fbpx

You Are Another Me — A Cathedral of the Body

TEXT: Anda Zota FOTO: Adina Pintilie, You Are Another Me — A Cathedral of the Body (2022), multi-channel installation, dimensions variable. Courtesy of the artist

Așa cum indică declarația Ceciliei Alemani, bienala este ghidată de întrebări care se focalizează pe arii tematice particulare: reprezentarea corpului și metamorfozele sale, relația dintre individ și tehnologie și interacțiunea dintre corp și universul fizic. Ca regizor, Adina Pintilie a studiat politicile și poetica intimității și a corpului. Instalația multi-channel din cadrul Bienalei de Artă de la Veneția, realizată de Adina în strânsă colaborare cu Cosmin Costinaș și Viktor Neumman, extinde aceste arii, contribuind la conversațiile despre reevaluarea normativului în gen, sexualitate, abilități corporale și diversitate.
Corpul uman a devenit, din nou, un prezent și contestat sit al ideologiilor, un pretext al anxietății politice și culturale. În pofida renașterii, la nivel global, a ideologiilor stângiste, accelerate de perioada pandemiei – fapt ce a readus în discuție și discursul despre autonomia corpului – iar în mijlocul polarizărilor accentuate între oameni și sistemele de credință, Pintilie imaginează un spațiu pentru a fi împreună, dincolo de granițe sau binaritate. Proiectul propune posibilități de a vedea, a gândi, a conecta și a destabiliza retorici și politici vizuale, oferind spațiu pentru noi forme de cunoaștere și experiențe transformative.
Situat la periferia Giardini, Pavilionul României poate fi ușor de ratat, în lunga promenadă expozițională. Însă, odată ajuns acolo, experiența profundă a interacțiunii devine viscerală. Proiectul, dezvoltat sub forma unor multiple canale, este afișat pe ecrane de mari dimensiuni, în timp ce o a doua instalație, de dimensiuni mai mici, amplasată în camera alăturată, prezintă o serie mai largă de filme, reflectate în oglinzi susținute de un braț robotic sculptural conceput ca o versiune supradimensionată a echipamentelor folosite pentru filmare. Imaginile sunt explicite, întregul fir narativ aducând împreună personaje nud care contextualizează problematici despre corp, sexualitate și intimitate prin conversații, dans sau atingeri, reafirmând astfel rolul și puterea imaginilor în mișcare. De asemenea, experiența sonoră augmentează starea generală a expoziției, prin sunete care alternează între dialog sau secvențe auditive amplificate ale atingerilor sau respirației.

Proiectul marchează o etapă următoare a cercetării Adinei, inițiată prin filmul Touch me not – câștigător al Ursului de aur la Berlinale în 2018. Continuând această cercetare personală, Adina construiește o colaborare strânsă și longevivă cu protagoniștii, explorând rolul intimității în viața de zi cu zi. Poveștile se conturează în jurul unor comunități familiare artistei, care provin din diferite țări, generații și medii: performerii Hermann Muller și Dirk Lange, activi în promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, actrița și profesoara de actorie Laura Benson, activistul transgender Hanna Hogmann – toți au luat parte la firul narativ al Adinei, explorând, împreună, intimitatea și conectându-se prin conversații, dans sau atingeri.

Cel de-al doilea proiect prezentat în cadrul Bienalei este Encyclopedia of Relations de Alexandra Pirici, care, alături de proiectele a mai bine de 200 de de artiști din întreaga lume, a fost inclus în expoziția generală ”The Milk of Dreams”, curatoriată de Cecilia Alemani.

 

Al treilea proiect prezentat de echipele românești este Eugen Raportoru: The Abduction from the Seraglio and Roma Women: Performative Strategies of Resistance, curatoriat de Ilina Schileru și comisionat de Institutul European Roma pentru Artă și Cultură (ERIAC). Include picturi și instalații in situ.


În pofida conservatorismului cultural și a climatului tradițional coroziv, Pavilionul României propune un cadru de reflexie asupra propriului corp și a urmelor pe care le lasă, în timp și prin experimentare repetată, istoria.

COMISAR: Attila Kim; CURATOR: Cosmin Costinaș and Viktor Neumann; ARTIST: Adina Pintilie; AMPLASAMENT: Pavilionul României, Giardini și Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetări Umanistice (Palazzo Correr, Campo Santa Fosca, Cannereggio); DESIGNER DE EXPOZIȚIE: Martin Backhaus; D.O.P.:George Chiper – Lillemark; DESIGN DE SUNET: Manuel Grandpierre; INSTALAȚIE VR: Augmented Space Agency; ILUMINAT ȘI DESIGN DE SCULPTURĂ VIDEO: H3 și Kaustik; GRAPHIC DESIGN Sean Yendrys

 

Articol publicat în igloo #208 / Ucraina / iunie-iulie 2022

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0