fbpx

Porumbaru 68, o abordare diferită a locuirii

ARHITECTURĂ: Melon Studio DesignTEXT: Anda Zota FOTO: George Postelnicu

Relația cu exteriorul îmbogățește întotdeauna valențele unei locuiri cosmopolite, iar în Porumbaru 68, arhitecții Melon Design Studio au explorat versatilitatea teraselor și contrastul între vegetal și mineral.

Locuirea colectivă se bazează, de aproape un secol, pe aceleași configurații spațiale, asigurând o viziune a vieții domestice care nu mai este aplicabilă cerințelor noastre. Răspândirea amplă a problematicii lipsei de imobile rezidențiale, chestiunea costurilor, dar și numărul mare al persoanelor singure au făcut ca locuirea colectivă să necesite o abordare diferită în cadrul oricărui oraș. 

7 -PRB68_01_South Facade View

În zona centrală a Bucureștiului, cu precădere în interiorul țesutului urban tradițional, preponderent rezidențial, se observă deficitul terenurilor libere pentru construcții ­— de aici și preferința către o tipologie de locuire urbană care se racordează atent la context. Densificarea, aici, se produce fără a perturba caracterul cartierului, integrând însă formule noi de utilizare a spațiului.

3 - PTH68_Rooftop Terrace-1

Când proiectezi un imobil rezidențial într-un cartier în care tipologia predominantă este locuirea individuală, într-o situație, evident, ideală, parazitezi clasicul apartament cu elemente care să ofere deschiderea și intimitatea unei case la curte. Arhitecții de la Melon Design Studio au realizat o punere în operă remarcabilă a acestei teme, propunând o arhitectură ce exploatează o resursă importantă: terasa blocului.

În imobilul din Porumbaru 68, terasele devin o extindere a spațiilor interioare și un filtru către oraș. În lectura planului, plinul lasă loc golului, camerele de locuit fiind amplificate de spațiile exterioare care conectează interiorul cu orașul. Asta oferă noii construcții o valoare aparte, pentru că, deși ne aflăm pe o parcelare protejată din proximitatea parcului Herăstrău, caracterul străzii și al zonei, în general, rămâne pestriț, iar noua locuire a trebuit să renunțe, treptat, la spațiul exterior în detrimentul metrilor pătrați construiți. Intervenția arhitecturală este acordată, astfel, la o serie de obiective: a construi coerent și contextual, a integra elementul vegetal, a reimagina locuirea colectivă.

5 - PTH68_Kitchen Terrace Upper View-1

Fațada clădirii produce, în esență, tot acest joc al intersectării mineralului cu vegetalul. Raportul între plin și gol trădează o planimetrie aerisită, iar traforul metalic aplicat ajută la percepția diafană a volumului. Pergolele de metal permit ca, în timp, ecranul vegetal să se extindă și să acapareze construitul. Iar terasele și loggiile adânci, așezate în spatele acestui ecran, rămân elemente de legătură între cele două medii. Spațiile exterioare sunt placate cu lemn, fapt ce augmentează caracterul tactil și natural al mediului exterior. Terasele devin astfel spații de relaxare, medii intime și protejate ca extensie a interiorului. Legăturile vizuale între terase și dintre spațiile exterioare și spațiile de locuit dau clădirii o senzație de expansiune volumetrică. Interiorul pare mai amplu și mai permisiv, deși întregul imobil acomodează doar 10 apartamente de locuit.

6 - PRB68_01_Rooftop Metal Stair

Un lucru e sigur: deși Bucureștiul își extinde în mod remarcabil capacitatea de locuire colectivă, puține sunt situațiile în care habitatul construit bifează nevoile contemporane, iar imobilul din Porumbaru 68 devine un exemplu de arhitectură curată, demnă de un bucureștean cosmopolit.

PB68_Plan_E1-E2
PB68_Plan_E4
PB68_Plan_Terasa

PROIECT: Imobil rezidențial Porumbaru 68; Adresa: strada Porumbaru nr. 68, București; SUPRAFAȚA TERENULUI 720 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 2.590 mp; REGIM DE ÎNĂLȚIME: 2S+P+4; ARHITECTURĂ: Melon Design Studio, arh. George Postelnicu, arh. Oana Postelnicu; COLABORATORI: Sergiu Leucă; STRUCTURA: Popp și Asociații; INSTALAȚII: VDB Dynasty; FINALIZAT: 2021

 

Articol publicat în igloo #206 / februarie-martie 2022 /Arhitectură vizionară

Top View Magazine Mockup by Anthony Boyd Graphics

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0