fbpx

Aripi albe, întinse spre mare. Casă de vacanță în Skopelos

Două volume ortogonale, de anvergură comparabilă, articulate de un spațiu de tip balama, care conține și o scară ce preia – prin 9 trepte – diferența de nivel este descrierea formelor unei case albe, cu acoperiș înierbat, situate într-un loc magic. Volumele se așază organic în peisajul colinar, bogat plantat, preluând topografia. Ele par, în mineralul lor osmotic, aripi albe, întinse spre mare sau aripi albe, întinse spre vale.

Casa din Skopelos, Grecia, este proiectată de echipa de arhitecți de la Graphic Industrial alături de proiectantul local: arhitecții Anestis Eleftheriadis și Georgios Dosios. Terenul abrupt, cu o diferență de 28 m de la nivelul mării, are o deschidere amplă spre sud ce generează o vedere panoramică inubliabilă.

Organizată pe un singur nivel, fragmentată în plan și secțiune pentru a se mula pe teren casa are două zone cu orientări ușor diferite, cote de nivel diferite, iar spațiul dintre ele, amplificat, sporește dinamismul compozițional. Cele două corpuri pure ale casei sunt alcătuite de fapt din niște prisme zidite și au deschideri pe toată înălțimea.

w180830_shb_p0037

Spațiile lor interioare adăpostesc zona de oaspeți cu patru dormitoare, fiecare cu baie proprie – în volumul situat mai jos și, respectiv, zona master, cu dormitorul principal și zona de zi în corpul de cotă maximă. Zonele funcționale ale casei sunt deschise înspre piscină, vale și peisaj. Articulația se rezolvă printr-o terasă acoperită și deschisă.

Remus Hârșan, unul dintre partenerii Graphic Industrial, dorind să descrie experiența acestei intervenții arhitecturale, afirmă: „Un proiect exotic cu forță de atracție, în față căruia dificultățile de realizare pălesc”. Acest foarte ambițios demers de a construi pe o insulă din Marea Mediterană, o casă de vacanță pentru un beneficiar român, cu un proiect făcut în România, a fost posibil printr-o comunicare excelentă. „Compatibilitatea între client, Graphic Industrial, și confrații noștri din Salonic, Anestis Eleftheriadis și Georgios Dosios, alături de calitatea deosebită a executanților greci trebuie menționate”, subliniază și adaugă arhitectul Hârșan.

w180830_shb_n0346

Regionalism critic reafirmat contemporan – așa s-ar încadra atmosfera generală a arhitecturii imaginate de echipa de arhitecți. Există un contrast voit între volumele albe, solare, predominant pline, și fundalul masiv format din zidurile de sprijin. Ele generează o inserție discretă în peisaj, cu o tectonică ce respectă tradițiile materialelor locale, îndepărtează volumele ortogonale construite de drum și lasă geografia locului să amprenteze cu caracter unghiul compoziției. Astfel, aripile albe întinse spre vale pare că sunt acolo unde le e locul dintotdeauna. Spre mare, o terasă la umbra unor măslini mediază în empatie elenă întâlnirea cu orizontul.

Proiect: Casă în Skopelos; Amplasament: Insula Skopelos, Grecia; Client: Persoană privată din România; Suprafața terenului: 8444 mp; Suprafața construită la sol: 285 mp; Suprafața construită desfășurată: 360 mp; Arhitectură: Graphic Industrial: arh. Remus Hârșan, arh. Dragoș Perju; Proiectant local: arh. Anestis Eleftheriadis, arh. Georgios Dosios; Project Manager: Blue Development – George Badogiannakis; Workside Manager: Papanikolaou George – Kapsaski Alexandra; Structură: Tzitzinikas Dimitris; Instalații: Kamarinos Alexandros, Iasonidou Elpida; Arhitectură peisajeră: Dr. P. A. Nektarios, V. Tsatsaki; Anul începerii și încheierii șantierului: 2016-2018

Articol apărut în igloo #190 / iun-iul 2019
holiday architecture

profile_fb_190-mic

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0