Vila Grossmann, adusă la viață
Vila Grossmann are o frumusețe arhitecturală emblematică pentru eclectismul timpuriu de factură vieneză. Situată în centrul Aradului, clădirea a primit, printr-un amplu proces de restaurare și reabilitare, o viață nouă, fiind transformată în sediul unei companii de comunicații. Echipa de proiectare Mossfern Arhitectura a dedicat timp de 4 ani atenție și rezonanță culturală acestui proiect.
Beneficiind de un volum echilibrat în două registre: parter și etaj, așezat pe colț, vila mediază între forfota străzii și grădină – element urban atipic în vecinătatea cvartalurilor zonei centrale a orașului Arad. Casa are o frumusețe nobilă, tăcută.
Traveele caracteristice ale clădirii, atent restaurate, privilegiază prin modenatură și ancadramente etajul – un nivel nobil. Compoziția simetrică a partiului arhitectural denotă un hol central care alimentează camerele. Organizarea funcțională a reabilitării încheiate recent menține toate golurile în poziția originală: subliniate de tâmplăriile fastuoase, ușile și ferestrele ansamblului surprind prin grație.
Ca orice casă care a trecut prin mai multe secole, Vila Grossmann s-a confruntat cu admirație și o viață luminoasă, dar și cu inadecvări și intervenții parazitare de mai multe ori: în timpul războiului și post-naționalizare. Apoi a fost abandonată și a intrat în ruină. Autorii proiectului de restaurare și reabilitare afirmă: „Principala provocare și întrebările noastre care au fundamentat intervenția au fost: Care este soarta arhitecturii perioadei dualiste? Va rămâne ea încă definitorie în regiune? Oare și atunci când aceasta, pierzându-și autenticitatea (prin fărâmițare de proprietăți, materialitate inadecvată, tâmplării de nylon, dispariția caracterului) se denaturează? Întrebarea se referă și la interioare și la ambianță. Cum se poate adapta potențialul și aplecarea de acum un secol la cerințele și exigențele nivelului de trai de astăzi?”
Astfel reabilitarea arhitecturală a fost documentată istoric, iar caracterul spațiilor reanimat. Elementele noi – „lipsite de orice mimetism sau trimiteri de înrudire plastică”, așa cum afirmă arhitecții Macalik Arnold și Szilágyi-Bartha József – își mărturisesc cu onestitate perioada de punere în operă, respectând însă empatia spațiului în care se inserează. Conservarea s-a apropiat cu blândețe, respect și chiar cu o mare curiozitate de materialul original. Schimbări de elemente, cu material și tehnici originale, au fost operate doar în cazul unor deteriorări grave. Planșe de arhivă au servit la recompunerea imaginii clădirii, iar poarta de acces e o replică a versiunii din documentele originale, de la autorizare.
Proiect: Reabilitare Sediu RCS&RDS, Arad; Adresă: str. Unirii nr. 17, Arad; Birou de Arhitectură: Mossfern Arhitectura; Autor principal: Arh. Macalik Arnold; Echipa de proiectare: Arh. Szilágyi-Bartha József și Arh. Ioana Bârsan; Constructor: Siculus Bau; Instalații: Grup Energoinstal; Restaurare tâmplării: Artifex; Tinichigerie: Ornamentika EPDS; Restaurare piatră și decorații ipsos: László Attila; Proiectant rezistență: ing. Dan Stănel; Proiectant instalații: ing. Kiss Kristian; Pardoseli de lemn: Secular; Mobilier: Padma Trading; Amenajări exterioare: Hadnagy Viacolor; Fierar: Bene János; Finalizat: 2019; proiect distins cu premiul secțiunii „PATRIMONIU CULTURAL” la ediția curentă a Bienalei de Arhitectură Transilvană (BATRA)
Proiect prezentat în igloo #193_Big City Lights