Armonie a contrastelor în centrul Bucureștiului

Un defect de proiectare poate fi uneori acel ceva care te împiedică să creezi armonios. Însă în cazul apartamentului bucureștean amenajat de arh. Andreea Marinescu, un asemenea defect s-a transformat în „vedeta” și elementul ordonator al spațiului imaginat.

Vom porni prin a spune că, după cum ne-a mărturisit arh. Andreea Marinescu, desfășurarea proiectului de amenajare a apartamentului bucureștean a fost una armonioasă și cu un rezultat pe măsură grație unei bune comunicări cu beneficiarii. Aceștia, o familie cu doi copii, aveau nevoie să se instaleze în apartamentul situat într-un imobil nou construit din zona centrală a orașului, care să asigure cumulul de funcțiuni necesare locuirii contemporane, a cărei versatilitate s-a nuanțat odată cu lucrul de la distanță.

amenajare_a_marinescu_7

Cei 150 de metri pătrați ai spațiului au rezultat din două apartamente mai mici, unite, iar provocarea principală a proiectului a fost, după cum ne-a spus Andreea, convertirea unui defect de proiectare în șarmul și unul dintre firele roșii ale amenajării: „prezența grinzilor înalte și masive care traversează spațiile haotic și aleatoriu față de închiderile pereților a dus la nașterea unui element central al proiectului, plafonul – element arhitectural care subordonează/ordonează spațiul”. Astfel, partea de sus a noii lumi, – plafonul și grinzile –, a fost conturată cu o tencuială texturată specială dintr-un registru al sobrietății industriale, pe când la nivelul solului și parietal a fost utilizat din abundență lemnul.

amenajare_a_marinescu_8
Selecția mobilierului, obiectelor decorative și a corpurilor de iluminat de la MOIR și finisajele acestora s-a făcut cu atenție și în spiritul întregii amenajări. Tonurile de gri și culorile naturale permit mobilierului să se evidențieze prin formă și volum și să complimenteze întregul concept al amenajării.

Între cele două registre/lumi s-a instalat, pe fondul luminos și calm al pereților albi, un mobilier discret pus în scenă de corpuri de iluminat care mizează pe minimalism. În mod voit, mobilierul funcțional este de dimensiuni reduse pentru a nu încărca inutil spațiul. De asemenea, spațiile comunică funcțional: dormitorul este în legătură directă cu spațiul de lucru și o terasă. De remarcat ar fi și „separarea rafinată dintre materiale, dintre piatră și lemn/tencuială” care este o dovadă a unei conviețuiri bine echilibrate a contrastelor. Idee care trece, firesc, din exterior în interior, având în vedere că imobilul și-a găsit loc într-o zonă de case, cu regim scăzut de înălțime.

amenajare_a_marinescu_9

PROIECT: amenajare de interior; AMPLASAMENT: București; ARHITECTURĂ DE INTERIOR: Andreea Marinescu Arhitectură; AUTOR: arh. Andreea Maria Marinescu; SUPRAFAŢĂ: 150 mp; FINALIZAT: 2021

Articol publicat în igloo #202 / iunie-iulie 2021 / Climate Change

igloo_202-shop