fbpx

Workshopuri, conferințe & filme la Outernational Days 3

Festivalul Outernational Days celebrează diversitatea și explorează teritoriile nuanțate ale muzicii. În contextul contemporan al migrațiilor și schimbărilor geo-politice, cultura și în special muzica este influențată de aceste transformări și mutații constante. De la hibrizi electronici din Orientul Mijlociu (Iran, Egipt și Liban) la muzică de transă din Mongolia sau Indonezia și muzică sacră din Zimbabwe, festivalul investighează muzica nu doar prin concerte live și DJ set-uri, ci și prin workshop-uri, conferințe și proiecții de film.

Muzeul Național de Artă Contemporană își unește forțele cu a treia ediție a festivalului Outernational Days 3 pentru a găzdui între 19 și 23 septembrie 2018 o serie de conferințe, discuții, workshop-uri și proiecții de film. Pe lângă MNAC, Outernational Days 3 se va desfășura și la Control Club, Biserica Anglicană și Hermitage Urban Spiritual Hub.

Miercuri, 19 Septembrie @ MNAC (7 PM):

  • Vernisajul expoziție „Sub Cerul Liber” – ÎnContext Slănic Moldova 2018

Timp de 5 zile, MNAC va găzdui expoziția de artă contemporană „Sub cerul liber”, curatoriată de către rezidența artistică internatională InContext Slănic Moldova. Aflată la cea de-a doua ediție, rezidența InContext Slănic Moldova a reunit în iunie 2018 o serie de artiști din India (Sanjeev Khandekar și Vaishali Narkar, Lochan Upadhyay, Shilpa Rangnekar, Preethi Athreya și Sneha Khanwalkar), alături de Silvia Amancei și Bogdan Armanu (artiști din Iași). Timp de aproape o lună, aceștia au transformat stațiunea Slănic într-un laborator de idei, discuții și creație pe tema urmelor omului pe pământ, a crizei ecologice în care ne adâncim urmând în mod necritic modelul economic neoliberal. Cu titlul „Sub cerul liber”, expoziția de final a inclus 15 lucrări prezentate la Cazinoul Slănic Moldova și în parcul central.
Dintre lucrările realizate în timpul rezidenței, o parte vor fi expuse la MNAC în perioada 19-23 septembrie. Mai multe pe www.incontext.art

Concerte (8 PM)

  •  Stimmung (RO)
  • Las Poftas (RO)
  • Șaraiman pres. Vasile și Stelian din Buzău feat. Ehsan din Iran

Joi, 20 septembrie @ Tranzit.ro/București (Gazelei 44) (5PM):

  • ODD THEORY #9 _ The Commons Around Us. Un atelier pentru o societate a bunurilor în comun

Atelierul este o invitație de a privi lumea prin prisma bunurilor pe care le avem în comun cu toții, luând ca punct de plecare experiențele fiecăruia dintre participanți. Un experiment în desfășurare al Institutului Procomum, organizația braziliană care a dezvoltat acest concept ca practică și misiune și o întâlnire cu fondatoarea Georgia Nicolau, care va face o introducere în noțiunea de bunuri în comun, cu exemple de comunități care au reușit să își creeze reguli proprii pentru gestionarea proprietăților comune. Fie că vorbim despre natură, societate, educație, cultură sau internet, bunurile în comun sunt un subiect de discuție ofertant, dar mai ales un mod de viață practicat de mulți oameni în întreaga lume. Înscrierea la workshop se face prin email la info@oddweb.org, până la data de 16 septembrie 2018. Numărul de participanți este limitat la 20.

Sâmbătă, 22 septembrie @ MNAC (2 PM):

  • 2 PM: Proiecție „Cap și pajură (scurtmetraj, 20’, 2018, 4 PROOF FILM), de Nicolae Constantin Tănase, cu Alex Calin, Iulia Ciochină, Florin Salam. Q&A cu regizorul după vizionare.

În urma unui incident dintr-un bar, Laurențiu se rănește grav la cap, dar refuză tratamentul, insistând să aștepte întoarecerea fratelui său mai mic de la muncă din Germania, căruia are să ii facă o mărturisire extrem de importantă. O privire intimă către ultima zi din viața lui Laurențiu, acasă, încercând să recompună asemenea unui puzzle imaginea vieții sale, temerile și deciziile care au dus la acest deznodământ. Nicolae Constantin Tănase a absolvit studii de regie de film în România și în Cehia. Primul său lungmetraj independent, BLU, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Internațional de Film Transilvania în 2012. Nicolae Constantin Tănase primește premiul Tănără Speranță în cadrul Galei Gopo în 2013. Lungmetrajul său de debut, Lumea e a mea, a avut premiera în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania în 2015, unde a primit și premiul pentru cel mai bun debut.

  • 3 PM: Lecture: Exoticism In Music. De Matteo Pennesi și Luigi Monteanni (ArteTetra) (IT)

Pentru a fi considerată exotică, (cel puțin de către europeni), muzica trebuie să evoce un sentiment care vine de departe, să aibă un farmec al necunoscutului. De la exoticizarea din vremea colonială, atunci când Vestul manifesta un interes crescând pentru Est, la exoticizarea din zilele noastre, acest fenomen și-a lăsat puternice amprente și a influențat cursul muzicii. Italienii Matteo Pennesi și Luigi Monteanni (fondatorii case de discuri ArteTetra), dezbat subiectul în cadrul unui lecture.

  • 4 PM: Lecture: Indonesian Trance Rituals. De Luigi Monteanni (ArteTetra) (IT)

„Conceptul de transă, așa cum ni-l imaginăm, trebuie înțeles într-un sens larg: transa, transcendență, stări modificate ale conștiinței, viziuni, hipnoză, extaz, visuri. Cursa pentru noi experiențe globale ale trupului, cel mai adesea prin substanțe externe, ne face să regândim întreaga spiritualitate întâlnită în așa-numitele culturi primitive. Cât de mult trebuie să renunțăm la ce știm, să uităm de cărțile citite, să ne deconectăm total de la tehnologiile noastre și să ne scufundăm din nou în neînțeles? Care sunt limitele percepțiilor?” – Vincent Moon. Outernational Days 3 va aduce în centrul atenției conceptul de transă (explorat prin diferite concerte live, DJ seturi tematice, dar și prin lecture-uri) și modul în care se reflectă asupra muzicii. Muzicianul și antropologul Italian Luigi Monteanni, tocmai întors din Indonezia (unde timp de un an a cercetat conceptul de transă din ritualurile și ceremoniile locale), va dezbate acest subiect în cadrul unui lecture.

  • 5 PM: Lecture: Turkish Women Singers from the 70s and 80s. De Kornelia Binicewicz (POL/TR)

Antropolog, curator și DJ, Kornelia Binicewicz a decis în urmă cu aproximativ 3 ani să se mute din Cracovia în Istanbul pentru a explora, analiza, colecta și promova muzica femeilor turce din anii ’60, ’70, respectiv ’80. Din 2008 până în 2013, Kornelia Binicewicz a fost și curator al Festivalului de Film Muzyka i Świat.

Duminică, 23 septembrie @ MNAC (2 PM)

  • 2 PM: Proiecție film: “Shindy Music / Muzică de petrecere (75’, 2017), de Andrei Nicolae Teodorescu. Q&A cu regizorul după vizionare.

Documentarul „Muzică de petrecere/Shindy music”, de Andrei-Nicolae Teodorescu, sărbătorește cultura populară printr-o portretizare fascinantă a transmiterii tradiției muzicale și oferă o viziune optimistă asupra vieții în trei comunități de romi. Andrei-Nicolae Teodorescu este un regizor și scenarist român, născut în 1987 în Ploiești. Este absolvent al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, secția Regie de Film. S-a remarcat printr-o serie de filme dintre care amintim Brigada Neagră (2013), Profesorul (2013), City Tour (2013)

  • 3 PM: Lecture & Workshop Kanun / Qanun. Cu Yael Lavie (ISR)

Kanun/Qanun este un instrument cu corzi, regăsit în Orientul Mijlociu, Magreb, Africa de Vest, Asia Centrală și regiunile sud-estice ale Europei. Yael Lavie este o muziciană din Israel care cântă la qanun în diferite ansambluri muzicale, între care și Spiritczualic Enhancement Orchestra ,care vor concerta în cadrul festivalului Outernational Days 3 la Club Control, vineri, 21 septembrie. Yael predă totodată și lecții de qanun.

  • 3 PM: Red Bull Music prezintă: Artist talk – Iancu Dumitrescu. Moderat de Octav Avramescu (Sâmbăta Sonoră)

Iancu Dumitrescu este un compozitor, dirijor, muzicolog român. A urmat studii de fenomenologie și a dirijat cu Sergiu Celibidache, Universitatea din Trier, Germania, 1978. Director, fondator și dirijor al Ansamblului Hyperion și, mai recent al HYPERION INTERNATIONAL cu care a realizat turnee în Franța (Radio France), Anglia (Royal Festival Hall, LSO St Luke’s, Conway Hall), Olanda, Austria (Wien Modern, Musikverein), Germania (Berlin), Portugalia (Gulbenkian Foundation), Italia, Statele Unite (“Spark Festival” 2oo8, Minneapolis), Tel Aviv (Hateiva Seder Series), Grecia (Fundatia Onassis, Atena). Iancu Dumitrescu este unul din cei mai de seamă reprezentanți, la scară mondială, al curentului spectral în muzică. Este, de asemenea, considerat cel mai important reprezentant la nivel mondial al curentului componistic „hyper-spectralist” și al muzicii asistate de ordinator. Octav Avramescu este director artistic al festivalului Săptămâna Sunetului, precum și curator Sâmbăta Sonoră CREMAC. Această întâlnire este prima din programul Unearthing the music, proiect de cercetare al Asociației Jumătatea Plină și partenerii.

Prezentat de Control Club (10 ani) & The Attic
Parteneri: MNAC Bucharest, Red Bull Music, Pro Helvetia Swiss Art Council, Goethe-Institut Bucharest, Swedish Embassy in Bucharest, Polish Institute Bucharest, In Context Slănic Moldova, Șaraiman, Hermitage Urban Spiritual Hub, Anglican Church

Parteneri Media: Radio Guerrilla, Telekom Electronic Beats, VICE, Scena9, Revista ARTA, IQads, Feeder.ro, Utopia Balcanică, Igloo media, Black Rhino Music, Munteanu
Partener de mobilitate: PONY Car Sharing
Parteneri de ospitalitate: Alt Shift, Lente

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0