Expo 2015 // Gusturi
Expoziţia universală de la Milano este, printre altele, şi un mare compendium culinar de la Arepas la Zabaglione aşa că, înarmaţi cu un buget pe măsura diversităţii oferite, ne putem bucura în voie de tot ce are Terra mai savuros de oferit: fructe exotice, plante aromatice, condimente rare şi mâncăruri specifice fiecăreia dintre ţările expozante.
Încep prin a vă avertiza că unele preparate nu au chiar cel mai savuros şi autentic gust, poate pentru că regulamentul foarte strict de food safety a dus la ştergerea de pe listă (sau înlocuirea) anumitor ingrediente sau etape, motiv pentru care reţetele lumii se lasă, la Expo, descoperite cu puţin noroc şi degustate cu ceva mai multă indulgenţă.
Iată un posibil traseu gurmand şi de atmosferă, alcătuit din câteva opriri pe care le-am considerat printre cele mai savuroase.
Sau spectaculoase.
___________________________________________
Austria // Un aer fresh
Barul spaţiului creat de echipa lui Klaus K. Loenhart, arhitect şi peisagist, spaţiu pe care îl puteţi descoperi mai pe larg în numărul de vară a revistei, e foarte simplu şi frumos semnalizat. Iar preparatele sunt create, după cum se laudă echipa, de bucătari celebri care aduc, în fiecare din preparatele clasice, o notă proaspătă – de ierburi aromatice de munte, de exemplu, pentru maioneza cartofilor, sau de vinegretă de zmeură, pentru peşte.
Am sugera, aici, un desert mai aparte – fie o îngheţată cu miere de pădure, cu ciocolată şi cu alune sau un ştrudel de mere cu mousse de fructe de pădure, ambele semnate de bucătari austrieci de renume.
___________________________________________
Belgia // Un decor scenografic
Restaurantul se află în interiorul pavilionului şi oferă marele avantaj al climatizării, detaliu bine de ştiut pentru cei care-l vor vizita în toridul august; iar decorul, cu cele trei mari vizualuri degajând un aer de Pieter Bruegel contemporan, este poate una dintre cele mai originale idei de design din întregul spaţiu expoziţional milanez.
Arhitectura pavilionului Belgiei este semnată de Patrick Genard y Asociados.
Iar meniul cuprinde creaţii originale semnate, printre alţii, şi de chef-ul unui restaurant cu o stea Michelin, Cuisinémoi.
Pavilionul Belgiei este, de altfel, un veritabil mozaic de gusturi în care trecem rapid de la ciocolată (fiecare vizitator are parte de o degustare gratis) la bere şi, în final, la un meniu à la carte.
___________________________________________
Rusia // O diversitate de repere
Restaurantele pavilionului sunt tot timpul pline de vizitatori, fie pentru o degustare sau pentru a asista la creaţii live ale chef-ilor ruşi cunoscuţi şi recunoscuţi – Rusia a înregistrat, de altfel, un veritabil record de vizitatori, şi anume peste un milion.
Evenimentele organizate aici sunt variate, frecvente şi pun mare accent pe latura de spectacol şi pe captarea atenţiei publicului larg. La jumătatea lunii iulie, de exemplu, chef-ul restaurantului Farenheit din Moscova, Anton Kovalkov, a creat, pentru vizitatori, un preparat pe bază de cereale, inspirat din reţeta tradiţională de budincă rusească şi stropit din belşug cu kvas.
Din multitudinea de gusturi ale întinsei Rusii, putem gusta, în funcţie de zi, diferite preparate, cum ar fi:
___________________________________________
Spania // Pur şi simplu
Barul de Tapas are o atmosferă veselă, iar grafica şi uniformele personalului (create de Kukuxumusu) o fac să pară şi mai veselă; selecţia gurmandă cuprinde gusturi specifice tuturor regiunilor ţării, de la pintxos donostiarras din nordul ţării, gustări gourmet cu ingrediente atent mixate, la bocadillos (inclusiv cu jamon din Extremadura) sau la selecţii de brânzeturi şi de legume murate, numai bune de gustat alături de un pahar de vin de Rioja.
___________________________________________
Şi alte câteva opriri, pe scurt:
___________________________________________
EXPO 2015 este organizat la Milano şi se desfăşoară între 1 mai şi 31 octombrie 2015.