fbpx

Arhitectură de vacanţă în Portugalia

Situate la mică distanță de capitala Lisabona, în apropierea unor sate de pescari amplasate de-a lungul râului Sado, în mijlocul unei rezervaţii naturale, cu nisip alb, câmpuri de orez şi o faună diversă, proiectele Casas na Areia şi Cabanas no Rio oferă amatorilor de turism sustenabil şansa de a-şi petrece zilele libere într-un peisaj natural unic, precum şi de a lua parte la activităţi cu o tradiţie de sute de ani.

Text: Anca Rotar
Foto: Nelson Garrido

Arhitectură de vacanţă în Portugalia

Primul proiect, Casas Na Areia, este un complex format din patru case de vacanţă situate în apropierea satului Carrasqueira, la mică distanţă de pontonul de lemn – structură specifică satelor pescă­­reşti portugheze, cu rolul de a facilita navigaţia pe râu în perioada refluxului.

Arhitectură de vacanţă în Portugalia

Arhitectură de vacanţă în Portugalia

Natura reprezintă un element component al proiectului de arhitectură, prin prezenţa nisipului care pătrunde în interior, oferind utilizatorilor spaţiului senzaţia că se află într-o extensie a mediului înconjurător. Această particularitate transformă scara spaţială, astfel încât simplul fapt de a ocupa una dintre aceste case devine, în sine, o experienţă. Cele patru locuinţe de vacanţă au fost construite în deplin respect faţă de tradiţiile locale şi în spiritul structurilor existente. Două dintre acestea au fost realizate din lemn şi trestii, iar celelalte două, din beton, însă toate au acoperişuri din stuf cules de pe malurile râului Sado. Ele sunt unificate la nivel vizual de zona de living, concepută ca o cabană deschisă. Cu toate acestea, confortul contemporan nu lipseşte din acest proiect. Astfel, bucătăria, complet echipată, este integrată într-o structură din Corian alb, iar masa din zona de dining este modelul Bigfoot de la E15, ce poate găzdui până la 8 persoane. Spaţiul de living invită la relaxare pe canapelele Gervasoni, iar dormitoarele sunt echipate cu paturi ce poartă aceeaşi semnătură care, alături de băile din Corian şi podelele din beton, contrastează în mod plăcut cu noptierele cu aspect rustic. În zona piscinei, mobilierul de exterior este marca Kettal, completat de o tradiţională barcă de pescuit reconvertită într-o sofa.

Arhitectură de vacanţă în Portugalia

Cel de-al doilea proiect, Cabanas No Rio, situat în satul Comporta, constă în două cabane cu acoperiş înclinat şi o suprafaţă de numai 14 mp. Construite din lemn, asemenea tradiţionalului ponton, şi transportate, apoi, pe sit, ele urmează o tehnică locală numită „costaneiros”, ce presupune folosirea primei şi a ultimei scânduri tăiate din acelaşi trunchi de copac. Fiecare casă este organizată în două zone: un dormitor cu baie şi un duş care poate fi folosit şi la exterior, şi un mic living-room cu propria chicinetă.

Inspirate de sinceritatea – sau, în cuvintele arhitectului, „inocenţa” – arhitecturii tradiţionale – Casas Na Areia şi Cabanas No Rio oferă, de asemenea, un mesaj spiritual, anume că „fericirea se bazează pe folosirea inteligentă a simplităţii”.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0