fbpx

New York. Wyckoff Exchange

Text: Ioana Păunescu
Foto: ESTO/Francis Dzikowski

„Ne-am dorit să creăm un proiect-simbol, care să sublinieze dezvoltarea pe care zona începe s-o arate, aşa că am imaginat o estetică dramatică, inventivă şi inspirată din trecutul industrial al cartierului.” (arh. Andre Kikoski).

New York. Wyckoff Exchange

Bushwick poate deveni una dintre zonele boeme ale Brooklynului; cu un caracter preponderent rezidenţial, cartierul este în plină dezvoltare, investitorii intenţionând să transforme clădiri industriale şi vechi depozite – cum este şi cazul de faţă – în lofturi şi ateliere de creaţie; Cayuga Capital Management deţine aproximativ 40 de proprietăţi în zonă, Wyckoff Exchange fiind, în opinia arhitectului, un prototip de reconversie pentru Bushwick.

New York. Wyckoff Exchange

Punctul de plecare al conceptului remodelării faţadei este abordarea low-impact a integrării tehnologiei şi spiritului designului contemporan într-o arie urbană care, fără să deţină o mare valoare istorică, are cumva o atmosferă proprie şi o linie arhitecturală destul de unitară. Din acest motiv, proiectul AKA, ca simbol al esteticii pe care zona ar trebui să o îmbrăţişeze, se înscrie într-o linie chic post-industrială: oţelul Corten este folosit, la exterior, atât pentru zonele fixe, cât şi pentru cele mobile, acestea din urmă (dublate de o placă de inox) fiind perforate mărunt cu laserul pentru a lăsa să treacă, pe timp de seară, lumina discretă a ledurilor dispuse în spatele lor. Culoarea şi patina materialului sunt clue-ul întregului proiect: desenul faţadei fostului depozit este format din câteva linii orizontale şi verticale, fără niciun alt detaliu ornamental, cu excepţia perforaţiilor.

New York. Wyckoff Exchange

Atunci când sunt deschise, panourile glisează pe verticală şi se îndoaie de la jumătate, formând o copertină de-a lungul întregii faţade şi lăsând să se vadă închiderile de sticlă. Tehnologia folosită pentru cele cinci panouri motorizate are ca punct de plecare mecanismul uşilor hangarelor de avioane. În ciuda dimensiunilor mari (5 metri înălţime), panourile au, cu tot cu structură, doar 5 centimetri grosime, anulând astfel orice impresie de masivitate.

New York. Wyckoff Exchange

Fostul depozit va adăposti un spaţiu pentru muzică live (Radio Bushwick), un magazin de produse organice şi unul de vinuri.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0