fbpx

100 Tendinţe Urbane – rezultatele BMW Guggenheim Lab

BMW Guggenheim Lab a publicat „100 Tendinţe Urbane: o enciclopedie a ideilor de la BMW Guggenheim Lab”, iar ideile generate în cadrul laboratoarelor din New York, Berlin şi Mumbai vor fi explorate în expoziţia BMW Guggenheim Lab găzduită de Muzeul Solomon R. Guggenheim din New York, între 11 octombrie 2013 şi 5 ianuarie 2014.

Proiectul BMW Guggenheim Lab a străbătut deja trei metropole mondiale, dintr-un total de nouă programate, pentru a explora viitorul, provocările şi soluţiile pentru viitorul marilor oraşe şi aglomeraţii urbane, cu tema principală „Confruntarea confortului“. Unul dintre cele mai importante rezultate este o serie de publicaţii şi o expoziţie găzduită de muzeul BMW Guggenheim Lab cu tema „100 Tendinţe Urbane“.

100 Tendinţe Urbane – rezultatele BMW Guggenheim Lab

BMW Guggenheim Lab a anunţat astfel publicarea a două volume, „100 Tendinţe Urbane: o enciclopedie a ideilor de la BMW Guggenheim Lab New York” şi „100 Tendinţe Urbane: o enciclopedie a ideilor de la BMW Guggenheim Lab Mumbai”. Venind în completarea volumului cu tendinţele Berlin Lab – publicat în noiembrie 2012 -, ediţiile de la New York şi Mumbai completează o serie de enciclopedii care prezintă cele mai comentate tendinţe urbane din cele trei escale pe care Lab le-a efectuat până acum. De asemenea, volumele creează o nouă resursă pentru înţelegerea modului în care oamenii se raportează la oraşe şi trăiesc în acestea. Toate cele trei enciclopedii – scrise de Maria Nicanor (curator Lab), Amara Antilla şi Stephanie Kwai (curatori asistenţi) şi Christine McLaren (editor rezident Lab) – pot fi accesate online la http://www.100urbantrends.org, printr-o facilitate interactivă dinamică, concepută de Collective Assembly. Enciclopediile, al căror design a fost creat de designerii grafici Sulki & Min, sunt disponibile şi pe http://www.bmwguggenheimlab.org.

100 Tendinţe Urbane – rezultatele BMW Guggenheim Lab

100 Tendinţe Urbane – rezultatele BMW Guggenheim Lab

BMW Guggenheim Lab este conceput pentru a creşte gradul de conştientizare şi pentru a genera discuţii cu privire la cele mai importante provocări urbane în oraşele de pe mapamond. Lab a fost lansat la New York (3 august – 16 octombrie 2011), cu accent pe tema „Confruntarea confortului”; a urmat Berlin (15 iunie – 29 iulie 2012), unde programul a accentuat participarea activă a cetăţenilor în formarea oraşelor; apoi a fost deschis în mai multe locaţii din Mumbai (9 decembrie 2012 – 20 ianuarie 2013), unde proiectele şi programele au explorat percepţia intimităţii şi spaţiului public.
„Aceste enciclopedii sunt menite să promoveze discuţiile începute în cadrul Lab, să încingă analizele acestor trei oraşe şi să compare respectivele medii urbane”, a declarat Richard Armstrong, director al Muzeului Solomon R. Guggenheim şi al fundaţiei omonime. „Parte integrantă a acestor enciclopedii este conceptul prin care oraşele sunt centre de idei şi cum a reuşit Lab să surprindă unele dintre ideile predominante pe care cetăţenii şi specialiştii le au despre oraşele lor.”

100 Tendinţe Urbane – rezultatele BMW Guggenheim Lab

Enciclopediile includ tendinţe precum urmărirea, cu detalii ale programelor Lab care se referă la tendinţă şi o listă de termeni asociaţi:
• 10.000 de claxonări: celebrul jucător de cricket Sachin Tendulkar, care a vizitat Mumbai Lab, a sugerat o regulă care ar limita fiecare automobil la 10.000 de claxonări după momentul cumpărării. Regula ar contribui la controlarea poluării fonice de pe străzile din Mumbai şi ar finanţa proiectele de reducere a zgomotului – conducătorii ar fi nevoiţi să cumpere claxonări suplimentare de la autorităţi. (Mumbai)
• Glocalism: prin combinarea „local” şi „global”, acest termen face referire la două forţe existente în toate cartierele. Într-un climat marcat de o globalizare rapidă şi corporaţii multinaţionale, vasta asemănare este evidentă în orice centru cosmopolit. Pe de altă parte, fiecare oraş are propriile tradiţii locale. Glocalism reprezintă fuziunea acestor două forţe aparent opuse. (New York)
• Retehnologizarea infrastructurii: reconceperea unei piese existente într-o infrastructură organizaţională majoră (de ex. transportul, apa, canalizarea şi electricitatea). În prezent, mai mult de jumătate din populaţia mapamondului trăieşte în oraşe. Chiar dacă oraşele sunt mai eficiente din punct de vedere energetic decât zonele extraurbane, ele încă se confruntă cu provocările unei vieţi durabile – în special din cauza faptului că infrastructura majoră necesară pentru necesităţile esenţiale ale rezidenţilor şi afacerilor sunt deja construite. Decât să se cheltuiască energii, resurse şi finanţe pe demolarea infrastructurii grele pentru îmbunătăţirea vieţii urbane, retehnologizarea infrastructurii a devenit o soluţie alternativă. (Mumbai)

” Oraşul Participativ: 100 Tendinţe Urbane de la BMW Guggenheim Lab”, care se va deschide la Muzeul Guggenheim la 11 octombrie 2013, va studia principalele experienţe şi descoperiri ale Laboratoarelor din New York, Berlin şi Mumbai. Expoziţia va documenta cele mai discutate teme şi idei care au fost scoase la iveală de Lab în fiecare oraş. Arhitecţi, academicieni, designeri, artişti şi alţi invitaţi din 50 de oraşe de pretutindeni vor prezenta desene, schiţe, videoclipuri scurte sau interpretări digitale care răspund la sau ilustrează 50 din cele 100 de tendinţe prezente în enciclopedii. Celelalte 50 de tendinţe vor fi reprezentate de exemple din programele şi proiectele Lab.
„Obiectivul expoziţiei este să luăm pulsul acestor trei oraşe într-o anumită perioadă de timp – New York, Berlin şi Mumbai între 2011 şi 2013 – şi să înţelegem ideile pe care specialiştii şi nonexperţii le-au discutat referitor la prezentul şi viitorul oraşelor”, a declarat curatorul Lab, Maria Nicanor. „Uitându-ne la învăţămintele oferite de oraşele pe care Lab le-a vizitat, alături de ideile noi oferite de alte centre urbane globale, vom reuşi o înţelegere vastă a oraşelor din prezent.”

Ca parte a acestei expoziţii, blogul BMW Guggenheim Lab a lansat o serie de articole săptămânale care vor pune accentul şi se va dezvolta pe tendinţele urbane. Printre editorii participanţi se vor număra Mason Currey (fost editor Metropolis şi autor al „Daily Rituals: How Artists Work / Ritualuri cotidiene: cum creează artiştii); Rosanna Flouty (director de programe New York Lab şi director cultural Art21, Inc.), Sarah Goodyear (jurnalist şi editor pentru Atlantic Cities), Alejandro de Castro Mazarro (coordonator de program Latin Lab şi profesor asistent adjunct, Şcoala Superioară de Arhitectură, Planificare şi Conservare, Universitatea Columbia), Christine McLaren (editor rezident Lab) şi Charles Montgomery (jurnalist şi membru al echipei New York Lab).
Pe parcursul verii, Guggenheim va face publice mai multe detalii cu privire la expoziţie.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0