fbpx

10 destinații pentru o vacanță de poveste

Am pus pe listă zece locuri selectate și recomandate de noi în albumele și revistele igloo, a căror arhitectură tradițională caldă ne duce cu gândul la vacanțe de iarnă demne de cărțile din povești.

1.Casă de vacanță în Zăbala

zabala

zabala-2

Între Covasna și Târgu Secuiesc, la marginea satului Zăbala, în mijlocul unui întins domeniu cu lacuri și arbori seculari aflat în proprietatea familiei de nobili Mikes încă din secolul al XVI-lea, o veche anexă a fost transformată într-o fermecătoare casă de vacanță. Eleganța tradițională, confortul modern, farmecul naturii înconjurătoare, istoria locului și căldura oamenilor au făcut din Zăbala o destinație prețuită și râvnită.

2. Conacul Apafi

apafi-2

apafi

Deasupra micului sat Mălâncrav, chiar lângă biserica evanghelică fortificată, conacul Apafi își primește din 2007 oaspeții în camerele exemplar restaurate, devenind un model de valorificare și protejare a patrimoniului local. Cele cinci camere de mari dimensiuni, cu baie proprie, dar și bucătăria îmbină cu o eleganță desăvârșită mobilierul tradițional cu cel stil, într-o cromatică blândă, naturală.

3. Case Copșa Mare

copsa-mare

copsa-mare-2

Încă din 2005, soții Bassetti au demarat un amplu proiect de recuperare și valorizare a arhitecturii tra­di­ționale din Copșa Mare, păstrând un spirit de autenticitate în dezvoltarea turismului. Cele patru gospodării tradiționale săsești transformate până acum – Casa Albă, Casa Roșie, Casa Galbe­nă și Casa Verde – răspund nevoilor contemporane de confort, păstrând totodată o imagine de ansamblu tipic rurală, ce invită la odihnă și relaxare, departe de agitația urbană

4. Valea Verde

valea-verde-2

valea-verde

În apropiere de Sighișoara, într-un sat tipic saxon, unde casele perfect aliniate la stradă și vechea biserică evanghelică înconjurată de ziduri groase de apărare trimit cu gândul la vremuri apuse, un cuplu sosit aici din Hamburg, în urmă cu aproape 20 de ani, a inițiat un amplu proiect turistic ce a crescut sub deviza „viața înseamnă mai mult decât viteză”. Valea Verde se numește refugiul pe care aceștia l-au creat în Cund, un loc unde se simte în fiecare detaliu dragostea pentru natura și tradițiile locale, dar și dorința de a le oferi oaspeților o experiență cu adevărat relaxantă.

5. Viscri 125

viscri-2

viscri

Cine ajunge la Viscri și se oprește la această specială pensiune săsească, se poate bucura din plin de toate spațiile frumoase și de poveștile locului, cu îndemânare recuperate, dar poate totodată participa la diverse activități precum vânătoare de trufe, ture cu bicicleta prin împreju­rimi, cursuri de gătit cu bunătăți de sezon sau workshopuri de fotografie.

6. Case de oaspeți în Cincșor

cincsor-photo-by-irina-ciungu-suteu-1024x682

cincsor

Cu un profund respect faţă de moştenirea culturală a trecutului şi cu plan eficient de promovare a zonei, proiectul din Cincşor, cu toate componentele sale, reprezintă un model de protejare a patrimoniului, cu efecte pe termen lung.

7. Hanul Balaban

balaban-2

balaban

În satul Șimon din comuna Bran, pe coama dealului care desparte Valea Rece de Valea Șimonului, Hanul Balaban oferă priveliști minunate către munții care înconjoară întreaga zonă. În amenajarea interioară lem­nul este preponderent, iar majoritatea pieselor de mobilier sunt recuperate și restaurate pentru a întregi un anumit spirit al locului. Alături de covoarele țesute manual în culori vesele, toate acestea întrețin o atmosferă de un firesc odihnitor și în același timp plin de viață.

8. Conacul lui Maldăr

maldar-2

maldar

Măldăreștiul, un loc renumit pentru ansamblul celor două cule de patrimoniu – Greceanu și Duca, și-a adăugat recent pe harta turistică un nou obiectiv ce respiră aerul vremurilor trecute: Conacul lui Maldăr i se spune acum reședinței familiei avocatului Pleșoianu, care, după o lungă perioadă de uitare, a revenit la viață în urma unei intervenții complexe de restaurare și reamenajare. Întreaga amenajare interioară aduce în pre­­zent „parfumul unei case boierești de țară”: pereții sunt văruiți în alb curat, cu muchiile rotunjite, arcadele și coloanele sunt din piatră gălbuie, pe jos gă­sim scoarțe oltenești, iar mobilierul este din lemn ma­siv, completat cu lucrături autohtone și importuri pre(ten)țioase.

9. Case în Micloșoara

miclosoara-2

miclosoara

În 1997, Tibor Kálnoky, descendent al unei vechi familii de nobili secui din Transilvania, a decis să cumpere o gospodărie în mijlocul satului Miclo­șoara și să o transforme într-un cămin primitor. Peisajele încåntătoare, farmecul simplității nealterate a traiului la sat, căldura amenajării și șarmul gazdelor au atras din ce în ce mai mulți vi­zitatori de prin toate colțurile lumii. Pe toată durata lucrărilor, familia Kálnoky a acordat foarte multă atenție detaliilor, interioarele de la Micloșoara fiind poate cel mai puternic exemplu în acest sens. Texturi, culori și arome minunate, o colecție de obiecte frumoase, fiecare cu o anume însemnătate, toate sunt reunite într-un spațiu fermecător și autentic.

10. Case tradiționale în Breb

case-breb-2

case-breb

Într-un loc în care timpul pare să se fi oprit, unde viața rurală tradițională, sub toate aspectele sale, pare să funcționeze încă după reguli străvechi, o familie de origine britanică a demarat un „altfel” de proiect tu­ristic. Breb, poate unul dintre cele mai izolate sate ale Maramureșului istoric, repre­zin­tă acum refugiul i­deal pentru tot mai mulți vi­zitatori de peste hotare, în căutarea unui ritm mai lent și a unui trai mai sănătos. Două construcții autentice, restaurate cu ajutorul meșterilor locali, folosind doar tehnici și materiale specifice locului, au fost transformate în case de vacanță.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0