fbpx

Cabana Monte Rosa

Gândită pe parcursul a şase ani, de la stadiul de temă pentru studenţi la cel de proiect în care au fost implicate mai multe departamente ale Universităţii Tehnice Federale Elveţiene din Zürich (ETH), noua cabană Monte Rosa, inaugurată în vara anului 2009, a devenit rapid un veritabil simbol al arhitecturii sustenabile: cu o structură ce se bazează pe elemente prefabricate din lemn şi situată la 2 800 metri altitudine, într-o zonă greu accesibilă a Alpilor, construcţia este autonomă din punct de vedere energetic în proporţie de 90% (iar în prezent echipa din Zürich studiază posibilitatea obţinerii bio-gazului din deşeuri pentru a o face complet independentă).

Text: Viorica Buică
Foto: ETH Zurich

Eforturile impresionante de cercetare pentru optimizarea structurii şi bugetul consistent al proiectului (5,7 milioane de franci elveţieni) ar putea părea disproporţionate pentru o cabană; dacă însă luăm în considerare faptul că în Clubul Alpin al Eleveţiei sunt înscrise 120 000 de persoane, ceea ce îl face una dintre cele mai mari organizaţii sportive ale ţării, lucrurile se schimbă. De altfel, Clubul, proprietarul de drept al cabanei, a fost direct implicat în elaborarea şi construcţia ei. Amplasată în zona numită „Plattje”, cu perspective minunate către gheţarul Gornergrat şi vârfurile gemene Castor şi Polux, către vârful Breithorn şi către maiestuosul Matterhorn, cabana constituie un punct de plecare pentru alpinişti cu experienţă sau o destinaţie pentru turiştii mai îndrăzneţi şi bine echipaţi care se încumetă să traverseze gheţarul pentru a avea parte de peisajele incredibile. Prima construcţie din lemn a fost construită în acest loc între 1894 şi 1895, cu 25 de locuri, dar de-a lungul timpului cabana a crescut până la 160 de locuri. În prezent, „Cristalul” deţine mai multe dormitoare comune care pot primi până la 120 de persoane, o mare sală de mese şi spaţii adiţionale de serviciu.

Cea mai complexă construcţie din lemn realizată până acum în Elveţia, cabana a deschis noi perspective despre modul în care softurile de arhitectură şi de design pot contribui totodată la managementul energetic al construcţiilor. După ce au fost calculate până la cele mai mici detalii, panourile prefabricate din lemn au fost transportate pe sit cu ajutorul elicopterului, iar asamblarea şi finisarea s-au petrecut în doar cinci luni.

Pentru a evita transferul de căldură cu solul, clădirea este aşezată pe o platformă din oţel fixată pe o fundaţie de beton, iar învelişul din aluminiu strălucitor o izolează şi o apără de vânturile puternice. Apoi, 85 mp din faţada sudică sunt acoperiţi cu elemente fotovoltaice care generează energie, iar colectorii instalaţi în pământ utilizează căldura soarelui pentru a încălzi apa şi pentru a regla temperatura în camere. Micile ferestre VELUX au de asemenea rolul de a păstra căldura şi energia la interior. În puţinele luni ale anului în care gheaţa începe să se topească, apa este colectată şi păstrată într-un rezervor, fiind ulterior folosită pentru duşuri şi WC-uri. Mai mult, printr-un sistem de filtrare bazat pe microorganisme, apa folosită este reciclată şi utilizată din nou pentru WC-uri. Nimic nu este lăsat la întâmplare în această veritabilă construcţie elveţiană: toate informaţiile legate de rezervări, stocarea energiei şi vreme sunt transmise unui computer de la ETH Zürich care le procesează, stabilind strategia cea mai bună pentru a mări gradul de autonomie al clădirii.

Un model pentru toate construcţiile la înălţime, izolate, care se vor realiza de acum încolo, noua cabană Monte Rosa marchează cu siguranţă o nouă etapă în relaţia dintre arhitectură şi habitat.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0