fbpx

Wabi sabi la Kyiv. JP Residence

AMENAJARE DE INTERIOR: Men Bureau TEXT: Anca Rotar FOTO: courtesy of Men Bureau

Proprietarii acestei locuinţe din Kyiv şi-au dorit un spaţiu intim, confortabil şi calm, inspirat de estetica japoneză. Cu atât mai mult în vremurile pe care le trăim, gândul ne duce la filozofia wabi sabi, la frumuseţea lucrurilor fragile, trecătoare şi imperfecte. Am stat de vorbă cu Oleksandr Maruzhenko, fondatorul studioului Men Bureau, care semnează amenajarea, despre situaţia din Ucraina şi despre rezistenţa umanităţii şi a spiritului creativ pe timp de război.

Simplitatea şi naturaleţea se împletesc pentru a genera atmosfera unică a locuinţei formate din living, bucătărie, home office, dormitor şi două băi. Colţurile rotunjite şi arcele creează tranziţii line între diferitele spaţii şi contribuie la confortul vizual. Materialele puse în operă, dintre care predominante sunt lemnul şi tencuiala albă, susţin linia naturală a amenajării şi sentimentul de autenticitate. Piesele de mobilier custom şi detaliile tactile se integrează în mod firesc în spaţiu, ca o expresie materială a personalităţii şi aspiraţiilor proprietarilor.

 

Zona de bucătărie şi dining este marcată de un corp de iluminat suspendat al cărui design simplu scoate cu atât mai mult în evidenţă texturile lemnului de cireş şi marmurii, precum şi accentele din oţel. Îmbinările vizibile ale mesei exprimă imperfecţiunea materialelor naturale, iar liniile curbe ale scaunelor le continuă pe cele ale lămpii suspendate.  

 

Influenţa japoneză se face simţită şi în living, prin corpul de iluminat cu abajur din hârtie. Canapeaua şi fotoliile cu cadru de lemn au un aspect atemporal, prin îmbinarea meşteşugului cu o estetică modernă, şi permit configuraţii personalizate.

 

În dormitor, pe lângă nevoia de confort şi de maximizare a spaţiului disponibil, scopul a fost de a deschide încăperea pe toate laturile, pentru a primi cât mai multă lumină naturală. Patul matrimonial a fost amplasat într-o „cutie” din sticlă şi lemn cu perdea automatizată, pentru intimitate.

 

Zona de home office este separată de cea de living, compensând pentru caracterul său relativ izolat prin prezenţa ferestrelor generoase. În spaţiul destinat lecturii, biblioteca a fost asamblată fără nituri sau şuruburi, prin îmbinarea elementelor verticale din lemn cu cele plane din marmură.

 

În contrast cu albul şi tonurile calde ale lemnului din spaţiile de locuit, baia este placată în totalitate cu terrazzo în nuanţe de gri, care îi conferă un aspect unic. Cada şi taburetul minimalist amintesc de atmosfera băilor tradiţionale japoneze.

______________________________________________________________________________________________________________________

 

igloo: Care este povestea studioului Men Bureau? 

Oleksandr Maruzhenko: Lucrez în domeniul designului de cinci ani, dar sunt absolvent de Fizică. După absolvire, am lucrat în marketing şi social media management. Însă nu a durat mult până am început să trec prin mai multe perioade de burnout. După una dintre aceste perioade, am observat că tot feed-ul meu de pe Instagram şi de pe alte reţele de socializare consta în proiecte de arhitectură şi design interior. Urmăream câţiva prieteni şi sute de publicaţii de arhitectură şi conturi ale unor arhitecţi şi designeri celebri. Atunci mi-am dat seama că ar merita să încerc şi eu. Şi am avut dreptate. Curând, am învăţat să fac schiţe şi randări. După ce am lucrat într-un alt studio timp de un an, mi-am dat seama că adunasem destulă experienţă ca să îmi înfiinţez propriul birou. Acum, în echipa Men Bureau îi am pe cei mai buni oameni pe care îi cunosc.

 

igloo: Ce tipuri de proiecte abordezi cel mai des? Care este viziunea ta asupra arhitecturii şi designului?

O.M.: În primul rând, este important să înţelegem că lucrăm cu oameni, nu doar cu proiecte. Pentru echipa noastră, nu contează atât amploarea proiectului, cât oamenii. Dezvoltarea profesională este posibilă numai atunci când există interes, aşa că avem şi perioade când nu ne angajăm la proiecte dacă nu simţim o conexiune cu clientul. În ceea ce priveşte viziunea noastră, urmărim purificarea formelor şi materialelor, pentru a le aduce la starea lor esenţială. Creăm spaţii neutre, cu o estetică clară, unde prevalează texturile, lumina şi detaliile constructive ce reprezintă baza unui design pur şi atemporal. Caracterul unui proiect constă în atemporalitatea sa, precum şi în materialele puse în operă şi în detaliile de finisaj. Personal, nu am înţeles niciodată dorinţa de a fi în pas cu trendurile, în orice domeniu. Mi se pare mult mai important să mă înţeleg pe mine însumi. Astfel, dorinţa de a răspunde oricăror cerinţe din exterior dispare.   

 

igloo: Care este, în prezent, situaţia în studioul tău? Poţi practica în momentul de faţă?

O.M.: În prima zi a atacului, echipa noastră a părăsit Kyivul. Însă, după o lună şi jumătate, ne-am dat seama că trebuie să ne întoarcem şi să ne reluăm munca. Nu suntem militari, dar fiecare dintre noi trebuie să lupte pe frontul propiu. Acum, am început din nou să lucrăm la implementarea unui proiect şi, de curând, ne-am angajat şi la unul nou. Desigur, nu lucrăm la fel de mult ca înainte de război, dar suntem siguri că, în viitorul apropiat, vom avea mai multe proiecte, şi în Ucraina, dar şi în străinătate. Astfel, putem sprijii economia (prin taxe) şi putem dona pentru a sprijini şi efortul militar.  

Bineînţeles, prioritatea, în momentul de faţă, este să lucrăm cu clienţi ucraineni, deoarece avem în faţă sarcina enormă de a reconstrui tot ce a fost distrus. Din ce în ce mai mulţi oameni se întorc în Kyiv în fiecare zi, în ciuda faptului că oraşul este, în continuare, bombardat. Oamenii se întorc şi îşi echipează locuinţele. Acest lucru arată cât de mult îşi iubesc ţara, iar eu şi echipa mea ne bucurăm să ne numărăm printre ei.

 

igloo: Ce impact a avut războiul asupra vieţii şi activităţii tale profesionale?

O.M.: Înainte de război, atât eu cât şi majoritatea oamenilor din cercul meu nu eram interesaţi de politica internaţională. Ne păsa doar de familiile noastre şi de munca noastră, iar restul nu era important. Nu eram interesat de istorie şi nu am citit despre războaiele din Cecenia, Georgia, Siria, etc., ceea ce acum regret foarte mult. După ce a început războiul, am luat lecţii de prim ajutor, am învăţat ce trebuie să iau cu mine într-un adăpost antiaerian şi cum să-i sprijin pe cei care nu sunt la fel de norocoşi ca mine. Evident, nu există nicio parte bună într-un război, dar, cu siguranţă, am devenit mai puternici şi mai uniţi. Dacă, şi să sperăm că nu, ceva asemănător se va mai întâmpla în viitor, vom fi cu atât mai pregătiţi. În ceea ce priveşte impactul asupra activităţii profesionale, înainte de război lucram la proiecte atât în Ucraina, cât şi în străinătate. Ne-am ocupat de proiecte în SUA, Franţa şi, din păcate, Rusia. Putem lucra de la distanţă, prin urmare, din acest punct de vedere, nu există schimbări prea mari,

 

igloo: Cum te-ar putea ajuta acum comunitatea ucraineană şi internaţională a arhitecţilor, designerilor şi creativilor? Eşti deja în contact cu alţi profesionişti din aceste domenii?

O.M.: Designerii şi arhitecţii ucraineni sunt foarte creativ şi muncitori. Întotdeauna. Este o parte esenţială a identităţii noastre. Proiecte ale colegilor noştri sunt publicate la nivel internaţional, şi suntem mândri să ne numărăm printre ei. Însă, mulţi dintre noi nu mai pot lucra, din cauza războiului. Suntem mai deschişi ca niciodată oricărei posibilităţi de colaborare internaţională.

 

igloo: Ce mesaj doreşti să transmiţi comunităţii internaţionale?

O.M.: Suntem foarte recunoscători tuturor celor care nu rămân indiferenţi şi ne sprijină. Personal, tot ce le pot cere este să continue să protesteze, să publice ştiri despre situaţia din Ucraina, să rămână interesaţi şi să se implice acţiuni de voluntariat.

PROIECT: JP Residence; AMPLASAMENT: Kyiv, Ucraina; SUPRAFAŢA UTILĂ: 140 mp; AMENAJARE DE INTERIOR: Men Bureau; FINALIZAT: 2021

 

 

Descoperiţi mai multe proiecte semnate de arhitecţi şi designeri ucraineni în igloo #208 / Ucraina, disponibil în curând

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0