Arh. Şerban Ţigănaş: Scrisoare deschisă către Primarul General al Capitalei
Stimate Domnule Profesor Doctor Sorin Oprescu,
Vă scriu cu intenţia de a găsi soluţii pentru probleme de interes comun. Poate scrisoarea mea este atipică, sperând ca şi reacţia dumneavoastră să fie similară.
Scopul comun menţionat este calitatea vieţii oamenilor din Bucureşti, pentru care calitatea oraşului este vitală, aceasta constând, în substanţială măsură, în calitatea arhitecturii. Aici este locul de întâlnire de care vorbeam, mare cât Bucureştiul însuşi.
Putem avea viziuni diferite, chiar convingeri, argumente şi experienţe care să ne facă să privim oraşul din unghiuri de incidenţă diferite. Este cât se poate de firesc în cazul acestei complexităţi. Nefiresc mi s-ar părea ca aceste viziuni să nu aibă şansa să fie împărtăşite şi să îşi ofere reciproc completare în cadrul unui dialog în care, cum spuneam, scopul este comun. Dacă nu ar fi aşa, fie eu nu aş reprezenta Ordinul Arhitecţilor din România, fie dumneavoastră nu aţi fi Primarul General al Capitalei.
Am încercat – şi cred că a fost vizibil şi larg apreciat – să demonstrăm la propriu şapte ani la rând pe strada noastră, Pictor Arthur Verona (unde se află sediul O.A.R., în Casa Ion Mincu), prin evenimentele Street Delivery, că oamenii se pot bucura intens de oraş şi o fac în multe feluri.
Am colaborat pentru ca Piaţa Universităţii să fie un spaţiu mai bun şi sper să ne bucurăm cât mai curând de el, chiar dacă am înţeles cât de greu este să generezi calitatea unui spaţiu public atât de important.
Există alte multe şi foarte importante spaţii în Bucureşti care, prin intervenţii inteligente şi nesemnificative în ceea ce priveşte costurile – în comparaţie cu valorile şi dificultatea marilor lucrări de infrastructură precum pasaje sub şi supraterane, parcaje de mare capacitate, artere şi sistemele de intersecţii majore – pot aduce o calitate deosebită, mult aşteptată sau chiar surprinzătoare, dar şi semnale extrem de pozitive pentru cetăţeni.
Domnului Prof. Dr. Sorin Oprescu, Primar General al Capitalei
Exemplific sumar cu: Piaţa Revoluţiei unde, printre monumente importante ale Capitalei – Ateneul Român, Palatul Regal al Muzeului Naţional de Artă, Biblioteca Centrală Universitară şi hotelul Hilton Athénée Palace – se desfăşoară o generoasă parcare, iar festivalul Enescu a demonstrat că e un loc minunat de întâlnire şi bucurie; Piaţa Unirii, o imensă intersecţie de câteva hectare, care a alungat centrifug pietonii pe margini, odinioară unul dintre cele mai animate locuri din jurul Halei Unirii, o clădire care ne ţinea conectaţi cu modelul parizian care a generat-o; Piaţa Gării de Nord, prin care zeci de mii de oameni ajung sau pleacă din Bucureşti zilnic, consolidându – şi prima sau ultima impresie despre acest oraş ca fiind unul neprimitor, neospitalier pentru cei care păşesc cu sau fără bagaje.
Nu în ultimul rând aş vorbi despre Hala Matache, o clădire nespectaculoasă, care riscă să fie „martirizată” devenind o nouă Sfânta Vineri sau Văcăreşti, din prea puţină sensibilitate pentru un alt punct de vedere. Un an şi jumătate de eforturi, întâlniri, discuţii, exemple, invitaţi importanţi consultaţi şi, mai ales, o înţelegere fără precedent, transmisă public vara trecută – ”Pacea de la Matache”, sunt pe cale să se irosească. în cadrul acestei înţelegeri mediate s-a convenit păstrarea Halei Matache pe locul ei şi organizarea unui concurs de arhitectură pentru spaţiile din proximitate. Un alt loc care ar avea un impact maxim, dacă ar fi abordat cu înţelepciune, în colaborare.
Despre toate acestea am vrut să vă vorbesc şi vă propun să discutăm în continuare, pentru că nu vom putea epuiza căile de a ne aduce contribuţia pentru un oraş mai bun, dumneavoastră ca Primar General, noi ca arhitecţi. Vă rog să acceptaţi transparenţa pe care o acord acestei invitaţii, aceeaşi pe care o voi folosi şi pentru răspunsul Dumneavoastră, pe care îl aştept cu maximă speranţă.
Cu cele mai bune intenţii,
Arh. Şerban Ţigănaş,
Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România
08 august 2012