fbpx

Berăria Gambrinus

Text: Cătălina Cosmescu
Foto: Andrei Creangă

Într-un loc reprezentativ pentru Bucureşti, la parterul Hotelului Cişmigiu de pe bulevardul Elisabeta, recent recuperat şi pus în valoare, s-a redeschis celebra berărie Gambrinus, un nume de care se leagă o întreagă istorie urbană, cu subtil parfum de epocă.

Berăria Gambrinus

Proiectul de amenajare a noului spaţiu implicat o echipă complexă de arhitecţi, graficieni, sculptori, pictori şi meşteri, care au contribuit fiecare la re-crearea imaginii interbelice prin designul de mobilier, cel al balustradelor, lămpilor şi uşilor de intrare. În 1911, berăria Gambrinus, patronată iniţial de însuşi I.L. Caragiale, se găsea în preajma Pieţei Teatrului, pe strada Ion Câmpineanu, dar după trei decenii şi-a mutat sediul pe bulevardul Regina Elisabeta.

Berăria Gambrinus

Noua berărie îşi propune readucerea în prezent a clasicei atmosfere din prima jumătate a secolului XX, urmărind să reînvie, pe cât posibil, ambianţa specifică acelor ani plini de farmec şi „bonton”.

Berăria Gambrinus

Dezvoltat longitudinal, cu accente rectangulare, interiorul e tratat în stil unitar şi dezvăluie multe detalii interesante, precum folosirea lemnului cu patină ce aminteşte de mobilierul masiv de stejar, specific vechilor berării bucureştene. Siluetele scaunelor şi ale meselor se conturează pe fundal ca şi cum ar fi aparţinut dintotdeauna locului. Deşi populat cu numeroase obiecte, spaţiul este aerisit, conceput în linii clare, prezenţa discretă a supantei accentuând aerul boem al ansamblului. Pe lângă lemnul patinat, un plus de rafinament este dat prin dialogul dintre acesta şi materiale precum alamă şi cupru, care sunt lăsate intenţionat la vedere, constituind elemente-cheie ale amenajării. Gama cromatică este caldă şi reţinută în acelaşi timp, lumina candelabrelor şi a aplicelor potenţând acel aspect „căutat” de „trecere a timpului”. Decorul este completat de ilustraţii parietale de mari dimensiuni, în nuanţe de sepia, ce fac trimitere la istoria locaţiei şi subliniază legătura dintre Caragiale şi înfiinţarea berăriei. O strategie interesantă de atragere a privirii clientului e reprezentată de supradimensionarea personajului „Gambrinus”, „cocoţat” pe coloana de bere situată deasupra barului. Conform legendei, acesta ar fi inventat berea în Flandra, devenind ulterior protectorul tuturor berarilor din lume.

Berăria Gambrinus

Beneficiind de o locaţie privilegiată ce se integrează în noul „pol cultural” al Bucureştiului, berăria Gambrinus pare a fi o destinaţie ideală pentru cei ce îşi doresc o plimbare în timp, dar nu numai.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0