fbpx

10 zile de super-documentare: începe One World Romania 11

În următoarele 10 zile te invităm să Get Real! la cinema. Motivul este simplu și în același timp foarte complex: începe unul dintre cele mai substanțiale festivaluri de film din București, One World Romania. Dedicat documentarului și drepturilor omului, One World înseamnă, dincolo de prilejul de a vedea documentare premiate, evenimente, dezbateri și ocazia de a interacționa cu lumea și arta care o mișcă. Câte ceva despre ediția actuală a festivalului ne-a dezvăluit Alexandra Ivan, PR One World Romania.

Cum s-ar traduce “Get Real!”, îndemnul tematic al celei de-a 11-a ediții a festivalului?

Cred că e o trezire la realitate – asta am făcut și în imaginea ediției – am luat o imagine idilică și am transpus-o în realitatea zilelor noastre, pe care unii dintre noi încercăm să o negăm.

5 documentare de neratat la OWR 2018:

E foarte greu să mă rezum la numai 5 filme. Așa că voi recomanda 5 evenimente.

Primul are loc sâmbătă, 17 martie, la Muzeul Național de Artă Contemporană și e o zi întreagă dedicată artei activiste – cu 5 filme din secțiunea „Arta care mișcă lumea”, cu poezii și un concert Ada Milea la sfârșitul serii. Aici mai multe detalii: http://oneworld.ro/2018/l/ro/evenimente/107/arta-care-mic-lumea-proiecii-dezbateri-poezie-i-muzic/.

Al doilea eveniment este duminică, 18 martie, la Rezidența BRD Scena9 de la ora 13:00 și este dedicat arhivelor de film. Vor fi organizate mai multe discuții cu regizorii filmelor „Dawson City: Frozen Time” și „Picturesque Epochs”, dar și cu regizori români care lansează o campanie de revitalizare a arhivelor în România.

Un alt eveniment pe care îl recomand, în strânsă legătură cu secțiunea „Învăț și dezvăț” a festivalului, este „Rică nu știa să zică râu, rățușcă, reforma educației: Seară Pecha Kucha”. E o prezentare într-un format inedit în care 11 oameni și inițiative care au refuzat să stea în banca lor au avut un impact în peisajul educațional, fie că sunt proiecte de lungă durată sau acțiuni punctuale. Ei vor vorbi despre ce îi mână și îi împiedică, în prezentări-fulger, folosind 20 de slide-uri de câte 20 de secunde fiecare. Se întâmplă marți, 20 martie, de la ora 18:00 la Rezidența BRD Scena9.

Al patrulea eveniment este lansarea celui de-al patrulea DVD din colecția Sahia Vintage, intitulat „Documentar și comandă politică”. Pentru aceasta ne vedem pe 22 martie de la ora 18:00 la ARCUB, unde vom proiecta și 3 dintre filmele de pe DVD.

Și ultimul ar fi chiar în ultima zi a festivalului – e vorba de un spectacol de teatru al unei trupe de tineri din Ferentari. Spectacolul se numește „Friday”, trupa „Playhood” și printre membrii ei s-ar putea să îl recunoașteți pe Toto, protagonistul documentarului „Toto și surorile lui”, al lui Alexander Nanau.

O invitație la festival pentru cineva care abia îl descoperă:

Vă invităm la 10 zile de proiecții și dezbateri de care avem parte prea rar în București. Sperăm că sunt filme și invitați care vor deschide minți și de la care vom învăța cu toții câte ceva despre noi, despre lume, despre societatea zilelor noastre.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0