fbpx


White November igloo

Biasini Residence

Numele ansamblului de locuinţe ascuns într-o curte istorică de pe strada Avram Iancu din Cluj o reia pe cea a Hanului Biasini, vechi loc de popas pentru poştalioanele care traversau oraşul pe drum spre Regat. Hanul, monument istoric amplasat la stradă, ocupă două dintre laturile curţii interioare de formă rectangulară, în timp ce noua clădire completează incinta, dezvoltându-se în formă de „L” pe cele două laturi rămase libere. Atât accesul pietonal, cât şi cel carosabil se fac printr-un gang înalt care traversează parterul hanului.

Text: Catrinel Negru
Foto: Cosmin Dragomir

Curtea interioară eliberată de construcţiile parazitare apărute de-a lungul timpului a devenit un adevărat spaţiu semi-privat pentru rezidenţi şi vizitatori, iar parterul ocupat de servicii se adresează publicului din exterior şi integrează mica piaţetă în reţeaua de spaţii pietonale a oraşului. Accesele la funcţiunile de la nivelul parterului sunt marcate prin mici copertine de sticlă care repetă pe orizontală tema parapeţilor verticali de la etajele superioare. Dedesubtul piaţetei pavate cu piatră, garajul subteran cuprinde locurile de parcare necesare celor 22 de apartamente din ansamblu, în timp ce câteva locuri exterioare sunt destinate vizitatorilor. Apartamentele sunt dezvoltate pe o suprafaţă de 860 mp şi patru niveluri, dintre care două corespund etajelor 1 şi 2 din volumul principal alb, în formă de L, iar nivelurile superioare 3 şi 4 sunt grupate în două corpuri învelite în tablă brună şi retrase faţă de cornişă conform tiparului stilistic al mansardelor. Cele două volume superioare sunt separate unul faţă de altul, cu înălţimi diferite, cuprinzând unul, respectiv două niveluri, şi sunt accesibile fiecare printr-o scară proprie.

Proporţia plin-gol a faţadelor respectă la primele trei niveluri dominaţia peretelui plin din zidărie şi a ferestrelor verticale de tip francez, animate de parapeţi coloraţi, în timp ce la etajele superioare, ferestrele alungite în formă de fante se încadrează cu discreţie în geometria foilor de tablă şi generează o suprafaţă continuă din punct de vedere vizual. Apartamentele de dimensiuni variate, de la două camere până la duplexuri cu scară interioară, beneficiază de avantaje diverse în funcţie de orientare şi situarea pe verticală: fie se deschid spre piaţeta interioară, fie spre terasele verzi de deasupra etajului întâi, amplasate în spatele clădirii. Apartamentele de la etajul al treilea beneficiază, datorită retragerii, de terase extinse de-a lungul întregii faţade spre curte precum şi de un spaţiu verde plantat în dreptul cornişei, ceea ce permite retragerea parapetului de la faţada corpului alb, astfel încât să nu influenţeze terminaţia aticului.

Rezolvarea curţii interioare reia tema vechilor curţi de han, cu locuri de stat, o cişmea şi un copac nou plantat, iar pavajele diferite ţes povestea dintre cele două clădiri, cu pardoseli din piatră cubică în zona de acces carosabil dinspre han, inserţii din dale permeabile în dreptul parcărilor supraterane şi pavaje de tip piaţă publică, din piatră bicoloră în zona exclusiv pietonală. În dreptul împrejmuirii laterale, pentru a surmonta diferenţa de nivel, sunt amenajate un taluz şi trei terase orizontale în trepte, toate plantate cu iarbă. Accesul la spaţiile de la parter, ridicate la jumătate de metru deasupra nivelului pieţei, se face prin trepte delimitate de jardiniere care funcţionează şi ca gradene informale de popas şi socializare în jurul curţii interioare. Valoarea acestei incinte constă în plusul de coeziune socială între utilizatorii ansamblului, într-un cadru intim. De altfel, inaugurarea ei ca spaţiu de evenimente a fost făcută odată cu petrecerea de casă nouă organizată de investitori împreună cu echipele de proiectare şi de execuţie şi, mai ales, împreună cu proprietarii noilor locuinţe şi vecini, în jurul unui pahar de vin fiert.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0