fbpx

Windworks, Zaanse Schans

Text: Anca Rotar
Foto: Merel Karhof

Unul dintre simbolurile Olandei, moara de vânt, primeşte o nouă funcţiune, potrivită erei sustenabilităţii, graţie unui proiect inovator realizat de Merel Karhof, o tânără creatoare originară din Ţările de Jos şi stabilită în Marea Britanie.

Windworks, Zaanse Schans

Windworks este o colecţie de piese de mobilier capitonate, concepută pentru a atrage atenţia asupra potenţialului remarcabil al energiei eoliene. Obiectele vor fi realizate în vestul Olandei, mai precis în zona Zaanse Schans, unde se află cel mai cunoscut complex de mori de vânt din lume. Aici, o maşina de tricotat activată de vânt, rezultat al colaborarii dintre fabrica de vopsele De Kat, fabrica de cherestea Het Jonge Schaap şi Wind Knitting Factory, creată de însăşi Merel Karhof, permite ca toate elementele componente ale pieselor de mobilier să fie realizate folosind o sursă de energie inepuizabilă.

Windworks, Zaanse Schans

Astfel, elementele structurii de lemn a mobilierului vor fi tăiate şi asamblate în cadrul fabricii de cherestea şi transportate pe râu spre fabrica de vopsele. După vopsire, firele textile vor fi tricotate de Wind Knitting Factory. Apoi, tapiţeria va fi realizată pornind de la o serie de perne de dimensiuni mici, fiecare dintre acestea reprezentând cantitatea de timp necesară pentru producerea sa prin intermediul energiei eoliene şi facilitând, astfel, înţelegerea procesului de producţie.

Windworks, Zaanse Schans

Colecţia Windworks va fi expusă la fabrica de vopsele De Kat in luna mai, cu ocazia Săptămânii Naţionale a Morilor de Vânt din Olanda, în cadrul unei structuri de lemn create special pentru acest eveniment. Atât piesele de mobilier, cât şi celelalte obiecte expuse alături de ele vor ilustra ideea de industrie holistică reprezentată de colaborarea dintre morile de vânt.

Windworks, Zaanse Schans

Windworks, Zaanse Schans

Windworks, Zaanse Schans

Windworks, Zaanse Schans

Windworks, Zaanse Schans

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0