fbpx

ATIKA. Locuire mediteraneeană în spiritul sustenabilităţii

Text: Catrinel Negru
Foto: VELUX

ATIKA este unul dintre cele două proiecte-pilot, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon, realizate de compania VELUX pentru a promova conceptul de sustenabilitate şi a demonstra versatilitatea şi aplicabilitatea sistemelor de ventilaţie naturală şi însorire/umbrire în condiţii climatice din cele mai variate. Astfel au apărut clădirile SOLTAG, o locuinţă-model pentru zona de Nord a Europei, şi ATIKA, adaptată zonei mediteraneene.

ATIKA a fost inaugurată în 2006 în portul Getxo din Bilbao, având funcţiunea de pavilion pentru cursa de iahturi VELUX 5 Oceans. Având la bază conceptul „ridicării acoperişului” (Raise-the-Roof), ea propune soluţia mansardării locuinţelor în terasă specifice zonelor mediteraneene, cu o îmbunătăţire a condiţiilor climatice atât pentru volumul iniţial, cât şi pentru cel al mansardei. Densificarea locuirii existente este o soluţie mai economică decât extinderea necontrolată a oraşelor, mai ales în zona mediteraneeană, unde regimul de construire permite acest lucru.

Pentru ilustrarea acestui concept, clădirea este realizată din module amovibile, dispuse ca într-o expoziţie. Mai mult, este gândită pentru a fi transportată în diferite ţări, asamblată şi dezasamblată de 20 de ori fără probleme, pentru a găzdui întâlniri şi conferinţe pentru diferite grupuri profesionale, cum ar fi arhitecţi, constructori, ingineri de instalaţii, autorităţi, organizaţii ecologice.

Locuinţa desfăşurată pe circa 100 mp are acces propriu din exterior, iar zonele de zi şi de noapte sunt separate în două benzi funcţionale, reunite de terasa mediană tip patio şi de grădina de iarnă aflată în prelungirea acesteia. Cele două zone au pantele acoperişului orientate diferit, pentru a capta lumina zenitală în funcţie de momentul zilei în care sunt utilizate – dormitorul şi biroul în cursul dimineţii, iar livingul şi diningul la prânz şi după-amiaza. Geometria învelitorilor frânte şi asimetrice ale celor două corpuri de clădire îşi propune să reia imaginea satelor mediteraneene, cu pante line, dispuse într-un ansamblu dens şi unitar.

Anvelopanta este dominată de plin – pereţi tip sandwich cu 16 cm termoizolaţie, vitrajele fiind dispuse numai în faţadele principală şi posterioară, precum şi zenital, pentru ca locuinţa să poată fi inserată în orice sit, inclusiv între calcane. Pereţii interiori sunt albi, pentru a favoriza difuzia luminii. Ferestrele de mansardă asigură iluminarea generoasă a spaţiului, precum şi ventilarea naturală a acestuia pe principiul „efectului de horn”. În plus, un program de „home-control” asigură deschiderea şi închiderea ferestrelor, rularea şi derularea roletelor şi jaluzelelor pentru a menţine temperatura optimă în interior. Senzorul de ploaie care determină închiderea completă a anvelopantei şi comanda manuală care poate interveni asupra scenariilor prestabilite garantează confortul utilizatorilor.

În ceea ce priveşte instalaţiile, ATIKA utilizează exclusiv energie solară şi regenerabilă: panouri solare pentru prepararea apei calde, celule fotovoltaice pentru producerea energiei de răcire în zilele calde. În mod paradoxal, radiaţia solară este utilizată pentru răcire, în ideea în care energia produsă alimentează sistemul de climatizare. Un alt principiu ecologic respectat de ATIKA este calitatea de a fi în totalitate reciclabilă. Realizată prin prefabricare, pe baza unei structuri metalice închise cu panouri sandwich, clădirea poate fi demontată şi reciclată în orice moment al utilizării, fără a genera deşeuri şi fără a afecta situl pe care a fost amplasată.

Spaţiile deschise, atriumul şi terasele generoase, orientarea favorabilă faţă de punctele cardinale şi perspectiva deosebită asupra mării sunt doar câteva din caracteristicile locuirii mediteraneene reluate de ATIKA şi interpretate odată cu introducerea elementelor confortului modern şi a principiilor ecologice.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0