fbpx

Vineri, 11 octombrie, Noaptea Albă a Galeriilor celebrează 13 ani

Vineri, 11 octombrie 2019, Noaptea Albă a Galeriilor/NAG intră în al 13-lea an de existență cu un program nocturn de artă contemporană care se va desfășura în București și alte 13 orașe din țară. Galerii de artă, muzee, institute culturale, spaţii alternative, huburi creative şi ateliere de artist din București, Alba Iulia, Arad, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Miercurea Ciuc, Petrila, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgu Mureş și Timişoara își vor deschide porțile publicului pentru o ediție care stă, doar simbolic, sub semnul ghinionului și al superstiției.

În București, 69 de locații vor anima harta celei de-a treisprezecea ediții NAG, invitând publicul să petreacă o noapte albă în compania artei contemporane. Programul NAG oferă ca în fiecare an posibilitatea publicului de a descoperi cultura contemporană în toată diversitatea ei, de la arte vizuale la arte performative, muzică sau film, și în toate formele de prezentare, de la expunerea muzeală, la concepte curatoriale sau lucrări expuse direct în studiourile artiștilor.

Pentru prima oară, Noaptea Albă a Galeriilor va lăsa în urmă, în spațiul cultural Rezidența BRD Scena9 din București, o lucrare permanentă. Proiectul Outside Histories/Istorii pe din afară invită artiștii Pisica Pătrată, Robert Obert, Maria Bălan și John Dot S să intervină peste decorațiile existente pe zidurile curții de la Rezidența BRD Scena9. Scene bizare inspirate din cultura aztecă, amestecate cu elemente de decor de inspirație bizantină, înconjoară curtea acestei clădiri declarate monument istoric, care datează din 1890 și a aparținut Regelui Mihai, fiind un dar al Regelui Ferdinand către Regina Maria. Istoria clădirii poartă astfel urmele tuturor destinațiilor pe care le-a avut în ultimii peste o sută de ani, de la casa aflată în proprietatea familiei regale la sediu de instituție publică, apoi restaurant cu specific mexican, până la statutul actual – centru de cultură contemporană.

Vernisajul va avea loc vineri, 11 octombrie, de Noaptea Albă a Galeriilor, între orele 19:00 și 03:00, prin finalizarea într-o sesiune de live painting în prezența publicului, a acestei prime părți din „Istorii pe din afară”.

Pentru a marca superstiția, vizualul ediției cu numărul 13 a fost realizat de Răzvan Cornici și presărat de indicii nefaste: „Ilustrația întreagă este inspirată din jocul cu cursa de cai, un joc foarte popular în parcurile de distracții, în special pe litoral. NAG-ul este o cursă, alergi de nebun sperând să vezi cât mai multe. Boxerul este luptătorul, personaj care a fost înfrânt ani de-a rândul dar revine cu o nouă expoziție despre care crede că va fi the one. Luchadorul este curatorul. Vede tot, știe tot, împușcă tot. Motociclistul este galeria nouă, care încearcă să rupă gura târgului cu o expozitie plină de concept și high-tech.”

Programul detaliat pe orașe, locații, artiști este disponibil pe www.noapteagaleriilor.ro

Urmăriți și pagina de Facebook pentru noutăți https://www.facebook.com/noapteagaleriilor/

nag-2019_cover-event

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0