fbpx

Virgin Izakaya Bar, un restaurant japonez în inima Kyivului

AMENAJARE DE INTERIOR: YODEZEEN TEXT: Manuela Zipişi FOTO: courtesy of YODEZEEN

Culturile călătoresc în feluri nebănuite, prin urmare nimic de mirare că un restaurant japonez și-a găsit loc într-o fostă fabrică din Kyiv de la finalul secolului al XVIII-lea, Arsenal. Finalizat către sfârșitul lui 2020, Virgin Izakaya Bar s-a conturat la intersecția unei duble valențe: cea a integrării unor structuri moderne în țesutul istoric al unei fabrici din cărămidă cu detalii Art Nouveau și cea a aducerii în inima capitalei ucrainene a unui concept gastronomic japonez, „izakaya”. Devenit popular în toată lumea, acesta desemnează un loc în care relaxarea începe after work într-un cadru unde vinul însoțește mâncarea în doze mici preparată de obicei într-o bucătărie deschisă.
Pariul asumat de echipa de arhitecți de la YODEZEEN a fost cel de a integra conceptul păstrând cât mai mult din personalitatea și elementele istorice ale imobilului. Odinioară, la Arsenal se făceau arme, apoi, la mijlocul secolului al XIX-lea, fabrica a fost extinsă cu structuri care se disting prin detaliile Art Nouveau, fiind un exemplu al Școlii de Arhitectură din Kyiv. În epoca sovietică și ulterior, complexul a trecut prin semnificative transformări care s-au concretizat inclusiv în mutilări și dispariția unor elemente decorative.

Începând cu 2017, Arsenal a renăscut, intrând într-un proces de conversie care a dat orașului spații de coworking, spații publice sau restaurante. În conturarea primului restaurant „izakaya” din Kyiv, arhitecții au mizat pe mereu sugestiva putere a materialelor naturale așezate firesc în cadrul istoric dominat de cărămidă. Lemnul (blaturile meselor, scaunele), pielea naturală, cuprul corpurilor de iluminat – sunt fibrele din care se „țese” un ambient cald în care vedetă devine showul culinar la scenă deschisă. Bucătăria ocupă un loc important în spațiu, fiind delimitată de o lungă masă de bar, iar mesh-urile metalice cu aer roșiatic devin, la rândul lor, soluții de separare a diverselor arii din restaurant. Concepută ca o structură internă de sine stătătoare, zona toaletelor este la fel de impresionantă, amintind de moștenirea industrială a locului.
Am creat un spațiu cu un ambient sugestiv, conceptual. Pereți din cărămidă, lemn brut, metal oxidat, beton aparent, versus atmosfera caldă și plăcută generată de dozajul potrivit de lumină și plante.” arh. Artem Zverev, co-fondator YODEZEEN studio
2-Virgin Izakaya Bar by YODEZEEN_14

PROIECT: Virgin Izakaya Bar; AMPLASAMENT: Kyiv, Ucraina; SUPRAFAŢA: 405 mp; DESIGN STUDIO: YODEZEEN; ECHIPA: Artem Zverev (arhitect principal & co-fondator YODEZEEN), Artur Shar (arhitect principal & co-fondator YODEZEEN), Artem Voskoboinyk (arhitect principal), Yurii Tsyhylyk (arhitect), Anya Tarabanova (designer principal), Vitalii Korzh (designer mobilier), Olga Kravchenko (coordonator finisaje), Yuriy Tsyhylyk (designer); FINALIZAT: 2020

 

Articol publicat în igloo #208 / Ucraina / iunie-iulie 2022

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0