fbpx

Wienerberger Brick Award 2012

Text: Réka Ţugui

Cărămida, un material cu lungă tradiţie în istoria construcţiilor, definit prin inovaţie, sustenabilitate şi durabilitate, este redescoperit de tot mai mulţi arhitecţi contemporani de renume internaţional. Prin urmare, începând cu 2004, la fiecare doi ani, la propunerea unor critici şi jurnalişti de specialitate, cele mai originale şi sustenabile proiecte ce utilizează cărămida ca material de construcţie şi finisaj intră în competiţia pentru Wienerberger Brick Award. Gala de premiere a ediţiei din acest an a avut loc la începutul lunii mai, când din cele 50 de înscrieri provenite din 28 de ţări, juriul a desemnat 5 proiecte câştigătoare.

Marele Premiu şi Premiul pentru „Soluţii speciale ce utilizează cărămida”

Mapungubwe Interpretation Centre

Locaţie: Parcul Naţional Mapungubwe, Africa de Sud

Arhitecţi: Peter Rich, împreună cu Michael Ramage şi John Ochsendorf, Johannesburg

Marele câştigător al ediţiei 2012 al premiilor Wienerberger este un spaţiu de expunere pentru descoperirile arheologice din parcul naţional Mapungubwe, un sit înscris pe lista patrimoniului UNESCO începând cu anul 2003. Arhitectul Peter Rich a creat un complex de clădiri, alcătuit cu precădere din pavilioane boltite, pentru care tehnicile antice au fost combinate cu metodele extrem de elaborate ale lumii contemporane şi pentru care materialul de construcţie a fost asigurat de cărămizile lucrate manual de către localnici. Acest echilibru între elemente low-tech şi high-tech, împreună cu integrarea reuşită în peisajul aparte al zonei, oferă proiectului câştigător un caracter universal şi atemporal.

Wienerberger Brick Award 2012

Wienerberger Brick Award 2012

Premiul pentru „Clădire rezidenţială”

Home for the Elderly

Locaţie: Alcácar do Sal, Portugalia

Architecţi: Francisco şi Manuel Aires Mateus, Lisabona

Cu o arhitectură sculpturală, proiectul din Alcácar do Sal se inspiră din tradiţia marilor maeştrii portughezi, Álvaro Siza şi Eduardo Souto de Moura. Zidul cu goluri izolat termic a fost tencuit la exterior şi finisat cu o vopsea glossy, ce accentuează caracterul sculptural al volumelor. Dar arhitecţii portughezi au creat un spaţiu pentru vârstnici nu doar spectaculos, ci şi funcţional şi confortabil, care reuşeşte să satisfacă în acelaşi timp necesităţile întregii comunităţi. Amenajarea interioară permite astfel personalizarea fiecărei camere de către utilizator.

Wienerberger Brick Award 2012

Wienerberger Brick Award 2012

Premiul pentru „Locuinţă unifamilială”

Rabbit Hole

Locaţie: Gaasbeek, Belgia

Architect: Lens°Ass: Bart Lens, Hasselt

„Rabbit Hole” este un proiect prin care o casă tradiţională de fermier, aflată în stare de colaps, a fost renovată şi transformată pentru a face loc unei locuinţe şi unui cabinet veterinar. O anexă sub formă de coş de fum a fost adăugată pentru a face legătura între cele două volume. Poate cea mai importantă provocare a proiectului a fost adaptarea vechii clădiri pentru a satisface necesităţile contemporane, fără a distruge însă caracterul specific, rural. Soluţia a fost utilizarea cărămizii aparente atât la construcţie, cât şi la consolidare, pentru a stabili o puternică legătura între trecut şi prezent.

Wienerberger Brick Award 2012

Premiul pentru „Clădire nerezidenţială”

Primary Substation for 2012 Olympic Park

Locaţie: Londra, Marea Britanie

Architecţi: NORD Architecture: Alan Pert, Glasgow

Substaţia electrică construită în Parcul Olimpic din Londra a câştigat secţiunea clădiri nerezidenţiale pentru abordarea geometrică a volumului şi textura bogată a faţadelor, obţinută prin jocul de cărămizi de culoare negru-cărbune. De asemenea, contrastul dintre finisajul compact al bazei şi cel aerisit al nivelului superior, a fost un element apreciat de către juriu. „Simplitatea monolitică se diferenţiază în mod deliberat de formele spectaculoase ce caracterizează spaţiile dedicate sportului”.

Wienerberger Brick Award 2012

Wienerberger Brick Award 2012

Premiul pentru „Conversie”

Studio and weekend home

Locaţie: Cachtice, Slovacia

Arhitect: Pavol Panák

După 10 de ani de renovări, în care o mare parte din lucrări au fost executate de arhitectul Pavol Panák, un vechi cuptor de ars cărămida a fost transformat într-un refugiu personal, cu un farmec aparte. Emoţiile pe care zidurile le transmit şi modul în care se integrează în natură sunt poate cele mai importante realizări ale acestui proiect. Convins că arhitectura presupune ordine, tradiţie şi evoluţie arhitectul a realizat un spaţiu bazat pe regulile geometriei analitice.

Wienerberger Brick Award 2012

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0