fbpx

Villa Méditerranée

Odată cu desemnarea Marsiliei drept Capitală Culturală Europeană, în 2013 a fost inaugurată în portul oraşului Villa Meditérranée, semnată de biroul italian Boeri Studio, un centru multifuncţional dedicat istoriei şi culturilor din spaţiul mediteraneean. Clădirea este rezultatul unei îndelungate reflecţii asupra identităţii oraşelor portuare ale Mediteranei şi, totodată, cristalizare a pasiunii şi experienţei de 20 de ani a lui Boeri în domeniul arhitecturii maritime.

Text: Adelina Clapon
Foto: Roland Halbe, Moataz Faissal Farid

Deşi aflate în planuri diferite, cele trei părţi ale clădirii sunt unificate de aceeaşi epidermă, compusă din panouri mari de beton, tăiate de ferestre bandă dispuse sincopat, având lungimi şi deschideri variate. Două faţade diferite privesc una către oraş iar cealaltă către mare, fiecare fiind gândită în funcţie de elementele exterioare cu care intră în dialog. Astfel, faţada dinspre oraş, orientată către zidurile impozante ale Fort Saint Jean, fortificaţie de secol XVII, este mai sobră, cu un raport plin – gol ce înclină în favoarea plinului, în timp ce faţada dinspre mare, un tribut adus modernismului prin consola generoasă şi vitrajele mari pare a se întinde către orizont.

Elementul de design nodal şi unificator este marea, integrată la propriu în proiect prin crearea unei piaţete acvatice, în legătura cu Golful Marsiliei şi care se întinde între două planuri orizontale ce adăpostesc funcţiunile principale. Acest nou-creat spaţiu public se inspiră din acele patio, elemente fundamentale ale arhitecturii mediteraneene, şi are rol estetic, simbolic şi funcţional, dispunând de capacitatea de a adăposti diferite vase, fie ele de pescuit, de navigare sau bărci de agrement, dar funcţionând, la nevoie, şi ca simplu bazin de înot. Deasupra sa, la o înălţime de 14 metri, o consolă de 36 de metri cuprinde zona de expoziţie, desfăşurată pe o suprafaţă de circa 1 500 de metri pătraţi, luminată de ferestre generoase ce oferă o vedere panoramică spre port. Ambele planşee sunt străpunse de tăieturi înguste, cu rol de luminatoare în cazul celui superior, sau ecrane către piaţeta acvatică în cazul pardoselii.

Volumul suspendat dialoghează cu un echivalent al său plasat la 2,25 metri adâncime faţă de oglinda apei, organizat pe trei nivele şi dispunând de 2 500 metri pătraţi. La nivelul superior se găseşte un al doilea spaţiu generos de expoziţie, al cărui planşeu permite pătrunderea unei lumini naturale, vibrate de filtrul de apă prin care trece. Nivelul intermediar este dominat de prezenţa a patru elemente cilindrice, în care sunt organizate o scară elicoidală monumentală, circulaţii pe verticală, un spaţiu flexibil definit de o perdea mobilă, fonoasborbantă, şi piesa centrală a volumului subacvatic, un auditorium. Ultimul nivel adăposteste echipamentele tehnice.

Cele două corpuri orizontale sunt legate între ele de un al treilea, în care o zonă de circulaţie amplă, dezvoltată pe trei nivele, generează spaţii secundare precum zona de lucru pentru cercetători şi artişti, birouri, mediatecă, un restaurant şi diferite alte servicii.

Gândită de Boeri Studio drept „un loc de meditaţie şi cercetare ce îmbrăţişează marea”, Villa Mediterranea îmbină caracteristici ale arhitecturii civile cu unele ale infrastructurii portuare şi navale şi şi-a căpătat deja statutul de clădire statement a portului Marsiliei. Preluând caracterul hibrid, dinamic şi centralizator al oraşelor mediteraneene, noul centru cultural reprezintă atât un punct de fuziune a două lumi diferite, marea şi uscatul, cât şi o articulare pe verticală, între cer şi apă, realizată prin transparenţele obţinute din decuparea de vitraje în planşeele celor două volume orizontale.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0