Villa Solaire

În zona istorică a localităţii Pied de la Plagne, în Morzine, echipa de arhitecţi JKA+FUGA a transformat o veche casă de fermier, construită în 1826 şi considerată un simbol al arhitecturii tradiţionale locale, într-o vilă de vacanţă luxoasă, confortabilă şi modernă, cu o capacitate de 16 persoane, ce poate fi închiriată pentru perioade mai lungi. Scopul lor a fost de a prezerva identitatea arhitecturală a construcţiei existente, utilizând tehnici tradiţionale, dar de a face în acelaşi timp loc pentru o serie de funcţiuni şi facilităţi ce ţin de locuirea contemporană.

Text: Viorica Buică
Foto: © Julien Lanoo, Jerome Aich, Jeremie Koempgen

Dacă practica generală în regiune este de a înlocui structura de lemn a primului nivel cu una din beton, în acest caz scheletul din lemn al clădirii a fost integral păstrat, după un proces complex de întărire, curăţare şi realiniere, la capătul căruia a fost organizat un eveniment pentru a sărbători reuşita împreună cu comunitatea locală.
Lemnul, esenţial ca material pentru zona alpină, este foarte prezent şi la exterior: un înveliş perforat cu motive tradiţionale îmbracă întregul volum şi filtrează totodată lumina către interioare, ancorând puternic construcţia în contextul geografic. Mai mult, acoperişul larg, înclinat, a fost acoperit cu şindrilă, iar pentru a obţine calitatea dorită, lemnul a fost comandat cu un an şi jumătate înainte de a începe construcţia.
Designul faţadelor este simplu la prima vedere şi a fost gândit astfel încât să poată fi realizat de meşterul local din şipci de molid; el ascunde însă un bine calculat studiu de a oferi interioarelor lumina necesară, profitând de traseul obişnuit al soarelui. De-a lungul anului, clădirile şi acoperişurile din jur îşi lasă umbra pe faţadele casei, iar golurile „carapacei” din lemn au fost atent amplasate ca răspuns la acest traseu, astfel încât zonele deschise, comune, ale locuinţei să primească cea mai multă lumină naturală, de pe toate cele patru laturi. De aici şi numele „Villa Solaire”, sintetizând relaţia puternică interior-exterior pe care o stabileşte proiectul.
La interior, în fiecare colţ al clădirii a fost amplasată o zonă de dormit cu funcţiunile necesare, iar spaţiul generos din mijloc, pe mai multe niveluri, le „propune” vizitatorilor o serie întreagă de activităţi: gătit, socializare în faţa şemineului (creat special pentru acest loc de JKA) sau în dining, vizionare de filme, relaxare la piscină etc.
Decizia de a nu pierde spaţiul important de sub acoperiş a condus la un contrast între scara dormitoarelor, cu băile aferente, şi cea a spaţiilor comune, însă acesta sporeşte farmecul casei, minimalistă şi ingenioasă în amenajarea de interior. Spre exemplu, mobilierul fiecărui dormitor-alcov este complet integrat în structura camerei, economisind spaţiu fără a pierde confort.
Decizia de a pune în valoare în totalitate volumul existent şi aceea ca spaţiul central, comun, să primească lumină de pe toate cele patru laturi ale clădirii au adus cu ele multe provocări tehnice, care nu şi-ar fi găsit rezolvarea fără o serie întreagă de machete 3D, actualizate permanent de-a lungul realizării proiectului. Rezultatul final a meritat toate eforturile: Villa Solaire este un exemplu de adaptare la context şi de respect faţă de împrejurimi, un model pentru ceea ce înseamnă o conversie creativă, originală.