fbpx

Baroque Courts Apartments

Prezenţă cât se poate de naturală şi de „aşteptată” în centrul istoric al capitalei slovene Ljubljana, acest ansamblu prezintă străzii o faţadă albă cu arcade generoase şi motive florale specifice barocului. La parter, o elegantă librărie aduce un plus de pitoresc, îmbiindu-i pe trecători să zăbovească câteva clipe. Înăuntru însă, elementele arhitecturii de secol 17 se îmbină cu semnele confortului contemporan, tranziţia devenind completă în cadrul curţii de lumină, spectaculos spaţiu vitrat, dezvoltat pe verticală şi ascuns privirilor dinspre stradă. Trecutul se metamorfozează în prezent, iar opacitatea pietrei face loc transparenţei desăvârşite a sticlei.

Text: Anca Rotar
Foto: Tomaz Gregoric, Jan Celeda

Tema proiectului încredinţat biroului OFIS Arhitekti cerea renovarea a trei corpuri de clădire în stil baroc, din apropiere de Ljubljanski Grad, şi a curţii interioare delimitate de acestea, precum şi reconversia interioarelor, din spaţii de birouri în unităţi de locuit. Prin urmare, marea provocare căreia echipa de arhitecţi a trebuit să îi ofere un răspuns a fost „împăcarea” unui context istoric ilustru, ce cuprinde Primăria din Ljubljana, Fântâna Robba şi cele trei poduri realizate de JoÏe Pleãnik, cu toate exigenţele specifice locuirii contemporane.
Pentru o încadrare armonioasă în ţesutul urban existent, faţada dinspre stradă a fost restaurată în cel mai pur spirit istoric, iar o atenţie deosebită a fost acordată prezervării şi scoaterii în evidenţă a detaliilor decorative specifice barocului. În schimb, nota de modernitate a proiectului se dezvăluie în zona cea mai intimă a clădirii, curtea interioară,
convertită în curte de lumină, la adăpost de principala arteră de circulaţie şi cu o viaţă proprie, într-un cu totul alt ritm faţă de cel al agitaţiei urbane. Aici, expresia contemporană îşi atinge desăvârşirea, manifestându-se în trăsătura definitorie a proiectului.
În contrast cu faţada principală, opacă şi sobră, toate suprafeţele ce se deschid în curtea interioară sunt complet vitrate şi armonizează astfel estetica barocă cu cea contemporană, creând în acelaşi timp un sentiment de apropiere, de comunitate în rândul locuitorilor. Transparenţa şi reflexia sunt cuvintele de ordine, tot ele fiind caracteristicile care asigură
continuitatea. Prin urmare, decoraţiile ce împodobesc elementele structurale – arce de piatră, stâlpi şi dale, descoperite chiar în timpul lucrărilor de reconfigurare a curţii – sunt vizibile prin faţadele de sticlă. Mai mult, o parte dintre structurile istorice învecinate cu noul complex de apartamente sunt şi ele reflectate de anvelopanta de sticlă.
Curtea interioară are, de asemenea, rolul de a unifica cele trei corpuri de clădire existente într-un complex coerent şi armonios. Eliberând spaţiul central al ansamblului, spre care converg cele 12 apartamente, arhitecţii au făcut posibilă iluminarea şi ventilaţia naturală, reducând la minimum consumul de energie, şi au deschis perspective unice asupra vieţii interioare a clădirii. În cadrul apartamentelor, s-a urmărit maximizarea suprafeţelor de locuit, în special a livingurilor, orientate, de altfel, spre curtea de lumină. Grădina amenajată în „inima” complexului este o zonă cu o atmosferă calmă, reflectivă, o oază dedicată celor care îşi doresc să se regăsească pe sine la capătul unei zile agitate.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0