„Archi & BD” la Cité Châillot
Nimeni nu se îndoieşte de faptul că benzile desenate joacă un rol important în cultura franceză contemporană. Tintin, Asterix, Pif şi Hercule sunt doar cåteva dintre personajele cult create de desenatori francezi, care au devenit celebre la nivel mondial.
Însă, benzile desenate nu influenţează doar modul în care oamenii se raportează la contextele socio-politice. Oraşele fictive prezentate în paginile lor – fie ele utopii sau anti-utopii – reflectă viziuni unice asupra urbanismului şi arhitecturii, care nu îi pot lăsa indiferenţi pe profesioniştii în domeniu.
Pentru a sublinia relaţia dintre arhitectură şi banda desenată, la Paris, Cité de l’Architecture et du Patrimoine organizează, în perioada 9 iunie – 28 noiembrie, expoziţia “Archi & BD”, adresată atåt pasionaţilor cåt şi marelui public.
Încă de la începutul secolului XX, autorii de bandă desenată, printre care Winsor McCay (Little Nemo), George McManus (La famille Illico), Frank O. King (Gasoline Alley) sau Alain Saint-Ogan (Zig et Puce), au explorat ideea de oraş, văzută ca simbol (dar şi nucleu) al noilor lumi fictive. Mai aproape de noi, tradiţia a fost continuată de nume ca François Schuiten, Benoît Peeters, Enki Bilal sau Moebius, în viziunea cărora oraşul a devenit terenul ideal pentru a reflecta asupra situaţiei lumii contemporane.
Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul oficial al Cité de l’Architecture et du Patrimoine: www.citechaillot.fr
… Şi pe blogul expoziţiei: http://archietbd.citechaillot.fr