fbpx

Casa das Historias – Muzeul Paula Rego

Casa das Historias sau Casa poveştilor este muzeul creat de Eduardo Souto de Moura pentru pictoriţa Paula Rego, una dintre figurile proeminente ale artei portugheze contemporane.

Text: Catrinel Negru
Foto: Fernando Guerra

Muzeul de artă modernă situat în Cascais – o staţiune-port cosmopolită aflată la mică distanţă de Lisabona – găzduieşte lucrările artistei şi numeroase expoziţii temporare. Numele de Casa das Historias se leagă de creaţiile Paulei Rego, deoarece debutul ei constă într-o serie de gravuri inspirate din cântecele copiilor, iar fiecare dintre subiectele abordate ulterior gravitează în jurul temelor narative.

Eduardo Souto de Moura a fost alegerea artistei pentru relaţia specială pe care o are cu formele, materialele şi încadrarea în natură şi mediul construit. Departe de stridenţa şi strălucirea celor mai multe opere de arhitectură contemporană, Souto de Moura impresionează şi aduce profunzime gestului arhitectural prin referirea la forme şi texturi arhetipale, prin aspectul arhaic care justifică prezenţa obiectului în situl în care a fost inserat. Acordând o atenţie deosebită detaliilor şi materialelor, Souto de Moura lasă să transpară o austeritate specifică vremurilor trecute, în care frumuseţea unei clădiri rezultă din proporţie şi din puţinele texturi utilizate. Muzeul Paulei Rego este un volum dezvoltat pe orizontală, cu multiple curţi interioare şi denivelări care permit iluminarea tangenţială şi zenitală fără a decupă goluri în faţadele masive. În centru se afla principala sală din suita spaţiilor de expunere, un volum mai înalt decât cel perimetral, aproape imperceptibil de la nivelul ochiului, fiind retras de la faţadă. Semnul distinctiv al muzeului sunt cele două turnuri piramidale situate excentric faţă de intrarea principală, care reiau arhetipul clădirii-horn, deschisă la partea superioară. În cazul de faţă, deschiderile sunt luminatoare care creează o ambianţă spectaculoasă locurilor de loisir – biblioteca şi cafeneaua. Celelalte spaţii interioare – sălile de expunere – au secţiunea rectangulară şi iluminarea zenitală uniformă specifice muzeelor.

Sala-auditorium de 200 de locuri este parţial îngropată pentru a facilita accesul şi a menţine volumul la aceeaşi înălţime cu cea a sălilor perimetrale. Ansamblul, cu cele două turnuri alăturate asemenea unei porţi simbolice şi incinta de înălţime mai joasă, aminteşte de oraşele-cetate de la începuturile istoriei, în care lutul ars era principalul material de construcţie, iar plinul domina categoric zidurile de apărare.

Decalajele între volume, vitrajele retrase cu abilitate astfel încât să nu participe la imaginea de ansamblu, decupajele locale care readuc clădirea în contemporaneitate sunt câteva dintre detaliile care demonstrează fineţea şi originalitatea gestului creator. Inserarea într-un teren deja plantat cu pini înalţi fără a afecta grupurile de arbori, includerea lor în imagine pentru a sublinia orizontalitatea volumului prin trunchiurile înalte şi coroanele mult ridicate de la pământ, alegerea betonului aparent vopsit neuniform în cărămiziu pentru a evoca materialele de construcţie străvechi – ceramica arsă – şi pentru a contrasta cu verdele închis al arborilor, toate acestea contribuie la transformarea clădirii într-un exemplu de originalitate şi echilibru fără a pierde nimic din atmosfera ocrotitoare, senină şi caldă necesară „imersiunii” vizitatorului în lumea artei.

Casa das Historias impresionează prin consecvenţa cu care urmăreşte principiile arhitecturale de la ansamblu la detaliu; volumetria poate fi fotografiată din zeci de unghiuri, de aproape sau de departe, păstrându-şi neschimbat caracterul. Având câte ceva din ingenuitatea unui castel de cuburi, din majestatea unei cetăţi antice şi din forţa simbolică a unui oraş extraterestru, aşa cum şi-l imaginau regizorii începutului de secol XX, muzeul Paula Rego este un obiect de mare valoare arhitecturală şi cu siguranţă un obiect de artă care îşi va descoperi noi valenţe odată cu trecerea timpului.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0