fbpx

11 situri europene pe lista programului „The 7 most endangered”

Principala organizaţie europeană pentru patrimoniu, Europa Nostra, şi Institutul Băncii Europene de Investiţii anunţă cele 11 monumente şi situri preselectate pentru programul „The 7 Most Endangered” 2014 („Cele mai periclitate 7 situri”).

11 situri europene pe lista programului

Printre reperele ameninţate, selectate de către un juriu internaţional de experţi se află bisericile de lemn din Transilvania de Sud şi nordul Olteniei din România, un sit arheologic roman din fosta republică iugoslavă a Macedoniei, o mănăstire medievală din Armenia, două cartiere istorice din Kastoria, Grecia, o cetate de secol al XVIII-lea din Italia, un teatru de secol al XIX-lea din Belgia şi un complex rezidenţial de secol al XX-lea din Rusia. Unele sunt în pericol din cauza lipsei de resurse sau de expertiză, altele din cauza neglijenţei sau a planificării necorespunzătoare. Anunţul selecţiei din acest an coincide cu ziua de deschidere a conferinţei „Patrimoniul pe primul loc: spre o abordare comună pentru o Europă durabilă”, care a fost organizată la Atena de către Preşedinţia Greacă a Uniunii Europene. Lista finală a celor şapte situri va fi făcută publică la 5 mai cu ocazia Congresului European al Patrimoniului de la Viena.

„Aceste monumente şi situri au fost selectate luându-se în considerare nu numai moştenirea lor remarcabilă şi valorile lor culturale, ci, de asemenea, şi pericolul grav cu care acestea se confruntă. Angajamentele comunităţilor locale şi dedicarea diferitelor organisme publice sau private de a le salva au fost considerate vitale. Un alt criteriu important a fost potenţialul acestor situri de a stimula dezvoltarea socio-economică”, a declarat Piet Jaspaert, preşedinte al juriului „The 7 Most Endangered”.

„Restaurarea reuşită şi promovarea patrimoniului cultural pot avea beneficii sociale şi economice semnificative la nivel local, regional şi chiar naţional, în ceea ce priveşte creşterea turismului, crearea de locuri de muncă şi îmbunătăţirea oportunităţilor de investiţii. În acest scop, Institutul Băncii Europene de Investiţii se bucură să sprijine programul „The 7 Most Endangered”. Experţi de la această bancă vor oferi analize şi consiliere şi vor ajuta la formularea un plan de acţiune fezabil pentru fiecare din cele şapte situri”, a explicat Rémy Jacob, director al Institutului BEI.

Programul „The 7 Most Endangered” a fost lansat în ianuarie 2013 de către Europa Nostra cu sprijinul Institutul Băncii Europene de Investiţii în calitate de partener şi cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în calitate de partener asociat fondator. Acest program a fost inspirat de un proiect de succes asemănător, derulat de către Fondul Naţional pentru Conservare Istorică din SUA (US National Trust for Historic Preservation). „The 7 Most Endangered” nu este un program de finanţare. Scopul său este de a servi drept catalizator pentru acţiune şi de a promova „puterea exemplului”.

Mănăstirea Sf. Grigori Bardzrakash, Dsegh, Armenia

11 situri europene pe lista programului

Acest complex monastic, închinat Sfântului Grigorie, primul conducător oficial al Bisericii Armene, a fost construit între secolele al X-lea şi al XIII-lea. Amplasat în peisajul cultural al satului Dsegh, structurile de piatră ale construcţiilor principale zac în ruină, fără acoperişuri şi acoperite de vegetaţie. Reabilitarea ansamblului ar ajuta localitatea să devină un centru turistic, cu efecte benefice asupra economiei. Însă, acest lucru nu poate fi realizat decât cu ajutor şi expertiză internaţionale.

Echipamentele de scenă ale teatrului Bourla, Antwerp, Belgia

11 situri europene pe lista programului

Bourla este singurul teatru din Europa care păstrează echipamentele de scenă originale, realizate de compania franceză Philastre & Cambon în 1834. Echipamentele împreună cu clădirea neoclasică semnată de arhitectul belgian Pierre Bourla au fost de fapt restaurate în 1993, cu ocazia numirii oraşului Antwerp Capitală Culturală Europeană, primind şi un premiu Europa Nostra. Insă, în cazul în care echipamentele istorice şi funcţionale vor fi înlocuite cu unele moderne – aşa cum propune conducerea actuală – singurul teatru din Europa în care opere de secol XIX pot fi încă puse în scenă în mod autentic se va pierde pentru totdeauna.

Sanctuar tracic în zona Mishkova, Bulgaria

11 situri europene pe lista programului

Situl datează din perioada secolelor V-III î. Hr. şi reprezintă cel important monument al culturii tracice din regiunea Malko Tarnovo. Situat în mijlocul celui mai mare parc natural al Bulgariei, accesul către sanctuar se poate face doar pe o cărare forestieră. El este construit din blocuri cioplite de marmură iar cel mai impresionant element al său este inelul exterior cu o circumferinţă de 25 de metri. Acest spaţiu sacru este ameninţat de condiţiile meteorologice şi de vegetaţia înconjurătoare. Conservarea şi transformarea sitului într-o atracţie trustică şi educaţională necesită asistenţă tehnică şi financiară naţională şi europeană.

Cartierele istorice Dolcho şi Apozari, Kastoria, Grecia

11 situri europene pe lista programului

Kastoria, unul dintre cele mai interesante oraşe din sud-estul Europei, îşi datorează atmosfera aparte în primul rând cartierelor Dolcho şi Apozari, în care se regăsesc o serie de biserici medievale şi conace de secol XVIII şi XIX. Începând cu anii ’50 oraşul a suferit distrugeri considerabile ca o consecinţă a creşterii populaţiei şi a construirii blocurilor de apartamente. Criza economică şi rata mare a şomajului au agravat situaţia. Deşi autorităţile locale, ONG-urile şi partenerii privaţi şi-au unit forţele pentru a restaura clădirile istorice este nevoie în continuare de suport naţional şi european. Reabilitarea zonei istorice este vitală pentru a depăşi criza locală.

Cetatea Alessandria, Italia

11 situri europene pe lista programului

Cetatea Alessandria este cea mai importantă fortăreaţă hexagonală din Europa, conform UNESCO, pe a cărei Lista Tentativă a fost înscrisă încă din 2006. Ocupând o suprafaţă de 74 hectare, cetatea este un exemplu perfect pentru arhitectura de apărare modernă. Răspândirea unei buruiene extrem de invazive, ale cărei rădăcini afectează considerabil zidurile reprezintă o ameninţare iminentă pentru integritatea monumentului. Comunitatea locală împreună cu autorităţile sunt profund implicate în dezvoltarea cetăţii, însă au nevoie de finanţare şi expertiză tehnică internaţionale.

Situl arheologic roman Golemo Gradište, Konjuh, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei

11 situri europene pe lista programului

Golemo Gradište reprezintă situl unui oraş antic al provinciei romane Dardania şi datează din perioada sfârşitului de secol V şi începutul celui următor. Cu o suprafaţă de 17 hectare, el stă mărturie pentru fazele iniţiale ale evoluţiei urbanismului şi arhitecturii religioase din Europa. Săpăturile au scos la iveală o serie de structuri extrem de rare. Pentru a proteja rămăşiţele de intemperii şi degradare se impun măsuri de urgenţă. Cu ajutorul expertizei şi finanţării europene, situl şi împrejurimile ar putea deveni un veritabil parc arheologic care va stimula turismul cultural şi rural.

Paço de Vilar de Perdizes, Montalegre, Portugalia

11 situri europene pe lista programului

Timp de trei secole, situl amplasat în satul Vilar de Perdizes din nordul Portugaliei a oferit confort material şi spiritual pelerinilor aflaţi în drum spre Santiago de Compostela. Înfiinţat în 1555 prin bulă Papală, el a cuprins un spital, o farmacie şi o capelă. Cele trei clădiri se află astăzi în stare avansată de degradare, în timp ce conacul cu elemente baroce şi manieriste de secol XVI se află în pericol de prăbuşire datorită instabilităţii fundaţiei. Restaurarea şi transformarea ansamblului într-un muzeu şi centru de spectacole ar contribui la revitalizarea acestei zone a rutei către Santiago precum şi la dezvoltarea activităţilor turistice.

Carilonurile Palatului Naţional Mafra, Portugalia

11 situri europene pe lista programului

Cele două turnuri ale Palatului Naţional Mafra cuprind cele mai mari carilonuri de secol XVIII din lume, instrumente muzicale de excepţie care acoperă 4 octave. Din lipsa întreţinerii, structurile din lemn care susţin cele 120 de clopote din bronz se confruntă cu riscul prăbuşirii. Restaurarea carilonurilor ar permite supravieţuirea celei mai importante expresii a muzicii europene baroce şi ar contribui la dezvoltarea unui circuit muzical şi cultural internaţional. Însă, acest lucru nu poate fi realizat decât cu ajutor tehnic şi financiar internaţional.

Biserici de lemn din sudul Transilvaniei şi nordul Olteniei, România

11 situri europene pe lista programului

Aceste structuri vernaculare au fost construite în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea folosind lemnul din pădurile înconjurătoare şi tehnici tradiţionale de construcţie. Arhitectura modestă, locaţiile privilegiate şi picturile murale sunt câteva dintre caracteristicile de excepţie ale bisericilor de lemn din sudul Transilvaniei şi nordul Olteniei. În ciuda importanţei istorice, sociale şi culturale, multe dintre ele au fost abandonate în ultimele decenii, datorită capacităţii restânse şi lipsei de confort, ajungând astăzi în stare avansată de degradare. O serie de organizaţii, împreună cu comunităţile locale au depus eforturi majore pentru reabilitarea acestor clădiri religioase însă au nevoie de ajutor naţional şi european.

Şirul Colorat, Chernyakhovsk, Rusia

11 situri europene pe lista programului

Construit în 1924, Şirul Colorat este singurul exemplu care se păstrează din opera timpurie a renumitului arhitect german Hans Scharoun. El reprezintă un prototip al arhitecturii moderne rezidenţiale. Restaurarea ansamblului constituie o provocare tehnică şi financiară care nu poate fi îndeplinită decât prin cooperare (inter)naţională.

Sinagogă în Subotica, Serbia

11 situri europene pe lista programului

Sinagoga din Subotica reprezintă unul dintre cele mai rafinate exemple de arhitectură religioasă Art Nouveau din Europa Centrală. Proiectat de arhitecţii maghiari Marcell Komor şi Dezsö Jakab şi construit în 1902, monumentul combină o structură modernă de beton armat cu o serie de elemente tradiţionale decorative din repertoriul artei populare maghiare. În ciuda renovărilor din ultimele decenii, clădirea este în continuare în pericol. Pentru salvarea acesteia este nevoie de expertiză şi solidaritate internaţionale.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0