fbpx

Call for Artists – interviu cu arhitectul Corvin Cristian

Creativi din toate zările, atenție! Există o competiție la care veți dori să participați. Inițiată de hub-ul creativ Qreator, Call for Artists așteaptă să vă descopere ideile și proiectele care, în 2020, vor deveni cele 12 personajele principale ale colecțiilor realizate de către Qreator, după conceptul & designul participantului.

Primii doi câștigători care vor semna edițiile Qollection din ianuarie și februarie 2020 au fost anunțați pe 15 noiembrie. Înscrie-te cu ideea creativă până pe 17 ianuarie și poți să fii unul dintre artiștii care vor semna o ediție Qollection din martie, aprilie, mai sau iunie 2020. Competiția rămâne deschisă până pe 15 martie, timp în care te poți înscrie pentru a fi unul dintre ultimii șase artiști emergenți care își vor vedea colecția transpusă în realitate într-una dintre lunile iulie- decembrie 2020, exclusiv în spațiul Qreator by IQOS.

Call for Artists

Pentru a descoperi mai multe despre proiect și cum stă de fapt treaba cu inspirația și creativitatea, arhitectul Corvin Cristian, promotor al competiției Call for Artists și autor al multor proiecte de amenajare de interior și design de obiect care au contribuit definitoriu în ultimii ani la conturarea noului val al designului made in RO, ne-a răspuns câtorva întrebări.

Cât de mult te inspiră sau, dimpotrivă, te îndeamnă să le ignori tendințele/trendurile internaționale?
„Inspirația” mea (dacă se poate numi așa ceea ce e mai mult o procedură) este legată de cele mai multe ori de un micro context (al locului, al grupului de oameni care-l vor folosi) decât de un context și tendința globală. Acestea fiind spuse, cred că nu e bine nici să fii în răspăr cu tendințele globale, dar, ca designer, ar fi redundant a le urma îndeaproape.

Cum și în ce direcții ți se pare că a evoluat scena industriei creative de la noi în ultimii ani? Mai putem fi surprinși?
Scena este în mod sigur mult mai vizibilă. În acest sens, ceea ce era o scenă foarte de nișă a devenit din ce în ce mai vizibilă unui public mai larg, cu toate implicațiile pozitive ce decurg din asta. Cel puțin în sensul acesta vom putea fi surprinși, pentru că avem posibilitatea de a afla ce se întâmplă în România în acest domeniu. Același rol îl au și concursurile de design.

Cum s-ar traduce pe scurt rolul tău de promotor în competiția “Call for Artists” organizată de Qreator by IQOS?
Eu sunt mai degrabă o voce care îi încurajează pe potențialii competitori. Mi se pare o șansă rar întâlnită atât expunerea de care se pot bucura proiectele câștigătoare, cât mai ales posibilitatea de a le produce. Există nenumărate idei bune care se lovesc fix de aceste două impedimente: fie nu există resursele pentru a trece ideea în practică, fie, chiar și odată realizată ideea, rămâne anonimă din lipsa promovării. Qreator acordă aceste două șanse.

Ce așteptări ai de la tinerii artiști în 2020? Ce proiecte îți doreșți să vezi de la participanți?
În domeniul creativ surpriza poate veni din orice direcție. Uneori, a fi creativ poate însemna a inova sau a face ceva nemaivăzut. Alteori, poate însemna a face un pas în spate și a repeta gesturi de mult uitate. Poate însemna să fii original sau poate foarte autentic.

Câteva lucruri pe care un tânăr designer/artist care și-ar dori să participe la competiție ar trebui să le aibă în vedere.
Ca să nu vă spun din colecția mea de platitudini, mai bine vă dau câteva citate care mi se par relevante, în special în momentul actual:
“Authenticity is invaluable, originality is non-existent.” Jim Jarmush
“The past is never dead, it’s not even past” W. Faulkner
„Make it typical, then it will become special”, Peter Zumthor

 

***

Call for Artists X Qollection

Începând cu 15 octombrie, am dat startul unui proiect numit Call for Artists, destinat comunităților creative din țară. În mare, Qreator își propune să „democratizeze” creativitatea și să susțină și mai mult comunitățile creative locale, în special tinerii artiști la început de drum. Așadar, dăm startul unei campanii care are scopul de a promova artiștii care doresc să se afirme pe scena creativă locală. Call for Artists înseamnă o platformă unde artiști/designeri creatori de tot felul se pot înscrie într-un concurs cu produsul/ideea pe care o au, iar juriul format din Mirela Bucovicean, Răzvan Mercan (Monocult) și Tammy (Lelograms) vor alege 12 câștigători care vor semna seriile Qollection ale anului 2020. Concursul se desfășoară în perioada 15 octombrie – 15 martie, iar câștigătorii vor fi anunțați în 3 etape.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0