33 Central Street Offices

Magnetică prin volumetria orizontală atent finisată cu granit roșu, discretă prin reluarea întocmai a culorilor clădirii-monument din vecinătate – Casa Maria Lahovary din 1889, îndrăzneață în expunerea întregii fațade sudice către largo-ul oferit de al doilea monument care o flanchează – Garajul carosierului Peleanu din 1938, clădirea de birouri de la numărul 33 al Căii Dorobanților se așază cu eleganța și nonșalanța unei dive într-o lojă pregătită anume pentru ea.

Discursul celor două volume, cel roșu, placat cu granit Red Multicolor cu venaturi de mari dimensiuni, și cel alb, finisat cu fibrociment Equitone alb, colorat în masă și aplicat prin lipire, urmărește cu claritate cerințele zonei protejate – retragerea etajelor 4 și 5 – și le declină prin transformarea corpului alb într-un fundal discret, care, în lumina dimineții, aproape dispare din câmpul vizual datorită parasolarelor albe orientate către Est.

La parter, calmul, lumina și deschiderea fațadei sudice contrastează cu forța volumului din piatră roșie, ieșit puternic în consolă pe toată fațada de Nord, care induce vizitatorilor un sentiment in­tens, la granița dintre teamă și protecție.

Vitrina de sticlă din fațada principală este piesa de rezistență a parterului, cu o lungime de 5 m, o înălțime de 3 m, două foi de geam laminate de 20 și 16 mm grosime și o greutate de 1,5 tone, gândită pentru a asigura transparența totală între interior și pietonalul Căii Dorobanților.

Decizia de a utiliza numai materiale naturale – o direcție urmărită cu consecvență inclusiv în amenajarea interioară – are ca scop obținerea unei imagini elegante, minimaliste, atemporale, la adăpost de excese decorative sau high-tech. În zona de recepție, placajele de marmură, mobilierul alb din Corian, plafonul din lamele de lemn natur și benzile liniare din mușchi natural dialoghează cu fundalul din ardezie Skin Copper, aplicată în același plan inclusiv pe cele trei uși din pereții perimetrali.

La etajele superioare, cele două spații închiria­bile de pe nivel pot fuziona, deschizând pers­pective la 360 de grade asupra zonei înconjurătoare cu o mare valoare ambientală. Terasa de peste 130 de metri pătrați de deasupra etajului al treilea este un veritabil punct de observație asupra împrejurimilor, precum și o importantă zonă de relaxare, beneficiind atât de soare, cât și de umbră tot timpul anului.

Proiectant general: iglooarchitecture; Arhitecți: Bruno Andreșoiu, Catrinel Negru, Dana Ștefănescu-Dragomir, Viliana Brescan, Constantin Chiuaru; Anul finalizării: 2017