Atelier mecanic
Într-una din cărţile sale recente, sociologul newyorkez Sharon Zukin se întreba, în registrul stabilirii autenticităţii unui loc, dacă astăzi mai este posibil a consuma oraşul fără a-l distruge. Sub imperative economice şi având drept reper al modernizării cultura restaurantelor şi a pub-urilor, multe zone istorice (şi nu numai) din oraşele contemporane îşi pierd treptat identitatea, urmărind modele superficiale.
Bucureştiul, ca multe alte oraşe post-comuniste, suferă puternic de acest sindrom, accentuat totodată de aplecarea autohtonă către negarea trecutului, către marcarea radicală (dar prost înţeleasă) a schimbării. Pentru a fi autentic la nivelul unui oraş, raportându-te la piaţa globală, este importantă continuitatea în evoluţia spaţiilor – înglobarea permanentă (şi inteligentă) a semnelor trecutului, chiar şi prin simpla raportare la realităţile unor alte vremuri. Dacă alte ţări est-europene au valorificat deja de ceva timp, într-un mod mai mult sau mai puţin comercial, recuzita vizuală şi imaginarul comunist, la noi lucrurile de-abia acum încep să se mişte.
În contextul încărcat şi adesea caricatural al intervenţiilor din centrul istoric al Bucureştiului, consumând în mod banal oraşul, nu putem decât să salutăm cu entuziasm apariţia Atelierului Mecanic – un bar original, ce recompune în mod creativ decorul orelor de tehnologie de altădată, iar la scară mai largă, atmosfera spaţiilor industriale comuniste. Până nu demult, strada pe care se găseşte barul era populată cu diverse ateliere de meşteşugari, de reparaţii etc., astfel încât tema amenajării a venit natural, în spiritul locului (negând aproape ca un statement funcţiunea anterioară de irish pub). De aici a intrat în joc pasiunea arhitectului Corvin Cristian de a colecţiona / recupera semne şi obiecte din spaţii închise sau abandonate (un demers susţinut de altfel şi de proprietar): majoritatea pieselor de mobilier şi a obiectelor decorative (incluzând plăcuţele informative, de protecţia muncii) sunt originale, oferind autenticitate locului. Toate elementele noi au fost gândite special pentru acest spaţiu astfel încât, de la uşa de intrare şi logo până la toaletă, discursul stilistic al amenajării este unul unitar, perfect coerent. Sperăm ca Atelier mecanic să marcheze începutul unei altfel de abordări a spaţiilor comerciale într-o zonă reprezentativă a Bucureştiului, cu potenţial de catalizator urban.