Vaporul lui Assan

În apropierea ruinei Morii lui Assan, în zona Obor-Lizeanu din capitală, a apărut un imobil de apartamente care, rezolvând contextul unui sit relativ mic (de 330 mp), aduce un aer proaspăt în peisajul monoton al şirurilor de blocuri comuniste. Construcţia cu cinci niveluri propune o soluţie inedită pentru locuirea colectivă din Bucureşti atât prin volumetria asimetrică, dar şi prin accentele grafice tradiţionale alese pentru decorarea ferestrelor, a faţadei şi a casei scării.

Text: Manuela Zipişi n Foto: Arthur Ţinţu

Biroul Synthesis Architecture care semnează acest proiect şi-a dovedit deja interesul pentru locuirea colectivă la scară umană, integrată cu abilitate în ţesutul urban aglomerat al Bucureştiului. Stă dovadă micul complex pe care l-au realizat pe strada Tămâioarei din apro­pierea parcului Plumbuita, compus din două clădiri P+3, care a fost premiat în cadrul Anualei de Arhitectură Bucureşti din 2012 . Noul imobil de pe strada Vaporul lui Assan, dezvoltat pe cinci niveluri (parter – etaj 4) şi cu o suprafaţă construită de 1 200 mp, pro­pune 12 tipuri de apartamente cu două sau trei camere şi suprafeţe variate. Conturarea volumului compact faţetat al clădirii (ce aminteşte de silueta frontală a unui vas) a pornit de la o formă iniţială de cub din care s-au decupat în mod asimetric porţiuni, rezultatul final fiind o volumetrie atipică, ce se încadrează în spaţiul alocat şi care contras­tează cu dualitatea vertical-orizontal a blo­curilor din jur. Ideea de asimetrie s-a păstrat şi la nivelul faţadei prin intermediul golurilor pătrate care au dimensiuni diferite şi sunt distribuite în mod aleatoriu. Modernă şi îndrăzneaţă ca limbaj arhitectural, clădirea a primit însă şi o amprentă tradiţională, locală – o serie de panouri perforate cu motive de inspiraţie românesc-balcanică, ce personalizează ferestrele. Mai mult, interpretarea grafică s-a dovedit a fi o soluţie inspirată şi pentru rezolvarea practică a amplasării unităţilor exterioare de aer condiţionat pe faţada blocului. Astfel, acestea au fost aşezate în nişe având grosimea zidăriei şi au fost mascate cu ajutorul panourilor perforate. Intenţia a fost aceea de a le aminti locuitorilor imobilului, dar şi oamenilor din cartier ori trecătorilor de specificul cultural românesc, dar şi de a rupe monotonia vizuală din jur. Preocuparea pentru a cultiva un anumit stil de viaţă şi pentru calitatea locuirii în comun este din plin vizibilă şi la interior, începând cu casa scării, unde regăsim perforaţiile decorative. Imobilul este dotat şi cu un spaţiu exterior luminat pentru parcarea bicicletelor plus o zonă de colectare selectivă a deşeurilor. Compartimentarea apartamentelor cu supra­feţe cuprinse între 38 şi 75 de mp este flexibilă, răspunzând unor diverse nevoi fami­liale, însă toate beneficiază de o luminozitate sporită gra­ţie marilor suprafeţe vitrate. Pentru a face eficient proiectul şi în ceea ce priveşte consumul, o atenţie aparte a fost acordată izo­laţiei termi­ce care este de două-trei ori mai mare decât cea utilizată în mod curent în proiectele rezidenţiale bucureştene. Chiar dacă o intervenţie minimă raportată la scara oraşului, un imobil precum cel de pe strada Vaporul lui Assan deschide noi pers­pective legate de posibilităţile locuirii colective din capitală.

Pasionat de film?

Comandă BU#14 de pe igloo.ro și ai șansa să câștigi o invitație dublă la două dintre avanpremierele Les Films de Cannes a Bucarest, la Cinema Muzeul Țăranului, ambele proiecții fiind în prezența echipei regizorale!
👉 20 octombrie, ora 17:00 – Timebox 
👉 20 octombrie, ora 20:00 – Jurnalul familiei Escu

Câștigătorii vor fi aleși prin random.org, pe data de 19 octombrie.

COMANDĂ