fbpx

Viziuni urbane pentru orașele viitorului

TEXT: Ioana Păunescu

Forma oraşului viitorului se întrevede în proiecte fizice, palpabile, concrete, dar şi în realitatea virtuală. Pornind de la teme precum sustenabilitatea, designul eco sau accesibilitatea, proiectele de transformare a spaţiului urban încearcă să medieze relaţia dintre oraş, locuitori şi specificul locului.     

 

 

COP 26. Un pavilion virtual ce expune proiecte avangardiste şi adresează teme de sustenabilitate globală

PROIECT: AECOM, Install Archive FOTO: AECOM, Make Architects

Build Better Now este o platformă online, de realitate virtuală, a cărei misiune este aceea de a oferi răspunsuri la schimbarea climatică şi soluţii pentru a limita impactul construcţiilor şi al oraşelor asupra mediului. Spaţiul construit joacă un rol esenţial în tranziţia spre o amprentă de carbon zero, dat fiind că această industrie consumă o treime din energia produsă şi este responsabilă pentru 40% din emisiile de carbon la nivel global. Din acest motiv, mai bine de o sută de organizaţii din acest sector industrial au devenit susţinători ai Build Better Now, atât ai mesajului, cât şi ai formei de comunicare. Platforma a inaugurat recent, aşadar, o expoziţie-manifest. 17 proiecte sustenabile exemplare, precum şi un pavilion virtual creat de către echipa AECOM în colaborare cu Install Archive fac parte din expoziţia online oferită de platformă.

 

Pavilionul virtual este gândit sub forma unei serii de domuri conectate prin intermediul unor pasarele şi suspendate deasupra unei păduri. Fiecare dom găzduieşte câte o expoziţie dedicată unui proiect de arhitectură selecționat în urma unui open call internaţional. Make Architects este studioul de arhitectură ales pentru a crea expoziţia de 360 de grade care ocupă centrul pavilionului virtual. Instalaţia creată, intitulată Fântâna recuperării circulare, evidenţiază oportunităţi arhitecturale pentru refolosirea şi reciclarea mediului construit, în direcţia stabilirii unei economii circulare.

 

 

   

Parcul Jean-Drapeau. Un proiect ambiţios pentru cel mai mare parc insular al Montrealului

PROIECT DE ARHITECTURĂ ȘI PEISAGISTICĂ: NIPPAYSAGE ARHITECTURĂ: Réal Paul BIOLOGIE: Biodiversité Conseil ILUMINAT: ATOMIC3, ASISTENȚĂ TEHNICĂ: SNC-Lavalin DEZVOLTARE SUSTENABILĂ: Ellio FOTO: NIPPAYSAGE

Parte a arhipelagului Hochelaga, situat la confluenţa râurilor Saint Lawrence şi Outaouais, Jean-Drapeau este cel mai extins parc public al oraşului Montreal. A găzduit o serie de evenimente importante, incluzând Expo 67, olimpiada de vară din 1976 sau ediţii ale Formulei 1 canadiene Grand Prix. Produs al unor numeroase intervenţii, parcul cuprinde, pe cele două insule ale sale, numeroase instalaţii de recreere, sport şi activităţi culturale, precum şi zone verzi.


Intenţia noului proiect de arhitectură, urbanism şi peisagistică, proiect a cărui finalizare este estimată în 2030, vizează poziţionarea oraşului Montreal în topul celor mai verzi spaţii urbane ale lumii, iar viziunea noului design include numeroase aspecte orientate spre sustenabilitate, accesibilitate şi calitate a vieţii. Aria de interes ecologic va fi mărită cu 30% prin plantarea de arbori şi crearea unui coridor de biodiversitate care să unească centrele celor două insule. O promenadă de 15 kilometri lungime va fi amplasată de-a lungul coastei, pentru a oferi perspective diverse asupra oraşului.

 

Circulaţia automobilelor va fi redusă, iar suprafaţa carosabilă va fi redistribuită pentru piste de biciclete şi spaţii verzi. Totodată, iluminatul de noapte va oferi nu numai siguranţă vizitatorilor, ci şi o imagine emblematică. Toată această serie de intervenţii poate reprezenta unul dintre cele mai remarcabile exemple de transformare a unei zone urbane într-un oraş pentru oameni, pentru recreere, reconectare cu natura şi socializare.

 

 

Cagbalete Sand Clusters. O nouă tipologie sustenabilă pentru eco-turism în Filipine

PROIECT ȘI FOTO: Carlo Calma Consultancy Inc.

Arhipelagul Filipine, cu cele 7.641 insule ale sale, fiecare cu identitate naturală şi culturală distincte, este una dintre cele mai populare destinaţii turistice. În prezent, turismul pare a necesita o abordare mai responsabilă şi respectuoasă faţă de tradiţia locală (a oricărei destinaţii), motiv pentru care acest proiect, creat pentru un teren din Cagbalete, insulă din provincia Quezon, explorează valorile inerente ale vernacularului şi moduri etice de dezvoltare a noilor nuclee turistice.

 

Ansamblul are ca punct de plecare integrarea contextului natural şi cultural local în arhitectură, şi nu invers. De aici rezultă o imagine arhitecturală inspirată din forma coralilor, rezonând cu biodiversitatea marină locală, o structură modulară şi o puternică legătură creată între funcţiune şi specificul locului. Cele 3,8 hectare ale terenului sunt ocupate nu numai de zona hotelieră propriu-zisă, ci şi de o zonă agricolă, dedicată plantelor locale, şi de o fermă de crabi – care să producă ingredientele principale ale restaurantului. Arhitectura este completată de vegetaţie şi de o suită membrane în formă de năvod, care servesc atât ca zonă de lounge, cât şi ca suport pentru plante locale căţărătoare.

 

Pe aceeaşi linie a autosuficienţei, dată de suprafeţele cultivabile pentru legume şi specii locale, se înscriu şi sursele de energie solară, precum şi un studiu de arhitectură care favorizează ventilarea naturală a tuturor spaţiilor. Proiectul Cagbalete Sand Clusters a câştigat, în 2021, premiul WAFX la categoria Food şi a fost de asemenea finalist al categoriei Experiment din cadrul World Arhitecture Festival celebrat la Lisabona în decembrie 2021.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0