fbpx

Vinăria Cheval Blanc

Dintre vinăriile care s-au făcut remarcate în ultimii ani prin arhitectură, Cheval Blanc este poate cea mai elegantă, reuşind să transpună în construit caracterul distinctiv, puternic, dar cu o notă de poezie, al vinului local.

Text: Viorica Buică
Foto: Erick Saillet, Gerard Uferas

Situat în renumita regiune Bordeaux, într-o zonă în care proprietăţile solului permit cultivarea de Merlot şi Cabernet Franc, complexul produce un vin Grand Cru clasat A (suprema distincţie), o băutură ce poate fi oricând savurată cu plăcere. Silueta sculpturală a noii clădirii sub care îşi ascunde povestea respectă întru totul spiritul locului şi creează o atmosferă de serenitate.

Istoria vinăriei începe în 1871, însă transformările recente au venit după cumpărarea proprietăţii de către Bernard Arnault şi Baron Frere, în 1998. Dorind să revitalizeze activitatea vinăriei, într-o notă modernă, dar păstrând identitatea şi stilul consacrate, aceştia l-au invitat pe arhitectul francez Christian de Portzamparc, câştigător al Premiului Pritzker în 1994, să realizeze o clădire-reper, în armonie cu peisajele şi cu respect faţă de mediu (aspecte cu atât mai importante cu cât Saint-Emilion se află pe lista UNESCO World Heritage).

Construcţia rezultată împrumută liniile dealurilor înconjurătoare şi cultivă o relaţie puternică între interior şi exterior: mai multe luminatoare permit luminii naturale să pătrundă cu subtilitate în anumite spaţii, suprafeţele vitrate „creează” cadre pitoreşti, iar grădina de pe acoperiş permite vizitatorilor să admire peisajul în întregimea sa.

Fosta orangerie a castelului Cheval Blanc, extinsă cu o structură din sticlă, s-a transformat în spaţiu de primire unde se poate lua prânzul şi se pot degusta vinuri, admirând împrejurimile, dar şi spectaculoasa sală a cuvelor. Faţada de 7,30 metri se poate deschide în totalitate – la nevoie, în cazul unor evenimente mai ample, spaţiul de recepţie se extinde către zona mai generoasă unde începe producerea vinului: aici, de-a lungul pereţilor simpli din beton, sunt aliniate 52 de cuve, cu forme calculate pentru a fi propice vinificaţiei, asemenea unor mari amfore moderne.

Tot la parter, curtea interioară serveşte drept spaţiu multifuncţional, destinat ambalării, workshopurilor tematice sau altor activităţi adiacente fabricării vinului, iar două camere cu dotările aferente sunt birourile celor care coordonează şi supervizează procesul de producţie. Sub acestea se găseşte o sală de degustare (zonă de lucru pentru angajaţi) şi spaţiul de depozitare a butoaielor, cu galerii tehnice şi pereţi din cărămidă – un spaţiu al semi-întunericului şi liniştii.

Chiar dacă aproape toate elementele construcţiei ţin în primul rând de o gândire funcţională, alegerea lor şi armonia în care se îmbină duc întregul într-o zonă cu accentuate valenţe estetice. Mai mult, fermecaţi de senzualitatea şi puterea arhitecturii lui Portzamparc, puţini ghicesc complexul sistem menit să ofere construcţiei o existenţă economică, sustenabilă: materialele folosite, reciclarea apei şi a deşeurilor, monitorizarea confortului acustic şi olfactiv şi a calităţii aerului din zonele de producţie au adus vinăriei certificarea High Environmental Quality (HQE). Pe scurt, un exemplu de urmat în a crea o nouă viziune pentru un loc cu tradiţie.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0