fbpx

Best of the Alps. Arhitectură, design şi ecologie

Articol de: Viorica Buică

Celebrele staţiuni de schi din Alpi au crescut în mod organic din sate tradiţionale, stabilind bazele turismului modern. Dincolo de preocupările economice şi de marketing ce au generat şi alianţa Best of the Alps – un garant al calităţii, fiecare dintre cele 12 staţiuni membre desfăşoară programe strategice pentru o dezvoltare sustenabilă a turismului, cu respect şi grijă faţă de mediu. Dacă în această iarnă vă doriţi nu numai să schiaţi cu peisaje impresionante în jur, ci să şi experimentaţi spaţii deosebite, inovatoare, concepute într-un spirit de respect faţă de tradiţia locală, dar şi în acord cu tendinţele internaţionale din arhitectură şi design, puteţi alege cu încredere una dintre staţiunile Best of the Alps.

Vă prezentăm în continuare o serie de proiecte care îmbină în mod ingenios arhitectura, tehnica, designul şi ecologia, exemplificând pe scurt oferta a trei celebre staţiuni aflate în apropierea graniţelor dintre Franţa, Elveţia şi Italia: Zermatt, strajuită de maiestuosul Matterhorn şi cunoscută drept localitate „car-free”, Chamonix, cu ai săi faimoşi gheţari şi cale de acces către faimosul Mont-Blanc (4807 metri) şi Megeve, un fermecător sat din Savoia, unde turiştii sunt în permanenţă însoţiţi de silueta vârfului Mont-Blanc.

www.bestofthealps.com, www.zermatt.ch, www.chamonix.com, www.megeve.com

Monte Rosa Hut

Amplasarea la peste 2 800 de metri altitudine, în imediata apropiere a trei gheţari – Gorner, Grenz şi Mont Rose –, într-un loc predispus condiţiilor meteo extreme, fără racordare la electricitate şi apă curentă, a transformat construirea noii cabane Monte Rosa într-o adevărată provocare pentru arhitecţi şi ingineri. Prima cabană a fost construită în acest loc în 1863 de către Swiss Alpine Club şi a jucat un rol important în dezvoltarea regiunii, prin promovarea sporturilor de munte, cu toate că accesul nu se realizează facil. Având în vedere poziţia sa strategică pentru zonă, modernizarea într-un spirit sustenabil a venit de la sine: Facultatea de Arhitectură a Universităţii Tehnice din Zürich, Institutul Federal Elveţian pentru Tehnologie, Laboratoarele Federale Elveţiene pentru Materiale, Ştiinţă şi Tehnologie (EMPA), precum şi alte instituţii au lucrat împreună timp de 6 ani pentru a proiecta o nouă clădire uimitoare, cu cinci niveluri, care funcţionează în proporţie de 90% pe bază de energie solară, oferindu-le totodată vizitatorilor standarde de confort fără precedent într-un asemenea peisaj. Cu o structură din lemn şi „finisată” la exterior cu numeroase panouri solare, cabana oferă găzduire pentru 120 de persoane.

www.neuemonterosahuette.ch

Best of the Alps. Arhitectură, design şi ecologie

Best of the Alps. Arhitectură, design şi ecologie

Omnia Design Hotel

Situat chiar în Zermatt, la o altitudine de 1 649 metri, design hotelul Omnia le oferă vizitatorilor perspective impresionante ale Matterhornului, într-un cadru ce face referire la modernismul american. Arhitectul şi designerul Ali Tayar, cu origini europene, dar cu o carieră dezvoltată în Statele Unite, a ales să folosească în amenajarea celor 30 de camere de hotel (dintre care 12 apartamente) obiecte şi produse semnate de Mies van der Rohe, Raymond Loewy, Jens Risom şi Vladimir Kagan, obţinând din îmbinarea acestora cu alte detalii subtile de finisaj o atmosferă calmă, serenă, ce induce relaxarea. Chiar dacă bunul gust al designului mai degrabă atemporal pune pe planul doi spectaculozitatea sau teatralitatea interioarelor, amenajării nu-i lipseşte originalitatea: putem să ne referim doar la sistemele de iluminat realizate de Attila Uysal şi ar fi de ajuns. Pe timpul iernii, cel mai bun loc pentru relaxare se dovedeşte baia japoneză din cedru, înălţată pe o platformă, sub un luminator. Fiecare şipcă verticală a fost tăiată folosind un program special, iar elementele care le ţin împreună sunt practic invizibile, oferind spaţiului o înfăţişare autentică, în acord şi cu tradiţia locală.

www.designhotels.com/omnia

Best of the Alps. Arhitectură, design şi ecologie

Best of the Alps. Arhitectură, design şi ecologie

Le Morgane

Acest boutique-hotel renovat de curând în totalitate îmbină rafinamentul unei locuiri de 4 stele cu atmosfera sportivă ce caracterizează Chamonix-ul, oferindu-le vizitatorilor 56 de camere cu balcoane ce au perspectivă către Mont-Blanc sau Brévent. Totodată, este amplasat în apropierea celebrei staţii de teleferic ce duce către l’Aiguille du Midi, de unde pornesc majoritatea ascensiunilor pe Mont-Blanc. Formele brute şi texturile minerale specifice zonelor montane se regăsesc în amenajările de interior în combinaţii moderne, generatoare de confort, vizual şi fizic. După o zi intensă de schi sau de ascensiuni montane, oaspeţii hotelului se pot relaxa şi în zona spa unde se găsesc o saună, un hammam şi mai multe zone de îngrijire.

Best of the Alps. Arhitectură, design şi ecologie

Dincolo de calitatea amenajării, Morgane se remarcă prin grija faţă de mediul înconjurător, adoptând multiple strategii de reducere a consumului energetic sau de recuperare a resurselor. Un prim pas au fost sortarea şi reciclarea tuturor deşeurilor rezultate în lunile de renovare. Apoi, pentru noul hotel, au fost utilizate preponderent materiale naturale, multe din zona locală, au fost gândite sisteme de iluminat şi pentru apă speciale, automatizate, astfel încât să nu mai existe pierderi inutile şi au fost integrate în proiect 55 mp de panouri solare care acoperă un sfert din necesităţile anuale de apă caldă.

www.morgane-hotel-chamonix.com

Best of the Alps. Arhitectură, design şi ecologie

Les Aiglons

Adaptat stilului de viaţă contemporan, hotelul Les Aiglons din Chamonix le oferă vizitatorilor 107 camere amenajate într-un stil îndrăzneţ, în care se îmbină culorile calde şi cele moderne, sticla şi mineralul, lumina şi umbrele. Sălile de la parter se deschid către exterior, către grădinile hotelului şi către peisajele impresionante din jur, putând fi adaptate unor diverse tipuri de evenimente. Piesa de rezistenţă a zonei de relaxare este piscina exterioară încălzită de unde se vede direct silueta vârfului Mont-Blanc.

Prin programe tehnologice strategice, hotelul şi-a redus treptat emisiile de CO2 încadrându-se în tipul de dezvoltare durabilă. În plus, ca recunoaştere a eforturilor depuse pentru protejarea mediului, pe 31 decembrie 2010 hotelul va primi certificările “Eco-label européen” şi “Green Globe”.

www.aiglons.com

Best of the Alps. Arhitectură, design şi ecologie

Best of the Alps. Arhitectură, design şi ecologie

Alpaga

Situat în Megeve, un sat pitoresc aflat la aproximativ 1200 metri altitudine şi renumit pentru vizitatorii celebri pe care i-a avut încă din 1910, complexul Alpaga (cunoscut mai demult drept “cătunul lui Maverin”) se află în inima Alpilor, cu vedere către valea d’Arly şi cu privelişti impresionante asupra vârfului Mont-Blanc. Cele şase cabane din lemn, purtând numele unor renumiţi ghizi montani, au fost completate de curând cu un boutique-hotel: la dispoziţia vizitatorilor se află 22 de camere amenajate în stil contemporan, cu perspective asupra vârfurilor din jur, un lobby modern, cu bar, un restaurant cu terasă şi o zonă spa cu o piscină spectaculoasă, finisată în piatră neagră. Cu un nivel ridicat de confort, Alpaga reinterpretează în stil modern spiritul unei cabane tradiţionale, raportarea la aceasta realizându-se prin folosirea din plin a lemnului şi a altor materiale textile specifice.

www.lodgemontagnard.com

Best of the Alps. Arhitectură, design şi ecologie

Best of the Alps. Arhitectură, design şi ecologie

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0