Atmosfera luminoasă și senină într-un apartament de 38 mp

Apartamentul de două camere (38 mp) situat într-un bloc din anii ’50 este orientat integral spre curtea interioară recent amenajată și plantată, la adăpost de zgomotul bulevardului Magheru. În timp ce zona de zi a fost unificată prin includerea bucătăriei deschise și luminoase obținute prin demolarea peretelui de compartimentare dintre aceasta și living, dormitorul își păstrează intimitatea, însă surprinde prin mobilarea atipică – amplasarea patului cu tăblia în dreptul ferestrei.

Divanul de dimensiunile unui pat matrimonial amenajat într-o nișă a livingului este un element cu rol de relaxare, ziua, sau de transformare a livingului în dormitor de oaspeți. O nouă extensie a livingului este balconul închis, înglobat în zona de zi ca spațiu de lucru și de lectură prin eliminarea peretelui de fațadă. Deoarece parchetul existent în living a fost păstrat și remontat, noile extensii radiale ale camerei de zi au fost marcate prin pardoseala nouă și neutră din rășină epoxidică de culoare gri.

Atmosfera luminoasă și senină este accentuată de textura lemnului masiv natur – parchetul de stejar, blatul de bucătărie, mobilierul retro, combinat cu suprafețe albe liniștitoare. Accentele cu geometrie clasică – oglinda de la lavoar, șildurile și mânerele ușilor recuperate și readuse la viață – au un caracter ludic și o simplitate care le integrează discret în ansamblu. Elementele de factură folclorică animă și întregesc sentimentul de intimitate: bancheta împletită din nuiele, scaunele pupulare cu trei picioare, măsuța cioplită artizanal transformată în noptieră, precum și a doua noptieră realizată dintr-un buștean.

Nișa din living reia metaforic lejanca din locuințele lipovenești, acel pat încălzit amenajat deasupra cuptorului, întărind sentimentul că viața familiei se poate desfășura cel mai bine într-un singur spațiu comun.