fbpx

Amenajarea mansardei sediului B.A.U. & Planwerk

Pe fundalul unui interes crescând pentru economisirea resurselor, pentru dimensiunile sustenabile ale construirii şi pentru protejarea mediului, discursul despre importanţa luminii naturale în arhitectură a devenit (şi revenit) din ce în ce mai puternic în ultimii ani. Însă dincolo de aceste considerente mai mult sau mai puţin pragmatice, economice şi ecologice, lumina naturală este fundamentală în orice act de edificare prin prisma relaţiei în care intră cu spiritul uman, contribuind în mod esenţial la calitatea vieţii noastre.

Lumina ne însoţeşte în fiecare moment, ne influenţează stările de spirit, sănătatea, ne oferă repere, ne defineşte relaţia cu timpul. Dialogul pe care îl purtăm zi de zi cu lumina naturală ţine pe de o parte de poezie, de inefabil, iar pe de altă parte de ştiinţă, de aspecte complexe ale fizicii şi biologiei.

Împreună cu VELUX, liderul de piaţă pe segmentul ferestrelor de mansardă şi compania care a contribuit decisiv în ultimele decenii la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale oamenilor aducând lumina naturală şi aerul proaspăt în casele lor, vom prezenta, într-o nouă serie de articole, proiecte care recuperează spaţii uitate sau degradate şi le transformă într-un mediu propice pentru creaţie şi/sau relaxare.

Prima oprire este la Cluj, chiar în centrul istoric al oraşului, unde restaurarea şi supraînălţarea clădirii de secol XVI-XVIII de la numărul 3 al străzii Georges Clemenceau înseamnă, pentru oraş, readucerea la viaţă a unei case valoroase cu potenţial ambiental deosebit, iar pentru utilizatorii ei, bucuria de a ocupa un spaţiu marcat de amprenta trecutului, dar în egală măsură de un design contemporan de calitate.

Cele două niveluri ale mansardei cuprind o mare parte din volumul interior al clădirii şi sunt destinate locuirii, funcţionând ca locuinţe de serviciu pentru familiile arhitecţilor ale căror birouri se găsesc la etajele inferioare – BAU şi Planwerk. Panta accentuată a acoperişului, o intervenţie nouă în spiritul arhitecturii zonale, delimitează clădirea la partea superioară şi generează o mansardă pe două niveluri compartimentată în 4 locuinţe tip duplex şi 1 apartament de oaspeţi, lăsând loc şi unei terase însorite.

În timp ce primul nivel al mansardei este dedicat celor cinci spaţii de zi, cel de-al doilea – supanta – este compartimentat pentru a cuprinde zonele de noapte, accesibile fiecare prin câte o scară tip duplex care urmăreşte panta acoperişului. La nivelul superior este amenajată o terasă comună celor patru duplexuri, accesibilă prin uşile vitrate grupate în două decroşuri. Finisajele similare ale pardoselii şi învelitorii (pardoseală din plăci ceramice şi învelitoare din ţigle rectangulare în culoare cărămizie, natur) se continuă în mod firesc într-o singură suprafaţă, contribuind la păstrarea cromaticii şi texturii tradiţionale a acoperişurilor din zona istorică a Clujului.

Lumina naturală pătrunde la interior prin ferestrele de mansardă generoase, amplasate pe ambele ape ale învelitorii. Ambianţa aerisită, caldă, veselă este principala caracteristică a mansardei, cele două niveluri de instalare a ferestrelor VELUX fiind perfect adaptate celor două etaje. Lumina zenitală abundentă şi legătura vizuală cu exteriorul transformă spaţiul de secţiune triunghiulară într-un loft autentic, un spaţiu mai puţin convenţional propice desfăşurării unor activităţi artistice şi creative. În cazul de faţă, îmbinând în mod fericit o dimensiune ludică cu una profesională, apartamentele de serviciu sunt în acelaşi timp ateliere de creaţie handmade ale artistelor locatare – un atelier de jucării personalizate realizate după desenele celor mici şi un atelier de grafică, în care prind viaţă cu entuziasm ilustraţiile de reviste şi cărţi de poveşti.

Starea de spirit dominantă în spaţiile de mansardă iluminate natural este cea de relaxare activă – senzaţia de protecţie şi de regăsire a liniştii interioare este benefică atât pentru odihnă, cât şi pentru concentrare, iar perspectivele care se deschid asupra oraşului vechi permit imaginaţiei să prindă aripi.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0