepția, sala de mese, un grup sanitar și camera pentru persoane cu dizabilități, în timp ce pe latura sudică se află funcțiunile anexă și accesul personalului – vestiare, spălătorie, centrala termică. O denivelare ușoară racordată printr-o rampă lină separă terasa de primire, oferită potențialilor clienți, de cea de relaxare, destinată rezidenților. Accesul turiștilor și cel al personalului sunt separate de o fâșie plantată și o zonă de împrejmuire plină care maschează nișele de utilități.

Materialele durabile și inspirate din natura Dobrogei compun volumetria simplă, ritmată de fante verticale pe fațada nordică și de orizontale pe cursivele din sud. Nucleul central predominant opac și placat cu travertin susține vizual greutatea etajelor 1 și 2, realizate din suprafețe albe cu perforații mari, care lasă să se întrevadă fundalul de piatră. Amplasarea pietrei în zone unde poate fi atinsă și admirată în detaliu – la parter, la interiorul loggiilor – aduce un plus de tactilitate formei, în timp ce suprafețele intangibile (console, intradosul plăcilor) își păstrează caracterul abstract și grafic.

Mulțumiri partenerului din revistă care este și furnizor al proiectului: Aluprof

***

Proiect: Vila Ducu; Program: Vilă turistică; Regim de înălţime: P+2E; Adresă: Strada M10, Mamaia Sat, orașul Năvodari, Constanța; Suprafața construită desfășurată: 830 mp; Suprafața terenului: 892 mp; Arhitectură: igloo architecture; Echipa: arh. Bruno Andreșoiu, arh. Andrei Creangă, arh. Alexandra Butnaru, arh. Ioan Vlădescu; Structură: Concept Structure; Instalații HVAC și sanitare: Maestro Proiect Design; Instalații electrice: D&D Eurocom; Arhitectură peisajeră: Rabbit Prod ­Agigea; Finalizat: 2020

Proiect prezentat în igloo #198_octombrie-noiembrie 2020

igloo_198-shop