fbpx

A călători fără a se mişca. Casa BXL, strada Bruxelles, Timişoara

Conceptul acestei case cu o suprafaţă de 195 mp din Timişoara a pornit de la numele străzii pe care este situată. Integrându-şi cu abilitate referinţele în existent, ea călătoreşte fără a se mişca şi aduce o parte din aerul cosmopolit al capitalei belgiene în vestul României.

Prin cele două faţade principale, locuinţa reinterpretează aspectul caselor tradiţionale belgiene, pentru care cărămida roşie este definitorie. Aici, ea devine elementul identitar pentru o construcţie atlfel încadrată „cuminte” în ţesutul înconjurător, şi care nu deranjează în vreun fel ritmul volumelor din zonă. Dimensiunile golurilor, precum şi amplasarea lor – regulat pe faţadele locuinţei propriu-zise, dar neregulat în comparaţie cu casele învecinate –  reprezintă un mod subtil de a spori individualitatea anunţată prin prezenţa cărămizii.

Casa_BXL_Norbert_Ianko_6

Relaţia cu exteriorul a constituit o prioritate încă de la bun început. Forma alungită a parcelei şi prezenţa calcanului la sud au dictat amplasarea tutoror deschiderilor importante pe faţadele dinspre est şi vest. Comunicarea vizuală dintre living, terasă şi grădină este fluidă şi neîntreruptă graţie unei generoase ferestre de colţ. La polul opus, spaţiul de dining adiacent bucătăriei este, la rândul său, dotat cu un vitraj de dimensiuni mari, deschizându-se spre curtea dinspre stradă.

Casa_BXL_Norbert_Ianko_7

O scară cu trepte flotante conduce la etaj, unde a fost amenajată zona de noapte, formată din dormitorul matrimonial cu baia şi balconul proprii, şi cele două dormitoare ale copiilor, cu acces spre un loc de joacă comun, aflat pe balconul orientat spre grădina din spate.

Casa_BXL_Norbert_Ianko_8

PROIECT: Casa BXL; AMPLASAMENT: Strada Bruxelles, Timişoara, România; SUPRAFAŢA TERENULUI: 450 mp; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 195 mp; ARHITECTURĂ: Parasite Studio: arh. Norbert Ianko; COLABORATOR ARHITECTURĂ: arh. Attila Wenczel; STRUCTURĂ: Vidya Project SRL; INSTALAŢII: MM Electric Design, ing. Cristian Păcurar; ARHITECTURĂ PEISAJERĂ: arh. Maria Ianko; FINALIZAT: 2021

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0