Winter Cocktails. București – Berlin – Tbilisi

oke33

Trei reţete de iarnă și de petrecere din trei ţări diferite pe axa București – Berlin – Tbilisi. De încercat acasă, dar și în barurile de unde au pornit către voi.

București
La The Owl Cocktail House, un bar de cocktailuri fresh din centrul orașului, nopţile se petrec sub semnul lunii și al unor reţete de cocktail demne de un adevărat laborator. Sebastian Florescu ne-a pregătit o reţetă care ne duce cu gândul la seri de iarnă dickensiene și la zăpadă privită pe geam în timp ce ne delectăm cu o băutură generoasă precum cea de mai jos – Owl’s jam. (M.Z.)

Cocktail
1 linguriţă de gem de prune
1 albuș de ou
15 ml de sirop de muguri de pin
40 ml scotch whisky
15 ml lichior de portocale
Decor: prune uscate, fagure de miere și pudră de aronia

oke

Berlin
Dacă ești la Berlin, rugăciunea de seară ţi-o poţi face liniștit la The Chapel: un bar retro cu o selecţie impresionantă de rom, votcă și licori bine amestecate în recipiente misterioase. Meniul e o veche cărţulie cu cântece religioase, între filele căreia vei găsi cocktailul ideal, purtând după el numele și imaginea sugestivă a câte unui sfânt: Noe, protectorul beţivilor; Margareta din Antioh, apărătoarea gravidelor, Nicolae din Myra, apărătorul pescarilor; Sf. Cosmas & Damian, protectorii farmaciștilor. Pe acesta din urmă ni-l recomandă barmanul Mike: (I.D.)

Cocktail
20 ml rom Botucal
40 ml rom Zacapa
5 ml miere virgină din trestie de zahăr
(din care se extrag anumite tipuri de rom)
3 stropi de bitter de ciocolată

chapel

Tbilisi
Tbilisi ascunde multe comori, mai ales dacă te aventurezi pe străzi cu ochii și inima deschise. La numărul 19 al străzii Galaktion Tabidzis, călătorul poate descoperi un bar artistic, 41°, unde atmosfera este construită mixând câteva ingrediente esenţiale: povești, design marcat de tradiţie și oraș și cocktailuri care sunt mici universuri în sine. Roman Milostivy a ales pentru pagina noastră de cocktailuri festive un mix a cărui denumire ne face să ne gândim la filme și la rochii glam:
NINO. Cocktailul a fost imaginat pornind de la “Ninothchka”, o reţetă existentă în cartea
The Fine Art Of Mixing Drinks, David A. Embury din 1955. (M.Z.)

Cocktail
30 ml de chacha georgiană (care poate fi înlocuită cu grappa –
aici se pot alege și alte arome, în funcţie de ce
există la îndemână)
30 ml cremă de cacao albă (spre exemplu ar merge brandul
De Kuyper of Bols sau Dutch Cacao – un lichior apărut
recent pe piaţa internaţională)
30 ml de suc de lămâie (se poate inclusiv mixa sucul de
lămâie cu cel de lime pentru a obţine aciditatea potrivită)
Totul se amestecă și se servește într-un pahar de cocktail.

222

Material apărut în Banchiza Urbană 15 / iarnă 2019