fbpx

Secular Retreat – „liniște, contemplare, lux pur”

Au trecut nouă ani de când filosoful Alain de Botton a pus bazele organizației Living Architecture pentru a oferi unui public (mai) larg șansa de a experimenta în mod direct locuirea în case semnate de arhitecți renumiți. „Fără să aibă vreo conotație divină, o mostră de arhitectură domestică poate să ne ajute să ne amintim de sinele nostru autentic”, scria acesta în deja celebra carte Arhitectura fericirii. De atunci, mai multe platforme online au diversificat semnificativ oferta de cazare pentru cei preocupați de calitatea arhitecturală și designul spațiilor în care aleg să se relaxeze (este și unul dintre motivele pentru care organizația nu mai are în plan momentan proiecte noi), însă o casă de vacanță realizată de Peter Zumthor – cum este Secular Retreat – este și rămâne un moment unic într-o industrie în jurul căreia se ridică din ce în ce mai multe întrebări.

Secular Retreat, spectaculoasa locuință din sudul regiunii Devon, închide o serie de proiecte vizionare realizate pe teritoriul Angliei, disponibile acum pentru rezervări într-un sistem deschis: Dune House în Thorpeness, Suffolk (Jarmund/Vigsnæs Architects), Balancing Barn în Thorington, Suffolk (MVRDV ), Shingle House în Dungeness, Kent (NORD), Life House în Wales (John Pawson) și A House for Essex (FAT architecture și Grayson Perry).

2092-original

Proiectul gândit de laureatul Pritzker, Peter Zumthor, este și cel a cărui concretizare a durat cel mai mult, aproape zece ani de la primele discuții pe sit, dintre care patru de șantier, și cel care a primit bugetul cel mai mare (nedezvăluit însă). „Peter Zumthor este un arhitect care lucrează cu o lentoare extremă, consecință a unei incredibile exactități”, scria istoricul și criticul Dietmar Steiner într-un număr al revistei Domus. De aici și dimensiunea spirituală și atemporalitatea celor mai multe dintre spațiile pe care le-a creat.

În cazul proiectului marca Living Architecture, prima sa construcție permanentă din Marea Britanie, o echipă extinsă și dedicată de arhitecți și specialiști locali au vegheat constant pe parcursul șantierului ca detaliile să se concretizeze în maniera în care le-a imaginat Zumthor.

Casa din mica localitate Chivelstone, aflată la o milă de coastă în mijlocul unui peisaj seren, s-a ridicat pe locul unei construcții din lemn din anii 1940. Aflată în ruină, aceasta a fost complet demolată, însă pinii Monterey care o delimitau, astăzi înalți de 20 de metri, au fost păstrați în totalitate și integrați în noua grădină concepută împreună cu Rathbone Partnership. „Se întâmplă din ce în ce mai rar să poți să stai într-o casă și să admiri peisajul fără ca vreo altă construcție să întrerupă linia orizontului”, a mărturisit Zumthor. „Liniște, contemplare, lux pur. Nu m-am putut abține să încerc să creez această casă.”

Volumul esențializat al casei, o combinație dramatică de beton și sticlă, se așază orizontal pe sit, decupând perspective spectaculoase din peisaj pe toate direcțiile. Nu există niciun element structural care să afecteze traiectoria privirii dinăuntru, iar suprafețele de beton exterioare și interioare au fost modelate manual pentru a obține texturile dorite, într-un stil caracteristic arhitectului elvețian.

2113-original

Locuința poate primi până la 10 persoane în 5 dormitoare, separate în două zone care pornesc din livingul deschis, cu pereți vitrați. Amenajarea lor și a băilor adiacente este una minimalistă, dar minuțioasă, cu pardoseli din lemn, piatră șlefuită și deschideri uriașe către exterior.

Sunt multe aspectele care fac din Secular Retreat un proiect excepțional, de la modul în care valorifică lumina naturală și peisajul existent (dealurile care se întind spre orizont, dar și noua grădină în care au fost plantate 5 000 de specii locale de copaci și arbuști) la calitatea și meșteșugul finisajelor (piatra adusă de la o carieră din Somerset, după multiple căutări și teste, suprafețele mari de sticlă produse în Germania și transportate cu greu pe drumurile înguste ale Devonului).

„A rezultat o frumoasă îmbinare între arhitectură și peisaj. Câteodată peisajul are nevoie de o intervenție umană ca să devină cu adevărat frumos. Am văzut că există potențial să facem aici ceva care să aparțină peisajului în sensul definit de Heidegger” (Peter Zumthor).

Proiect: Vilă in Devon – Secular Retreat; Adresă: Hyghdowne house, Chivelstone, Kingsbridg, South Devon, Marea Britanie; Arhitectură: Atelier Peter Zumthor (Peter Zumthor, Rainer Weitschies, Duarte Brito, Pascal Berchtold, Tom Tsapkov, Anna Page); Echipa de proiect (Living Architecture): Mole Architects, David Sheppard Architects, Rathbone Partnership, Simon Cannon Ltd, Woodmace Concrete Structures Ltd, Jane Wernick Associates, Transsolar and Integration UK

Proiect publicat în igloo #190 / iun-iul 2019
Holiday Architecture

profile_fb_190-mic

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0