fbpx

Atoll

O poartă către oraș. Simplă, dar sugestivă, aceasta a fost principala cerinţă de temă căreia Antonio Virga şi Vin­cent Parreira au fost nevoiţi să îi răspundă atunci când au proiectat Atoll, un centru comercial impresionant, situat la marginea oraşului Beaucouzé. Până aici nimic surprinzător, nici chiar cerinţa principală a beneficiarului – SARA, compania răspunzătoare cu dezvoltarea zonei comerciale în care este plasat şi Atoll. În final, acest tip de conglomerat funcţional, mallul, îşi trage seva din vechea Agora grecească, punct important al cetăţii, încărcat, dincolo de caracterul comercial, cu varii semnificaţii sociale.

Text: Adelina Clapon
Foto: LUC BOEGLY

  În contemporaneitate, nu doar că aceste funcţii polarizatoare ale comunităţii se menţin în cadru, dar mallul, devine de la Gruen încoace, o redefinire, la scară mai mică, a oraşului însuşi. Poate că asta reflec­tă şi Atoll, un ansamblu nonconformist, dar atent închegat – nu doar o poartă spre oraş, ci şi o enclavă comercial-socială. Terenul, cu o suprafaţă mai mult decât gene-roasă – 200 000 de metri pătraţi –, a permis organizarea inedită pe orizontală a proiectului desfăşurat pe 91 000 de metri pătraţi. Ansamblul se desprinde din peisajul în care este plasat într-un mod sensibil, preluând curburile şi contururile terenului. O elipsă uşor neregulată se împarte în patru poli pe care îi separă şi îi definesc, în egală măsură, patru coridoare cu rol de acces. Structura este legată de o epidermă din aluminiu alb perlat, perforată în aşa fel încât, odată iluminată din interior, creează un adevărat spectacol vizual la exterior. 51 de magazine au fost amplasate într-un mod dinamic şi neconvenţional de-a lungul conturului elipsei, în centrul acesteia fiind decupată o zonă ce adăposteşte alte funcţiuni: locuri de parcare, alei pietonale, restaurante şi cafenele.

La acestea se adaugă construcţii suplimen-tare de dimensiuni reduse, ce adăpostesc o nouă serie de magazine. Sub forma unor ovoide din beton alb, ce punctează ritmic traseul pietonal al vizitatorilor, acestea generează arii mai intime, ce amintesc de străduţele tradiţionale cu buticuri. Anvelopanta din aluminiu conferă unitate clădirii principale şi reflectă, prin finisajul lis, peisajul şi împrejurimile. Pe timpul nopţii, iluminatul creează o imagine uşor sci-fi a clădirii. Elipsa perforată, care se curbează în zona superioară, este luminată difuz în culori ce variază de la alb la roşu şi de la auriu către albastru azuriu. Rezultatul este impresia de ţesătură efemeră, ce aminteşte de acele mashrabiya orientale. Dar dincolo de efectele pur estetice, anvelopanta de aluminiu perforat are o multitudine de funcţii în cadrul proiectului, divizând, prin patternul ales, faţadele pe verticală. Astfel, primii trei metri de la nivelul solului, păstrează intimitatea prin perforaţiile de mici dimensiuni, ce nu permit o citire a interiorului de la exterior. Apoi, de la trei metri de la nivelul solului până la înălţimea de 12 metri, perforaţiile îşi schimbă dimensiunile şi forma într-un joc dinamic ce generează noi scenarii de percepere a spaţiului prin filtrarea luminii naturale. În cel de-al treilea registru, anvelopanta se curbează pe orizontală, transformându-se în parasolar deasupra principalei alei pieto­nale. Forma curbată a acestui derm nu doar că răspunde restricţiilor privind siguranţa în caz de incendii, dar funcţionează şi pe post de ecran acustic, protejând interiorul de poluarea fonică externă.

În plus, are şi rolul de a ascunde de ochii vizitatorilor zonele ce adăpostesc echipamentele tehnice şi circulaţiile destinate aprovizionării, fapt pentru care s-a păstrat o zonă tampon de circa 12 metri între anvelopantă şi structura principală. Proiectul, gândit pentru un teren preponde­rent agricol, păstrează şi înglobează elementele naturale în mod firesc. Zona centrală, mărginită de elipsa perforată, a fost amenajată peisagistic într-un mod respon­sabil faţă de împrejurimi. Peste 15 000 de arbuşti şi 580 de arbori, majoritatea arţari şi sălcii, au fost folosiţi pentru a anima ansamblul. Chiar şi cele trei accese pentru automobile se reunesc în jurul unui inel vegetal, amplasat în interiorul decupajului elipsei. Atoll nu iese în evidenţă doar prin funcţio­­nalitate şi design, ci şi prin faptul că se încadrează în categoria clădirilor eco-friendly. Relaţia dintre clădire şi mediul înconjurător, utilizarea energiei regenerabile, managementul deşeurilor şi confortul acustic şi olfactiv sunt doar câteva dintre calită­ţile care au recomandat Atoll pentru o certificare HQE din partea Certivéa, în anul 2009.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0