fbpx

Weekend în Madrid

TEXT & FOTO: Manuela Zipiși; ILUSTRAȚIE: Doriana Mărășoiu

Madrid e o stare de grație pe care o experimentezi cel  mai bine cutreierând în lung și în larg marile bulevarde sau străduțele care urcă promițând priveliști blânde peste acoperișuri. Desconsiderat uneori pe nedrept în comparație cu mult mai flamboaianta Barcelona, Madrid este un oraș vibrant cu bere băută la terase în plin soare și cu cine târzii care se continuă cu petrecere până în zori.
La Latina

De văzut
Parcuri, străzi, muzee și taverne cu tapas și racíones – timpul e prea scurt pentru a vedea tot ce merită văzut în capitala spaniolă. Dar înainte de a vă așeza la masă, câteva puncte demne de așezat pe harta #devăzut. Două parcuri încântătoare: Parque del Oeste, la apus, pentru priveliște și pentru calma siluetă a egipteanului Templo de Debod și Retiro, unde sunt de pus pe listă expozițiile temporare de la Palacio de Cristal – o seră de secol XIX care a devenit pavilion expozițional.


La capitolul muzee și expoziții ar fi multe de spus, însă ne rezumăm tot la două opriri. Mai întâi CaixaForum, un centru socio-cultural care și-a găsit teren de explorare într-o fostă centrală electrică și unde sunt de admirat atât proiectul de arhitectură semnat Herzog & De Meuron, cât și expozițiile temporare, cum ar fi, în prezent, cea de fotografie „Visiones expandidas. Fotografía y experimentación”.

 

Cel de-al doilea muzeu de pus pe listă este Thyssen-Bornemisza, ale cărui începuturi trebuie legate de colecția privată a baronului Heinrich Thyssen-Bornemisza de Kászon. Capodopere universale din toate secolele și din prezent sunt completate de valoroase expoziții temporare cum este cea dedicată pictorului Lucian Freud care poate fi descoperită până în 18 iunie 2023.

De cutreierat
La Madrid, îndrăzniți să ieșiți de pe marile bulevarde și din piețele arhi-turistice, Gran Via, Puerta del Sol, Plaza Mayor etc. și cutreierați cartiere pline de viață, mici librării și baruri cu vermut de grifo (aka la draft). La Latina, Lavapiés, Barrio de Las Letras, Chueca sau Malasaña, sunt tot atâtea posibilități încântătoare. Iar duminica dați o tură prin El Rastro, cel mai mare și mai popular târg de vechituri madrilen în aer liber.

Palacio de Cristal
CaixaForum

De gustat
Când vine vorba #degustat, răspunsul corect este absolut tot. Noroc că Spania este, în fond, țara tapas-urilor și a farfuriilor medii (media racíon) așa că masa se poate umple de tortillas, jamón iberico, gambas al ajillo, pulpo a la plancha, albondigas… Stropite din belșug cu cañas (bere la draft) sau cu vermut, ambele de încercat spre exemplu în barul La Esperanza din Lavapiés.

 

Iar pentru cele mai bune cocktailuri din Madrid coada de la intrarea în cocktail-barul Salmon Guru chiar nu mai contează. Unul dintre cele mai cunoscute dulciuri spaniole, turrón-ul, merită încercat în varianta artizanală la Casa Mira, cu o tradiție de 157 de ani.

Casa Mira
La Castela

De citit
Madridul apare sub o formă sau alta, chiar și numai în spirit, în opera scriitoarei și jurnalistei madrilene Rosa Montero, ale cărei recente cărți eseu, „El peligro de estar cuerda”, chestionează genialitatea în diferitele sale formele sale de exprimare.

Manuel Vilas este un poet și romancier contemporan care a impresionat lumea literară spaniolă în special grație romanului „Ordesa” (tradus la noi cu titlul „În toate a fost frumusețe“, Editura Pandora M), o carte declarație de dragoste, o carte a doliului și a supraviețuirii morții părinților.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0