fbpx

Berăria Hanul cu Tei

Text: Anca Rotar, Dragoş Scurtulescu
Foto: Andrei Creangă

Aflat într-una dintre cele mai pitoreşti zone ale Bucureştiului vechi, Hanul cu Tei a fost întotdeauna un loc căutat de artişti şi de nostalgicii unor alte vremuri, iar recent deschisa berărie cu acelaşi nume l-a înscris şi pe lista celor mai cool destinaţii din centru. Galeriile generoase de la etaj, recunoscute în lumea anticarilor, s-au transformat complet sub egida Heineken, rezultând un spaţiu modern, versatil, care valorifică din plin caracteristicile speciale ale clădirii istorice.

Berăria Hanul cu Tei

Fiind vorba de o clădire realizată în 1833, foarte valoroasă la nivelul oraşului, principala provocare a proiectului de amenajare a fost găsirea unui echilibru între valorificarea arhitecturii istorice, necesitatea de a acoperi funcţiunile necesare unui astfel de local şi de a crea o ambianţă specifică şi individualizarea interioarelor, într-un spirit contemporan.

Berăria Hanul cu Tei

În elaborarea conceptului, arhitecţii au decis să pornească de la procesul de industrializare a producţiei berii: intenţia lor este evidentă încă din casa scării, unde elementele decorative marchează începutul unui parcurs vizual prin care este ilustrată istoria berii şi a fabricării acesteia, dar şi istoria oraşului Bucureşti.

Berăria Hanul cu Tei

La etaj, interiorul tip vagon a fost împărţit între zona de bar propriu-zisă şi zona dedicată concertelor şi altor tipuri de evenimente, cele două fiind separate printr-un riflaj de lemn. Bucătăria, despărţită de incinta principală printr-un montcharge, grupurile sanitare şi spaţiile tehnice sunt grupate în cadrul mansardei, maximizând spaţiul destinat clienţilor. Amenajarea este dominată de prezenţa butaforiilor ce evocă în mod explicit maşinăriile din interiorul unei fabrici de bere. De altfel, pentru a conferi o notă de autenticitate, o parte dintre acestea sunt recuperate chiar din fostele fabrici din Constanţa şi Craiova, fiind, mai apoi, recondiţionate, cuprate şi alămite.

Berăria Hanul cu Tei

În centrul amenajării se află barul – nucleul butaforiilor, generând un sistem de tuburi ce sugerează un flux masiv de bere, care circulă prin toate spaţiile localului. Aceste tuburi îşi modifică dimensiunile, cresc şi descresc fragmentat în cadrul incintei, pentru ca, într-un final, să se evazeze în formă de pâlnie.

Berăria Hanul cu Tei

Mobilierul a fost realizat din lemn masiv special pentru acest spaţiu, arhitecţii acordând o atenţie egală atât aspectului estetic, cât şi celui funcţional. Mesele ies în evidenţă nu numai prin forma de butoi de bere, ci şi prin varietatea dimensiunilor, gândite pentru a primi grupuri pornind de la 4 şi până la 16 persoane. Mai mult, mesele de dimensiuni mari sunt echipate cu propriul sistem de draft, care se alimentează din zona mansardei.

Berăria Hanul cu Tei

Tradiţia Hanului cu Tei a fost astfel „transferată” cu succes în noua locaţie, un spaţiu generos şi modern, unde îşi dau întâlnire creativitatea şi cultura berii.

Berăria Hanul cu Tei

Berăria Hanul cu Tei

Berăria Hanul cu Tei

Berăria Hanul cu Tei

Vino cu revista igloo mai la berăria Hanul cu Tei din strada Lipscani 63 şi prima bere Heineken va fi din partea casei!

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0