fbpx

Weston Library – cea mai modernă bibliotecă a conservatorului Oxford

Parte componentă a uneia dintre cele mai faimoase biblioteci ale lumii, Bordelian Library, New Bodleian din cadrul Universităţii Oxford, a fost transformată într-o cheie modernă care reuşeşte să pună în valoare amprenta istorică de excepţie, devenind Weston Library. A fost nevoie de trei ani şi de o investiţie de 80 de milioane de lire, pentru ca renovarea acestui spaţiu cultural să prindă contur cu ajutorul arhitectului Jim Eyre şi a biroului său de arhitectură, Wilkinson Eyre Architects.

Text: Manuela Zipişi

Foto: James Brittain

Inaugurată pe 21 martie 2015, Weston Library funcţiona până de curând sub marca designului realizat în anii ’30 de către Sir Giles Gilbert Scott. Eyre şi echipa lui au schimbat total imaginea existentă şi au deschis spaţiul, destinat cercetării avansate şi specia­lizate, şi către publicul larg. Astfel, colecţii de cărţi şi manuscrise rare aparţinând lui Shakespeare sau Tolkien pot fi acum admirate în cadrul expoziţiei „Marks of Genius”.

Inima bibliotecii a devenit Blackwell Hall, un spaţiu cu o înălţime de 13,5 metri, în care oricine poate zăbovi la cafenea sau la biroul de informaţii, putând admira o hartă-tapiserie din secolul al XVI-lea (Sheldon Tapestry). Legătura cu trecutul e marcată şi de integrarea unei porţi monumentale din secolul al XV-lea, care, la origine, se afla la intrarea în grădina domeniului familiei Dorner, la Ascott Park, în Oxfordshire, şi care a supravieţuit unui incendiu din 1662. Bibliotecii i-au fost adăugate galerii de expoziţii, un Digital Media Centre şi un centru pentru elevii aflaţi în vizită. Dar cea mai importantă schimbare este restructurarea din subsol şi până la etajele superioare a spaţiilor de stocare a cărţilor.

Astfel, biblioteca va adăposti de-acum înainte numai 500 000 de exemplare faţă de cele 1,5 milioane de cărţi arhivate până în prezent. Pentru prima oară, raze de lumină naturală pătrund în corpul central al bibliotecii şi în sălile de lectură, ajutând întregul spaţiu să respire. Noutatea se simte şi la nivelul oraşului prin intrarea prietenoasă realizată pe faţada dinspre Broad Street.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0