fbpx

12 picturi concurează pentru vârful turnului de apă din Pantelimon

Un stol de cocori, o ceată de bufniţe, o bibliotecă, nişte scafandri, nişte cetăţeni semi-adormiţi, un avion de hârtie, o perdea verde, sunt printre proiectele propuse să fie pictate pe vârful Turnului de apă şi artă din Pantelimon. Bucureştenii sunt aşteptaţi, începând din 7 octombrie, să-şi aleagă pictura preferată, prin vot.

12 picturi concurează pentru vârful turnului de apă din Pantelimon

În urmă cu o săptămână s-a încheiat etapa de înscriere în concurs a lucrărilor pentru turn. Make a Point a selectat 12 lucrări din totalul de 45 propuse şi le supune acum votului popular. Finaliştii sunt următorii:

  • David Emilian Petrut, 21 ani, din Câmpulung Muscel, cu lucrarea Cocorii mesageri;
  • Ileana Oancea, 35 ani, Bucureşti, cu lucrarea Bufniţe;
  • Traian Despoiu, 26 ani, Bucureşti, cu lucrarea Art totem;
  • Evelin Bundur, 22 ani, Bucureşti, cu lucrarea Afară;
  • Mădălina Pavel, 27 ani, Bucureşti, cu lcurarea Maşina de tocat vise;
  • Laura Floriana Dumitrescu, 24 ani, Bucureşti, cu lucrarea Însetaţi;
  • Oana Lohan, 43 ani, Arad, cu lucrarea Pentru Dan;
  • Teodora Anton, 29 ani, Ciudad de Mexico, cu lucrarea Metro;
  • Carmen Nistor, 39 ani, Bucureşti, cu lucrarea Biblioteca de cartier;
  • Ioana Lupaşcu, 23 ani, Bacău, cu lucrarea Izvor de munte;
  • Daniel Georges, 35 ani, Beirut, cu lucrarea Perdeaua Verde;
  • Lelia Spineanu, 38 ani, Bucureşti cu lucrarea Joy.

Pe site-ul Make a Point (makeapoint.ro/point/voteaza-turnul-de-apa.php) se găsesc toate lucrările, inclusiv proiecţiile lor pe turn, se pot citi explicaţiile autorilor şi se poate vota pictura preferată. Campania de vot se va încheia la 25 octombrie, iar lucrarea care strânge cel mai mare număr de voturi va fi realizată pe turn, de o echipă de alpinişti utilitari.

12 picturi concurează pentru vârful turnului de apă din Pantelimon

Filmele de joi, din luna Turnului de apă şi artă

În luna în care aşteptăm voturile bucureştenilor, Make a Point face cinste, ca în fiecare joi, cu câte un film tematic. Am selectat spre proiecţie patru filme preocupate de reciclare în feluri diferite:

  • Les Glaneurs et la glaneuse (Culegătorii şi culegătoarea, 2000, regie Agnès Varda) urmăreşte o serie de personaje care, din raţiuni diferite, aleg să se hrănească cu resturi alimentare comestibile pe care populaţia indiferentă le-ar fi irosit altfel;
  • Flaming Creatures şi Normal Love, ambele realizate de Jack Smith în 1963, sunt filmate pe peliculă expirată, care altfel ar fi ajuns tot la coşul de gunoi;
  • Zhantai (Platforma, 2000, regie Jia Zhang-ke) surprinde o trupă de teatru ambulantă în traiectoria sa dinspre finalul deceniului al optulea până la mijlocul celui al nouălea, reflectând prin intermediul preocupărilor membrilor acesteia nu doar influenţele occidentale din ce în ce mai accentuate asupra societăţii chineze a epocii, ci şi obiceiurile la care localnicii par că nu vor renunţa niciodată.

***

Iată câteva dintre explicaţiile autorilor lucrărilor finaliste:

Teodora Anton – Metro „Cu această lucrare vreau să reamintesc că viaţa înseamnă mai mult decât ciclul trezit-mers la muncă (prins în trafic sau înghesuit într-un mijloc de transport) – 10 ore de lucru-întoarcerea acasă-TV-dormit-trezit…., că fiecare dintre noi suntem persoane unice şi independente, nu scalvii capitalismului şi globalizării.”

Carmen Nistor – Biblioteca de cartier „Să ridicăm cărţile în slavi! Biblioteca ta de cartier este acum în locul pe care îl merită, adică la înălţime.”

Oana Lohan – Pentru Dan „Dan a fost împuscat pe 23 decembrie 1989. Împreună cu doi prieteni am plecat să-i căutăm pe doi doctori pe care îi cunoşteam ca să putem intra în spital. Doctorii se aflau în Pantelimon, vis-a-vis de Turnul de Apă de la Postăvărie. Înaintam cu dificultate cu maşina, erau posturi de control foarte dese. La un moment dat le-am explicat unor oameni care făceau controlul de ce eram grăbiţi şi atunci ne-au dat parola pentru Şoseaua Pantelimon. Parola era « pară ».

Dan avea 21 de ani, era student la aeronave, era înalt şi făcea cele mai bune clătite pe care le-am mâncat vreodată. Eram ca fraţii. Dan iubea avioanele şi făcea nişte super aeromodele captive. În Bucureşti, în cartierul Berceni, exista o stradă care îi poartă numele. Pe 23 decembrie 2009, când s-au împlinit 20 de ani de la moartea lui ne-am adunat opt oameni şi am lansat câteva sute de avioane făcute din hârtie colorată de pe cele două blocuri aflate pe strada ce-i poartă numele. Uitasem cum se fac avioanele de hârtie, am reînvăţat şi m-am hotarât să desenez fiecare etapă a construcţiei ca să nu mai uit. E cel mai simplu model de avion de hârtie care există şi i-l dedic lui Dan.”

Despre Make a Point şi proiectul Turnul de apă şi artă

Turnul de apă al Postăvăriei Române, o construcţie ridicată în anii de glorie şi industrializare ai comunismului, va constitui un reper pentru cartierul Pantelimon, începând din decembrie 2012. În jurul turnului va fi montată o scară în spirală, care va facilita accesul vizitatorilor la o panoramă a oraşului de la 30 de metri înălţime, iar bazinul din vârful turnului va fi pictat în urma unui concurs de proiecte, jurizat chiar de locuitorii cartierului.

Inaugurarea oficială a noului turn de apă şi artă va avea loc în noaptea de Revelion dintre anii 2012-2013. Finanţatorul principal al proiectului este ING Romania.

Make a Point este o Asociaţie culturală înfiinţată în anul 2009 de către trei oameni de artă: criticul de film Viorica Bucur, regizorul de film documentar Mădălina Roşca şi artistul visual Alma Cazacu.

Asociaţia organizează expoziţii, spectacole, proiecţii de film, workshopuri şi este un spaţiu dedicat expunerii de lucrări şi mesaje ale creatorilor contemporani într-un loc aparent inaccesibil artei: o fostă hală a Postăvăriei Române. Anul acesta, Make a Point a câştigat Premiul al II-lea pentru Cultura la Gala Societăţii Civile.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0