fbpx

XR Month: o lună de realitate augmentată la Timișoara

XR Month este primul festival de realitate augmentată din România, care creează un nou tip de explorare a orașelor și al patrimoniului.

Ediția a doua va avea loc la Timișoara, între 9 septembrie și 9 octombrie și prezintă cele mai fascinante și cunoscute creaturi din folclorul românesc și din mitologiile altor culturi. Acestea prind viață pentru prima dată în realitate augmentată și sunt inspirate de tema de anul acesta – BestiAR.

 

XR Month devine scena de prezentare a acestor personaje, reinterpretate de artiști români și animate de studiouri multidisciplinare. Acestea pot fi accesate pe pagina de Instagram XR Month, la secțiunea filtre.

 

Anul acesta, expoziția reunește 14 artiști naționali și studiouri pentru ilustrarea și augmentarea creaturilor din folclorul și mitologia românească, sârbească, maghiară și ucraineană: Reuniform, Dan Pecete, Irina Bako, Alex Dohotaru, Augmented Space Agency, Adelina Butnaru, Andra Popovici, Cristina Frei, Tammy Lovin, Wanda, Bianca Jelezniac, Stella Caraman, Loreta Isac, Alina Marinescu.

 

Colecția de creaturi și bestii este adusă la viață în mai multe locații din oraș, în cadrul a trei secțiuni:

 

Secțiunea Augmented Heritage – Corcoaia, Oul Magic, Sântoaderii, Pasărea Suflet, Nebunii, Iovan Iorgovan, Solomonarul, Ursitoarele, Zmajul și Szélanya animă piețele și spațiile din centrul istoric al Timișoarei. Cele 10 filtre 3D inspirate din folclorul bănățean și național, maghiar și ucrainean vor putea fi descoperite prin intermediul Instagram, dar și în Timișoara, din Piața Victoriei până în Piața Traian.

 

Secțiunea Freestyle – Ielele, Zmeul, Blajinii, Priculiciul și Balaurul prind viață în Piața Victoriei sub formă de filtre 3D.

 

Secțiunea Open Gallery – Piața Unirii va deveni scena care transpune în ilustrații prin intermediul filtrelor faciale, transformând participantul într-una dintre cele mai cunoscute creaturi folclorice: Balaurul, Solomonarul, Priculiciul, Ielele, Zmeul, Căpcăunul, Floarea Dragostei, Știma Apei, Șoimul sau Mavka.

 

Explorarea filtrelor se realizează integral pe Instagram. Pentru aceasta, se poate deschide codul QR de pe marcajele XR Month și urma pașii afișați pe ecran. Este indicat ca aplicația Instagram să fie actualizată cu ultima versiune disponibilă.

 

***

 

Organizatorii proiectului doresc să trimită mulțumiri către:

 

– Nicoleta Musat, Lector Universitar la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie pentru documentare

– Muzeul Național al Țăranului Român și Ciprian Voicilă pentru documentare

– Augmented Space Agency și Color Studio pentru animarea și publicarea filtrelor

 

Partenerii culturali sunt Muzeul Național al Țăranului Român, Asociația Prin Banat, Agenția Leo Burnett, Heritage of Timișoara.

 

Parteneri media: IQ Ads, Revista Igloo, Agenția Națională de Presă – AgerPres, Știri de Timișoara, Lost in Timișoara.

 

XR Month poate fi urmărit pe Facebook și pe Instagram pentru a afla mai multe detalii despre locații, artiști și lucrări. Evenimentul este imaginat de One Night Gallery și Leo Burnett.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0