fbpx

Workshop de hempcrete, betonul de cânepă 100% ecologic

 

OAR (Ordinul Arhitecților din România) a deschis înscrierile la cursul-atelier Hempcrete „Beton de cânepă”, ce va avea loc pe 1 iunie 2019 ora 10.00, la Școala din satul Piscu, comuna Ciolpani, județul Ilfov, într-un cadru unic, realizat de lucrările sculptorului Virgil Scriptariu.

Hempcrete este un mix de var, puzderie de cânepă și apă. Material 100% ecologic, cu o amprentă negativă de carbon, începe să devină și în România o alternativă de luat în considerare datorită accesibilității și a proprietăților sale. Este un bio-compozit cu proprietăți termice excelente, permeabil la vapori, flexibil, rezistent la mucegai și ciuperci și incombustibil. Tehnica a fost reinventată în Franța, dar versiuni similare au fost realizate și în anii ’80 pentru renovarea construcțiilor istorice din lemn.

Workshopul va presupune o introducere în lumea hempcrete-ului cu ajutorul a doi tineri profesioniști, Arh. Vlad Sadici și Ing. Alexandru Postu, care vor prezenta acest material nou pentru practica de arhitectură din România. Cu un important caracter tehnic și profesional cursul este destinat atât arhitecților, inginerilor, constructorilor, cât și tuturor promotorilor și posibililor beneficiari ai culturii construite.

 

PROGRAM:

10:00 – 10:30 – Sosirea invitaților la Școala de la Piscu

10.30 – 11.00 – Hempcrete – Istoric şi prezentarea materialului – Vlad;

11:00 – 11:25 – Analiza în detaliu a proprietăților materialului și interacțiunea acestuia cu mediul – (vom urmări Agrementul tehnic din România, cât și pe cel din Anglia și Irlanda EPA STRIVE Programme 2007-2013) – Alex

11:35 – 12:25 – Prezentare case din România cu hempcrete – Vlad;

12:35 – 13:30 – Construcţia cu beton de cânepă – Alex;

13: 30 – 14:30 – Masa de prânz

14:30 – 19:00 – Atelier practic de construcţie la casa de cânepă – Alex + Vlad

În prima parte a zilei va fi prezentat materialul și vor fi comentate construcții realizare din hempcrete în străinătate și în România. În a doua parte, cursanții vor participa la șantier, având oportunitatea de a realiza un perete din beton de cânepă. Prezentarea teoretică, precum și prânzul, inclus în program, vor fi găzduite de Școala de la Piscu.

Vlad Sadici este arhitect, fondator Living Cities Architecture, 2017, un birou de arhitectură care își propune să contribuie la tranziția către soluții de arhitectură prietenoase cu mediul. Colaborator al Grupului de lucru RURAL al OAR, la realizarea Ghidurilor de încadrare în specificul local. A absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, 2015. Promoveză hempcrete din 2016, prin proiecte, conferințe și workshop-uri.

Alexandru Postu este inginer de nave la origine, cu un master în System-design la NTNU – Universitatea Tehnică, Ålesund, Norvegia. Treptat a tranzitat la construcții naturale. S-a specializat în proiecte cu tehnici și materiale uitate prin participarea la diferite proiecte din Austria, Norvegia, Mexic, Bulgaria, iar acum România: construcții cu baloți de paie, super-adobe, chirpici, paiantă etc. A descoperit în hempcrete, mixul de cânepă și var, materialul ideal.

Important de știut:

Ordinul Arhitecților București va elibera diplome de participare la curs.

Înscrierea se face prin completarea formularului accesibil la adresa: https://www.oar-bucuresti.ro/dezvoltare-profesionala/37/

Taxa de participare este de 150 lei pentru membrii OAR și 250 lei pentru non-membri OAR.

Pentru înscriere este necesară achitarea taxei de participare, până cel târziu joi, 30 mai, într-una din următoarele variante:

– la casieria filialei – str. Sf. Constantin nr. 32, sector 1, București – unde se va semna și contractul cu OAR. Este necesar să aveți buletinul sau ștampila firmei.

– prin transfer bancar – pentru aceasta, se trimit datele de facturare pe mail către filială – inscrieri.cursuri@oar-bucuresti.ro În cazul în care doriți factura pe persoana fizică, este necesară și o copie după buletin. Dacă factura se face pe firmă, se trimit datele firmei (CIF, nr. din registrul comerțului, cont bancar, adresă și numele reprezentantului legal). Transferul se realizează în contul RO14BTRLRONCRT0295885004, deschis la Banca Transilvania Agenția Universitate. Dovada plății se va trimite pe mail la filială, contractul și factura în original urmând să fie înmânate participanților la curs.

Puteți ajunge cu STB 444 de la Piata Presei Libere la Piscu (30 min). Opreste fix în fața Școlii de la Piscu.

Mai multe despre eveniment găsiți pe pagina de Facebook Hempcrete Romania.

afis_curs-atelier-hempcrete-beton-de-canepa

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0